Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
na ulazu u šibenik

Ovo je crna točka Dalmacije: ‘Tu se bojimo živjeti! Da sami lovimo ubojice po cesti?'

Problematični dio prometnice u Brodarici
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
26.06.2023.
u 13:11

Riječ je o mega-opasnom potezu, gdje stanovnici koji rutom svakodnevno voze iz Primoštena, Grebaštice, Žaborića, Jasenova ili Brodarice za Šibenik na posao, a riječ je o naseljima koja mu gotovo u potpunosti gravitiraju, nikad nisu sigurni kakva će im se prepreka ispriječiti. Najopasnija dionica prolazi samim središtem naselja Brodarica koje broji oko pet tisuća stanovnika s tendencijom rasta u predgrađe i pripajanje Šibenku, a problem koji egzistira već godinama jer praktički svaka kuća ima spoj na glavnu cestu u ljetnim mjesecima proteklih sezona je kulminirao. U sezoni dolazi do zagušenja jer magistrala na ovom dijelu ujedno je i gradska prometnica kroz Brodaricu s ogromnim volumenom prometa.

- Vozač je počinio više prekršaja, a u policijskoj potjeri došlo je do sudara policijskog vozila s osobnim automobilom i lakše nesreće u kojoj nitko nije ozlijeđen, a potraga za vozačem motocikla se nastavlja - opisao je glasnogovornik PU šibensko-kninske Šime Pavić službenim izvješćem ono što je na licu mjesta u noći oko 23 sata prije nekoliko dana, duž frekventnog poteza jadranske magistrale u Brodarici kod Šibenika, izgledalo kao filmska potjera i kulisa akcijskog filma, na samom ulazu u grad s južne strane.

Riječ je o mega-opasnom potezu, gdje stanovnici koji rutom svakodnevno voze iz Primoštena, Grebaštice, Žaborića, Jasenova ili Brodarice za Šibenik na posao, a riječ je o naseljima koja mu gotovo u potpunosti gravitiraju, nikad nisu sigurni kakva će im se prepreka ispriječiti.

Sezona doslovno guši život mještana uz magistralu 

Najopasnija dionica prolazi samim središtem naselja Brodarica koje broji oko pet tisuća stanovnika s tendencijom rasta u predgrađe i pripajanja Šibenku, a problem koji egzistira već godinama jer praktički svaka kuća ima spoj na glavnu cestu, u ljetnim mjesecima proteklih godinaje kulminirao. U sezoni dolazi do zagušenja jer magistrala na ovom dijelu ujedno je i gradska prometnica kroz Brodaricu s ogromnim volumenom prometa te je u naseljima uz cestu mještanima život gotovo nemoguć- 

VEZANI ČLANCI: 

Hrvatsku je šokiralo gaženje curica, ali i dalje se juri sto na sat 

I nesreće su učestale, Hrvatsku je u svibnju prošle godine šokirala tragedija u kojoj je pijani vozač pregazio dvije curice, postavljen je niz reflektirajućih pješačkih prijelaza, brzina je ograničena na 50 km/h, ali duž prometnice iz sezone u sezonu niču ugostiteljski objekti, trgovine, klubovi, apartmanska naselja, trgovine, ugibališta i kiosci, a noću pješaci s mobitelima,  masovno hodaju uz cestu i po njoj pa unatoč signalizaciji i sve široj mreži kamera sigurnost nije poboljšana.

Stvara se i nova kritična točka na raskršću kod skretanja za gradsku plažu Rezalište, gdje su i dva noćna kluba, pa magistrala noću služi i kao taxi stajalište. I baš tu policajci su s dva vozila krenuli u spektakularan lov na vozača motocikla koji je s djevojkom 'na leđima' proletio na motoru i umalo u manevru, dok se načas osvrtao iza sebe da vidi kreće li patrola za njima, pokosio ljude koji su stajali na parkiralištu obližnje pekare. Vozeći se potezom od Brodarice do Grebaštice naišli smo na prometnu nesreću u kojoj je došlo do sudara policijskog vozila i osobnog automobila uslijed potjere, ali i nekoliko porušenih stupova, zgaženu životinju, plastične predmete i dijelove na cesti...

28.05.2022., Brodarica - Mjesto nesrece gdje je pijani vozac ozlijedio dvije djevojke. Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Nije izgledalo kao lakša nezgoda, ali u policiji navode da rade svoj posao te upozoravaju na porast broja prometnih nesreća na području PU šibensko-kninske. 

- S upaljenim svjetlosnim i zvučnim signalima sudjelovali smo u potjeri za vozačem motocikla koji je počinio više prekršaja u prometu, ali oko 23.30, dok potjera traje, u fazi pretjecanja automobila ispred sebe, taj automobil je skretao lijevo te je u izbjegavanju ipak došlo do lakšeg sudara policijskog i tog osobnog vozila. Potraga za vozačem još je u tijeku - kažu u policiji te napominju: 

- U prvih pet mjeseci 2023.g. povećan je broj kako prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama tako i broj prekršaja u prometu za 38,8% u odnosu na isto razdoblje prošle godine i to povećanje prekršaja brze vožnje za 91,3% (4680 u odnosu na 2447) kao i nekorištenje sigurnosnog pojasa za 15,6% (1478 u odnosu na 1278). Obzirom na povećan broj prometnih prekršaja, prvenstveno brze vožnje i nekorištenja sigurnosnog pojasa, ali i vožnje pod utjecajem alkohola/droga što dovodi do teških posljedica u prometnim nesrećama, policija će u narednom razdoblju dodatno pojačati postupanje po prometnoj problematici, fokusirati će se na nekorištenje sigurnosnog pojasa, te će kako najavljenim tako i izvanrednim akcijama u prometu djelovati preventivno i represivno budući da velik broj recidivista, bez obzira na prethodna zaustavljanja, privođenja i kazne, nastavljaju upravljati vozilima svih vrsta i svjesno krše propise te su opasnost na cestama.

Krš i lom na cesti nakon policijske potjere za motociklom, još ga nisu pronašli 

- Nikad ovdje ne vozim više od 50 jer nikad ne znam na kakvu prepreku ću naići. Prije nekoliko mjeseci automobil se zabio u zid kuće, a motociklist kojeg su lovili  proletio je pokraj pekare gdje smo stajali tolikom brzinom da je pravo čudo da nije pokupio nekoga, čista sreća, kazala nam je mještanka Žaborića koja je nazočila scenama.

U Gradu Šibeniku tvrde da je državna cesta D8 pod ingerencijom Hrvatskih cesta. 

- 'Ugibališta i pristupi, sve što se tiče Jadranske magistrale je  u domeni Hrvatskih cesta.  Policija mora raditi svoj posao i radi ga, ne možemo mi silom ići i govoriti ljudima kako se ponašaju u prometu. Činjenica je da je puno nekulture i egoizma među vozačima na cesti', upozorava dogradonačelnik Danijel Mileta.

- Hrvatske ceste kontinuirano ulažu u kritične točke na našim dionicama te provodi mjerenja potencijalnih opasnosti. Lokalna samouprava može se javiti s prijedlogom i dati određene suglasnosti, no ističemo da su kamere kontrole ogrničarnja brzine na spomenutom dijelu, njihovo postavljanje te podaci u potpunosti u domeni policije. ističu u Hrvatskim cestama. 

Jadranska magistrala identificirana je opasna cesta s najviše crnih točaka u ličko-senjskoj županiji, ali i  sve većim pritiskom na mjesta uz more gdje priljev turista i apartmanizacija mijenjaju život u vizure općina u srži. Na šibensko-kninskom području zbog gužvi posebno trpe naselja Brodarica, Žaborić i Grebaštica.U Gradu su uoči sezone riješili problem ulaza u Žaborić, cesta je proširena, a najavili su kako slijedi uređenje obalnog područja i tako sve do Grebaštice, gdje je ujedno i zadnja općina u nadležnosti grada.

Šibeniku treba nova prometna studija, do gušenja dolazi i u gradskim čevrtima, na Vidima i Baldekinu nema parkinga 

Dolazi i do točke gušenja u gradu koji s postojećim cestama ne može podnijeti sezonu, dolazi do kolapsa i to ne samo u centru grada već i u gradskim četvrtima, primjerice na Vidicima i Baldekinu gdje je nemoguće pronaći mjesta za parkiranje. Šibeniku je potrebna nova prometna studija, govori struka, a Brodarici zaobilaznica koja je i političko pitanje, ali bi riješila problem te bi magistrala ostala ovdje za upotrebu mještanima koji sada imaju osjećaj da žive na automoto pisti.

- Brodarica je postala trkalište za motocikle, gledam ih kako divljaju već sat vremena i samo čekam da se nešto dogodi. Nema druge, nego da mi popisujemo registarske oznake i tražimo ubojice po cesti Ograničenje je 50, nitko ne prolaz ispod sto na sat. Brodaričani se više ne osjećaju sign poslati dijete u pekaru,  izaći na plažu ili otići na trening. Djeca nam hodaju duž te ceste. Stiže vikend, a s njim i novi strahovi za nas, kazala je jedna od mještanki, koji su sve glasniji u grupama na društvenim mrežama gdje se može pratiti stanje u prometu i problematika koja je za Brodaričane ljeti uvijek aktualna. 

VIDEO Prizor zaprepastio vozače: Kamionom vozio u suprotnom traku na autocesti u Zagorju

Komentara 1

DU
Deleted user
14:48 26.06.2023.

Policajci su krenuli u spektakularan bijeg??? Da sama tema napisa nije otužna slatko bih se nasmijao,,,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije