Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kandidatura

Stručnjakinja o predstavljanju: Što govori verbalna i neverbalna komunikacija predsjednice

Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
1/7
02.10.2019.
u 18:27

Predsjedničin je govor sadržavao i svojevrsnu rekapitulaciju njezina mandata na izmaku, navela je sve što smatra svojim uspjehom na domaćoj, ali i međunarodnoj sceni, a Leinert-Novosel ističe da je ovaj put bila jasnija u stavovima nego prije.

Govor kojim je Kolinda Grabar-Kitarović danas i službeno najavila da će u utrku za još jedan mandat na funkciji predsjednice RH bio je vidno fokusiraniji i jasniji od onoga što smo posljednjih mjeseci u mnogim prigodama mogli čuti od aktualne predsjednice. Komunikologinja Smiljana Leinert-Novosel procjenjuje da je tijekom cijelog predstavljanja kandidature komunikacija predsjednice, kako verbalna tako i neverbalna, bila izrazito otvorena.

– Govor je bio intoniran izrazito optimistično, o čemu govori i sama krilatica “Zato što vjerujem u Hrvatsku”, a vrijeme će pokazati vjeruju li građani njoj kao što su joj vjerovali prije pet godina – kaže Leinert. Pritom naglašava da se predsjednica, za razliku od usporedbi sa Švicarskom iz 2014., ovoga puta posvetila realnosti, naglašavajući da se cijelo društvo mora posvetiti boljem životu običnog čovjeka.

Odmak od krizne retorike

Predsjedničin je govor sadržavao i svojevrsnu rekapitulaciju njezina mandata na izmaku, navela je sve što smatra svojim uspjehom na domaćoj, ali i međunarodnoj sceni, a Leinert-Novosel ističe da je ovaj put bila jasnija u stavovima nego prije.

– Ovaj put imali smo nešto jasnije izražene stavove. Ona je osudila sve režime koji su ubijali ljude, nije ih nabrajala, ali nije ni zaobišla osudu – primjećuje Leinert. Uvjerena je da je, direktno vezujući demografiju uz brigu za obitelj, ali i gospodarstvo, i ističući da je demografija pitanje opstanka hrvatskog naroda, predsjednica nastojala ponajprije istaknuti brigu za Hrvatsku, njezine građane i sigurnost.

Još jednu potvrdu optimističnog smjera na kojem predsjednica namjerava graditi svoju kampanju ova komunikologinja vidi u poruci kako je bitno da se u Hrvatskoj proteklih pet godina prestalo razgovarati o krizi i konačno počelo razgovarati o razvoju, pri čemu, kaže Leinert, nastoji naglasiti da je upravo ona ta koja je osvijestila ljude da je nužan odmak od krizne retorike.

– Poruka “Okrenimo se budućnosti” nije nešto što nismo već čuli, no svakako je dobra kada se želi mobilizirati ljude – smatra Leinert.

Redukcija problema

Kad je riječ o predsjedničinoj rekapitulaciji mandata na izmaku, Leinert ističe da je prednost Kolinde Grabar-Kitarović pred drugim kandidatima upravo to što može istaknuti pomake koje je napravila tijekom mandata i koje smatra dobrim temeljem za nastavak obnašanja dužnosti.

– Ostali kandidati tek trebaju uvjeriti ljude u ono što misle napraviti – upozorava Leinert.

To što je predsjednica izbjegla govoriti o bilo kakvim negativnostima i propustima svojeg mandata, Leinert tumači kao bojazan da se spominjanjem negativnosti cijeli govor ne bi “obojio teškim bojama”, što bi umanjilo optimizam koji Grabar-Kitarović očito želi učiniti okosnicom svoje kampanje.

– Vidljiva je potpuna redukcija problema, koje je ipak u nekoj formi trebalo spomenuti i objektivno navesti da neki problemi postoje, da se nije stiglo sve napraviti jer ljudi ne žele da ih se hrani isključivo pozitivnim informacijama – kaže Leinert. U negativne strane jučerašnjeg predsjedničina obraćanja ubraja i “malo pretjeranu koreografiju”. Uvjerena je da je neverbalna komunikacija Kolinde Grabar-Kitarović u nekim trenucima bila prenaglašena, vjerojatno zato što joj je netko tako sugerirao.

– To nije nešto neuobičajeno, nastupe uvježbavaju i drugi političari, no imperativ je da djeluju prirodno i autentično, a neverbalna komunikacija predsjednice na trenutke je bila prenaglašena u odnosu na tekst koji je taj čas izgovarala – zaključuje ova komunikologinja.

 

Komentara 145

DD
ddh
18:14 02.10.2019.

I sad ce Hrvatskoj Jugo-Hina i Maras, Glvasevic i iz naftalina izvadjeni Manolic objasniti sto je istina i sto Hrvati trebaju birati. Pogotovo ce "veliki drzavnici" poput Marasa ili Glavasevica i "kompetentni strucnjaci" davati ocjene nasoj Predsjednici. A oba dvoje nemogu bez mame doci niti do Cucurja, a onda komunisticki mediji izvlace i izhlapjenog udbasa Manolica iz konzerve, pa bi i taj poducavao Hrvate gdje izlazi sunce. Kaj god. Ali to je slika medija u Hrvatskoj. Po Predsjednici tuku od prvog dana, blate je, minoriziraju je i vrijedjaju je bez prestanka. Razne komunisticke novinarke bi je ucile kak se treba ponasati i to one koje bez upute konobara neznaju niti u koju ruku ide vilica ili noz. Primitivci na okupu.

PR
Princeza
18:13 02.10.2019.

Opet jugo mediji dejstvuju. Uzalud. Kolinda predsjednica jos 5 godina.

Avatar berija1
berija1
17:40 02.10.2019.

Pocelo plakanje, najbolji znak koliko je Kolinda na pravom putu. Bez Skore pobjedila bi u prvom krugu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije