Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Programsko vijeće HRT-a

Nadzorni odbor propitkuje je li Radmanova konferencija za medije 45-minutna reklama

programsko vijeće HRT-a
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
1/9
08.03.2016.
u 11:48

NO HRT-a zatražio je od Vijeća HRT-a da se očituje o četiri pitanja: jesu li izravnim prijenosom konferencije za medije prekršena programska načela, smatra li se prekid redovnog programa zbog konferencije opravdanim potezom, radi li se o Radmanovoj privatizaciji javnog medija te spada li prijenos te konferencije u komercijalne djelatnosti, odnosno prikriveno oglašavanje te može li se to računati kao naplatna usluga

Na zahtjev Nadzornog odbora HRT-a (NO HRT) u tijeku je sjednica Programskog vijeća HRT-a, a glavna tema je konferencija za medije koju je sad već bivši ravnatelj Goran Randman održao prošlog četvrtka, a koju je HRT4 izravno prenosio svih 45 minuta.

NO HRT-a zatražio je od Vijeća HRT-a da se očituje o četiri pitanja: jesu li izravnim prijenosom konferencije za medije prekršena programska načela, smatra li se prekid redovnog programa zbog konferencije opravdanim potezom, radi li se o Radmanovoj privatizaciji javnog medija te spada li prijenos te konferencije u komercijalne djelatnosti, odnosno prikriveno oglašavanje te može li se to računati kao naplatna usluga.

Niti na jedno od ovih pitanja vijećnici nisu donijeli zajednički većinski stav, niti za niti protiv, jer nijedan odgovor nije dobio potrebnih 6 glasova. Ono što je najzanimljivije upravo je posljednje pitanje koje bi se moglo protumačiti kao pokušaj NO-a da se bivšem glavnom ravnatelju Radmanu njegovo izravno prenošenje konferencije protumači kao reklama u trajanju od 45 minuta te da mu se to tako i naplati.

Upitan smatra li i on da je ovo objašnjenje to pitanja upravo takvim odnosno da očito postoji želja da se Radmanu izda račun na ime reklame u 45 minuta, predsjednik vijeća HRT-a Bruno Kragić uzvratio je:

– I ja to tumačim tako.

Inače, tijekom sjednice bilo je različitih mišljenja vijećnika o tome je li se program u četvrtak trebao prekinuti zbog Radmanove konferencije za medije i je li to bila privatizacija javnog medija.

Ipak, v.d. ravnatelja programa Saša Runjić nekoliko puta naglasio je da je za odluku o prekidu programa u četvrtak i prenošenju Radmanove konferencije odgovoran jedino on kao ravnatelj programa.

Rukovoditeljica informativnog medijskog servisa Lamija Alečković objasnila je zašto u četvrtak nije bilo prijenosa saborskog Odbora za medije na kojoj je i donesena odluka o prihvaćanju zaključka o NO-a da se Radman razriješi funkcije.

– Od Sabora je zatražen izravni prijenos sjednice saborskog Odbora za medije, ali Sabor je taj zahtjev odbio. HRT je istu odbijenicu dobio i kada je zatražio prijenos sjednice saborskog Odbora za kulturu – rekla je Lamija Alečković.

>> RTV pristojbu od 80 kuna plaćat će i svi prijevoznici u zemlji koji imaju kamione

Komentara 42

DU
Deleted user
12:10 08.03.2016.

HTV više nije izdaleka tako moćan u smjeru formiranja javnog mnijenja jer postoji širokopojasni Internet u većini predjela Hrvatske te nekoliko priv. TV kuća sa svojim informativnim programom. A u što se bolno uvjerio Josipović, koji je de facto instalirao Radmana na čelo HTV da mu donese na medijskom pladnju 2. mandat. Međutim, plan je propao - Josipović danas trpi zvoc&kvoc žene doma, no Radman je preživio... Nije to mali problem jer HTV bi trebala jamčiti i očuvanje hrv. identiteta u nizu programa (Obrazovni, Povijest i dr.) koje nemaju spomenute TV postaje, osim političkog izvještavanja. Zato treba pozdraviti "pedalinku" Radmanu jer on je bio stjegonoša polarizacije javnog mnijenja na stranu jugonostalgičara i lijevih navodno NGO, a koje od Hrvatske ištu samo prisis na hrv. proračun, inače su protiv svega ostalog hrvatskog...

KA
KaNiDora
12:05 08.03.2016.

Van s njima. Završili su svoje silovanje mozga.

KA
KaNiDora
12:06 08.03.2016.

Da. zajašila je nas tvoja zločinačka JNA

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije