Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
iznenađujuća studija

Najkontroverzniji članak na njemačkoj Wikipediji o - Hrvatskoj!

hrvatska zastava
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/5
01.06.2013.
u 14:04

Koliko je neki članak kontroverzan računali su prema broju "ispravaka". Npr. jedan urednik napiše članak o Hrvatskoj. Drugom se to ne svidi i stisne "undo" kojim izbriše sve što je prethodni urednik napisao, a ovaj smatrao neprimjerenim.

Najkontroverzniji članak na njemačkoj Wikipediji onaj je o - Hrvatskoj!

Pokazalo je to istraživanje o online enciklopediji grupe autora s nekoliko svjetskih sveučilišta. 

Taha Yasseri Anselm Spoerri, Mark Graham i  János Kertész napravili su studiju koja bi  2014. godine trebala biti objavljena u knjizi, a primili su se zahtjevnog posla. Stupanj kontroverzije mjerili su prema broju izmjene nekog članka, a u istraživanje su uključili Wikipedijine stranice na deset svjetskih jezika. 

Kolilo je neki članak kontroverzan računali su prema broju "ispravaka". Npr. jedan urednik napiše članak o Hrvatskoj. Drugom se to ne svidi i stisne "undo" kojim izbriše sve što je prethodni urednik napisao, a ovaj smatrao neprimjerenim.

Članak se tim brisanjem vraća na stanje od prije i može se po volji mijenjati.

To znači da je članak o Hrvatskoj na Wikipedia.de članak koji je doživio najviše izmjena, brisanja i vraćanja na staro. 

Znanstvenici su utvrdili da su najkontroverzniji članci upravo oni koji izazivaju i najviše prepirki za kuhinjskim stolom, religija, filozofija i politika. 

Nijemce još muči vlastita povijest pa je i članak o Hitleru završio na listi najkontroverznijih članaka, a Amerikanci su najvišeputa brisali pa iznova pisali članak o predsjedniku Georgeu W. Bushu. Češki enciklopedisti spore se najviše oko homoseksualizma, a Francuskoj je na listi neželjenih Segolene Royal....

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije