Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI PREDMET

Najmlađi će u školi učiti o higijeni, promijeniti lanac na biciklu, kuhati, štedjeti

storyeditor/2022-12-18/nastava.jpg
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
1/2
14.02.2023.
u 21:46

U iduće četiri godine u školama će se zaposliti 1500 kineziologa. Prvih 50-ak kineziologa trebalo bi se zaposliti ove jeseni, kada počinje eksperimentalni program cjelodnevne škole

Izgradnja školske vrtne kućice za ptice ili izgradnja školskog vrta sa sustavom odvodnje i drenaže, osnovna znanja i vještine vezani uz novac, cijene proizvoda, potrošačke navike, štednja, učenje o vlastitoj i tuđoj sigurnosti u prometu, ali i učenje o vrednovanju sebe, formiranju vlastitog identiteta, sve su to teme koje očekuje učenike u novom školskom predmetu koji se uvodi u škole. Riječ je o predmetu koji će nositi naziv praktične vještine, a ubuduće će biti obvezan predmet za učenike od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola Hrvatske.

Prije nego što se spomenuti predmet uvede u redovnu nastavu, proći će eksperimentalnu fazu počevši od iduće školske godine kada će biti uveden u prvih 50 osnovnih škola koje će tek biti odabrane, a koje će prve eksperimentirati s cjelodnevnom nastavom koja se uvodi u obrazovni sustav Hrvatske. Za sam predmet još nije izrađen kurikulum, no upravo je zatvoren javni natječaj za izbor članova radne skupine za rad u sklopu eksperimentalnog programa osnovne škole koji će, među ostalim, izraditi kurikulum za spomenuti predmet.

Poznato je da će u cjelodnevnoj nastavi predmeti i satnice morati biti drugačije organizirani, što ostavlja prostor za nove predmete i drugačiji koncept podučavanja, kao i činjenicu da će najmlađi učenici između ostalog dobiti i veću satnicu tjelesnog odgoja. Tjelesni tako više neće predavati učiteljice nego kineziolozi koje će škole morati angažirati, a čija će se nova satnica primijeniti u već spomenutih prvih 50 eksperimentalnih škola.

– Riječ je o praktičnim vještinama, dakle predmetu koji bi se u okviru eksperimentalne cjelodnevne škole od iduće školske godine izvodio jednom tjedno za učenike od 1. do 4. razreda. Trebale bi ga provoditi učitelji razredne nastave koji bi prošli edukacije za to – poručuju iz Ministarstva obrazovanja. I dok se tek očekuju detalji novog predmeta za najmlađe učenike, po smjernicama je jasno da će u novom predmetu učenici učiti vještine pravilnog postupanja u raznim opasnim situacijama te u situacijama gdje je potrebna pomoć sebi i vršnjacima, temeljem igri vježbat će donošenje odluka te će učiti popravljati stvari alatima, a učit će i o kućanskim poslovima poput čišćenja, kuhanja, održavanja, recikliranja, ali i rukovanja aparatima.

Oni koji budu izrađivali kurikulum morat će u njega po smjernicama Ministarstva obrazovanja ugraditi i učenje o štednji energije, ali i učenje kako, primjerice, samostalno popraviti gumu ili lance na biciklu, zatvoriti vodu, kao i koje su važnosti dijeljenja, umjerenosti i štedljivosti.

VIDEO Krizni timovi u školama: U prvom srednje učenici dižu ruku na sebe

Ključne riječi

Komentara 18

PR
propalismoFranjoskroz
22:29 14.02.2023.

Izumili su domaćinstvo ??

Avatar Svračak
Svračak
22:00 14.02.2023.

To smo mi učili u osnovnoj školi prije više od pola stoljeća!

FI
Fisherman73
22:13 14.02.2023.

Prije 40-tak godina taj predmet se zvao Domaćinstvo, opet otkrivaju toplu vodu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije