Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZBOG PRILJEVA MIGRANATA

Najavljivao ih je i Božinović: Što su to kompenzacijske mjere koje je Slovenija uvela na granicama?

Slovenija pojačala policijsku kontrolu granice sa Hrvatskom
Foto: BOBO
1/4
27.09.2023.
u 18:50

Božinović: Ova odluka ne znači uvođenje unutarnjih kontrola, ali jest pojačan nadzor vozila unutar Slovenije zbog aktivnosti krijumčara. Nešto slično provodi i Hrvatska

Slovenija je odlučila uvesti policijske punktove na svom teritoriju u neposrednoj blizini graničnih prijelaza, pa tako i kod granice s Hrvatskom, zbog – kako kažu – bolje kontrole krijumčara migranata. No slovenska odluka ne znači ukidanje Schengena i uvođenje kontrola na granicama, i dalje se odvija nesmetan promet vozila ili putnika preko granica, bez zaustavljanja, prema schengenskom režimu. To je potvrdio i hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, a poslije i njegov slovenski kolega Boštjan Poklukar.

Za sada su mjere pojačanog nadzora na području policijskih uprava Novo Mesto i Kopar jer podaci slovenske policije kažu da je tamo opterećenje najveće.

Mjere uvode i Njemačka, Poljska...

– Ova odluka ne znači uvođenje unutarnjih kontrola, ali jest pojačan nadzor i profilacija vozila unutar Slovenije zbog aktivnosti krijumčara – kaže ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. To konkretno znači da policija na cesti može zaustaviti vozilo koje odabere i pregledati koga ono prevozi, ali nije riječ o sistematskoj provjeri svih vozila i putnika.

– Nešto slično provodi Hrvatska kroz kompenzacijske mjere, koje su zamjena za granične prijelaze. U prvih osam mjeseci ove godine Hrvatska je tako spriječila 22.000 ulazaka migranata u Sloveniju – dodaje Božinović. Slične mjere pojačane kontrole uvode i druge države: Njemačka je tijekom vikenda najavila uvođenje kontrola blizu granica s Poljskom i Češkom, dok je Poljska u ponedjeljak najavila kontrole kod granice sa Slovačkom. Iako je broj migranata velik, katkad uvođenje ovakvih mjera ima i političku pozadinu te se koristi u dnevnopolitičke svrhe.

POVEZANI ČLANCI:

Kompenzacijske mjere su upravo to – i dalje kontroliranje granica, ali ne na samim granicama, već na druge načine, čime se nadomještaju rampe na graničnim prijelazima, i dio su schengenskog zakonika kad je objašnjeno kako će se Schengen provoditi u praksi. Primjerice, mjere variraju od zajedničkog sustava informacija policijskom provjerom na cestama nasumičnim zaustavljanjem vozila i pregledom putnika. Usto, razlika između ovakvih, kompenzacijskih mjera, i uvođenja kontrola na granicama provodi se i drugom procedurom – država koja namjerava uvesti kontrole na granicama obavijesti susjednu državu o tome. Tako je, primjerice, Mađarska prije obavijestila Hrvatsku. To se sada, u slučaju Slovenije, nije dogodilo.

Takve mjere u Hrvatskoj je Božinović objašnjavao i najavljivao odmah nakon ulaska Hrvatske u Schengen 1. siječnja ove godine. Tada je najavio da se uvodi nova linija rada u policiji koja povećanim brojem službenika, ophodnji i tehničkih sredstava treba nadomjestiti ukidanje graničnih kontrola kod ulaska u Hrvatsku iz Slovenije i Mađarske.

– Ukupno 770 policijskih službenika radit će taj posao ciljano, na temelju analiza rizika i slijedno tome profiliranja osoba i vozila za koje smatraju da ih trebaju provjeriti – rekao je Božinović početkom siječnja. Slovenski ministar Boštjan Poklukar pak kazao je kako je, nakon što je broj migranata koji su ilegalno prešli južnu državnu granicu premašio 40.000, policija aktivirala dodatne mjere kompenzacije.

– Nije riječ o uspostavi unutarnje kontrole na granici, nego o dodatnim mjerama na granici – objasnio je. Mobilnim patrolama koje provode kompenzacijske mjere pridružene su i patrole koje provode pojačane kontrole u blizini bivših graničnih prijelaza. Za sada će se to činiti na području policijskih uprava Novo mesto i Kopar, gdje policijski podaci pokazuju najveću opterećenost, rekao je Poklukar. Patrole su već stacionirane u Rakitovcu, Podgorju i Sočergi.

POVEZANI ČLANCI:

– Naglašavam da se ne radi o uspostavi unutarnje kontrole na granici – ponovio je još jednom. Slovenija bi trebala uvesti samo kompenzacijske mjere u blizini granice s Hrvatskom, ali ne i samu graničnu kontrolu, kako to u iznimnim slučajevima dopušta schengenski zakonik.

"Nikad ne reci nikad", odgovorio je Poklukar na pitanje o mogućnosti uspostave kontrole na granici s Hrvatskom kao prije njezina ulaska u Schengen. Poklukar je istaknuo i kako nijedna država ne može sama rješavati probleme migracija, nužna je regionalna koordinacija. U četvrtak će oba ministra sudjelovati na sastanku u Bruxellesu.

Milanović: Granica nije šala

Policijske kontrole slovenske policije u blizini državne granice u srijedu je komentirao i predsjednik Zoran Milanović.

 

– Prošlo je osam godina od velikog migrantskog vala. Sada se to počinje zloupotrebljavati i problem je u načinu na koji, prije svega BiH, to radi i provodi. Slovencima nemam što zamjeriti, to bismo i mi vjerojatno napravili. Naša policija radi što može, više od toga ne može i ne smije. I tako je stalno kritiziraju da prekoračuje ovlasti, ja mislim da to ne rade. Čuvaju državnu granicu. A sada vidimo da nema Europe bez granica, postoji Europa bez graničnih kontrola pa se onda opet uvedu. Granica nije šala, hrvatska policija radi što može – rekao je predsjednik Milanović.

Milanović smatra kako Slovenija to radi zbog vlastite, domaće javnosti te kako razumije to, ali kaže kako postoji i drukčije rješenje za problem migranata koji dolaze iz BiH, a to je, kako je rekao, što brže integriranje BiH u EU. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković istaknuo je kako je ovo nešto što se moglo predvidjeti zbog povećanja ilegalnih migracija.

– Morat ćemo zajednički tražiti rješenja kako zaustaviti ilegalne migracije – rekao je Jandroković i naglasio kako su odnosi Slovenije i Hrvatske jako dobri, najbolji u posljednjih 20 godina. Usto, razlika između ovakvih, kompenzacijskih mjera, i uvođenja kontrola na granicama provodi se i drugom procedurom – država koja namjerava uvesti kontrole na granicama obavijesti susjednu državu o tome. Tako je, primjerice, Mađarska prije obavijestila Hrvatsku. To se sada, u slučaju Slovenije, nije dogodilo. 

Ključne riječi

Komentara 8

CR
Croatiadobola
19:52 27.09.2023.

Hrvatska mora donijeti, žurno, akcijski plan u zaštiti granice od nezakonitog ulaska migranata i to treba usuglasiti sa EU, dovoljno surađivati sa susjedima i suvereno, odlučno i moćno kontrolirati granicu. Pregazit će nas migranti ako dopustimo dalje ovako. Božinović ili neka osigura granicu ili zovi vojsku ili se makni.

Avatar berija1
berija1
22:16 27.09.2023.

U BiH dolaze preko Srbije , tamo zatvoriti granice.

AM
amorphius
20:05 27.09.2023.

dižite visoke zidove, druge nema.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije