Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sirijska oporba

Za pokolj nije kriv samo Assad već 
i Kofi Annan, Iran i Rusija

Mario Preskar
Foto: Danko Vucinovic/24sata
1/2
13.07.2012.
u 07:35

Na mrtvim se tijelima stanovnika jasno vide rane od noževa kojima su im rezani i probijani vratovi

Prema prvim raspoloživim podacima, više od dvjesto ljudi ubijeno je u selu Tremeseh u Siriji što je, po svemu sudeći, najveći masakr od izbijanja sukoba u toj bliskoistočnoj zemlji. Što se doista dogodilo, još uvijek nije jasno jer su informacije koje dolaze s terena oprečne, no gotovo je sigurno da je sirijska vojska u napadu koristila tenkove, topove i helikoptere te da su pokolj potom dovršili pripadnici paravojnih formacija Shabia fanatično odanih predsjedniku Assadu.

Leševe bacili u džamiju

– Vojska je opkolila selo i nekoliko sati iz svih smjerova granatirala Tremseh. Nakon toga u selo su se spustile šabije oboružane noževima i ubijali koga su god stigli paleći redom kuće u naselju. Tko je pokušao pobjeći, pucano mu je u leđa – javili su svjedoci masakra koji su preživjeli napad. Ipak, samo nekoliko sati kasnije, nezavisni izvori koji nemaju veze sa sirijskom vladom objavili su kako je do sukoba došlo nakon što su pobunjenici iz Tremeseha napali vojni konvoj koji je prolazio u blizini te da su vojne postrojbe odgovarale na vatru, a da im je tek potom upomoć pristiglo topništvo, helikopteri i šabije. Kako god bilo, sigurno je da je u ovom malom selu nedaleko od Hame počinjen jedan od najgorih zločina nad civilnim stanovništvom od početka sukoba u Siriji.

– Prema informacijama koje imamo s terena, u Tremsehu je ubijeno između 305 i 320 osoba, civila, žena, djece i staraca. Šabije su nakon granatiranja ušle u selo i noževima klali sve na koje su naišli. Uništene su cijele obitelji, očevi i majke s djecom pobijeni su bez milosti. Sva su tijela šabije potom donijele u lokalnu džamiju i zapalili – kaže za Večernji list Jammal Assad, član Sirijskog nacionalnog vijeća.

Rasplet nije na vidiku

To je oporbeno vijeće objavilo kako ne smatra samo monstruma Assada odgovornim za zločin, već i Kofija Ananan, Iran i Rusiju, te je pokolj usporedila s onim u Srebrenici. “Ovaj pokolj slobodno možemo svrstati među najveće masakre na svijetu”, kažu u Vijeću. Na žalost, rasplet krize još nije na vidiku.

– Stanje u Siriji otprije mjesec dana ili dva tjedna još je teže. Rusija je pojačala svoju prisutnost u zemlji, međunarodna zajednica je također tamo prisutna, ali očito bez neke stvarne želje da zaustavi sukob. Moskva zasigurno neće dopustiti Assadov pad jer bi time izgubila jedinog pravog saveznika na Mediteranu, ali i velikog kupca oružja – kaže analitičar prof. dr. Tvrtko Jakovina.

Komentara 76

LI
liskovaca
08:02 13.07.2012.

ima li u toj Siriji još živih ljudi? Vidite da su mediji najjače oružje! Sjetite se Iraka kakve laži su dolazile iz medija a sve kako bi se Irak " oslobodio"!!!

DU
Deleted user
08:07 13.07.2012.

mozda V.L i nbih ove gluposti piso,da to ni je naredila sredisnjica iz amerike.

PE
pessimus
08:00 13.07.2012.

u podnaslovu se iznosi jedno, a u tekstu uz tvrdnju iz podnaslova se iznosi i opis napada sirijske državne televizije, koja za masakr optužuje terorističke grupe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije