Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
šefovi komora

Nadanova baza: Šefovi imaju plaće do 15.000 kuna, službeni auto...

Nadan Vidošević
Patrik Macek/PIXSELL
25.10.2013.
u 13:40

Vrijedne zgrade: Osim središnjice u Zagrebu, najvredniju zgradu ima Splitska županijska komora

Većina predsjednika od ukupno 20 županijskih gospodarskih komora profesionalci su s plaćama između 14 i 15 tisuća kuna, na raspolaganju su im službeni automobil, službeni mobitel i kartica, a tamo gdje su predsjednici volonteri, tajnici imaju plaće između 10 i 12 tisuća kuna. Svi rade u reprezentativnim prostorima goleme vrijednosti u vlasništvu komore koji su vrhunski uređeni i opremljeni. Nakon središnjice u Zagrebu, najvredniju zgradu, tvrdi se, ima Splitska županijska komora koja posjeduje palaču obloženu mramorom na Obali Ante Trumbića.

Kriterij izbora

Svi predsjednici komora istodobno su i članovi Skupštine HGK koja bira Nadzorni i Upravni odbor, ali upućeniji govore da o tome tko će biti član odbora konačnu riječ ipak ima predsjednik HGK Nadan Vidošević.

Najdugovječniji profesionalci koji komorama upravljaju još od sredine devedesetih godina prošlog stoljeća, kada je jedan od kriterija izbora bilo članstvo u HDZ-u ili barem javna sklonost tada vladajućoj stranci, predsjednici su Zagrebačke, Varaždinske, Karlovačke i Splitske gospodarske komore. Iznimka je Ivan Slamić, najdugovječniji predsjednik, ali kao volonter Županijske komore Virovitica, istodobno i najdugovječniji prvi čovjek industrije namještaja Tvin. Predsjednici komora biraju se na posebnim izborima po županijama, ali za njihovu suglasnost odobrenje daje opet predsjednik HGK. Predsjednici koji su i danas najdulje na položaju došli su na to mjesto nekako s Vidoševićem i jedino je nakon njegova izbacivanja iz HDZ-a kao kriterij izbora olabavila stranačka pripadnost.

Zlatan Fröhlich, prvi čovjek Zagrebačke komore s pedesetak zaposlenih, u HGK je došao 1994. godine kao direktor Sektora za promet. Zagreb vodi godinama, nema iza sebe afera, ali je manje eksponiran u praksi iako je doktorirao na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu. Suradnici kažu da je miran i samozatajan, a povremeno je radio i kao predstavnik HGK u zajedničkim Vladinim radnim tijelima, i to za pripremu ulaska Hrvatske u EU.

Dok u Bjelovaru i Čakovcu predsjednici komora u kojima je do petero zaposlenih rade volonterski, u Dubrovniku je Terezina Orlić profesionalka koja je bila prethodno tajnica. Prije tri godine, pisao je tisak, razbila je novi komorski automobil.

I volonteri vode komoru

Karlovčanin Zlatko Kuzman je kao član mnogih nadzornih odbora tvrtki stigao kao predsjednik i doktorirati, a upućeni kažu da je “najteži” HDZ-ovac koji i danas ima podršku stranke. Miroslav Vitković, bivši prvi čovjek Podravke, predsjednik je Županijske komore u Koprivnici, ali volonterski.

Krapinsku komoru volonterski je vodio godinama Ivica Cerovečki, vlasnik Kotke konfekcije i u prvim godinama istaknuti član HDZ-a i bivši direktor Privredne banke u Krapini preko koje je kreditom i došao do velikih nekretnina ove tvornice koje danas djelomice iznajmljuje za županijske urede. Zamijenio ga je Vid Šanjug, koji je svojedobno bio direktor tvrtke Ljudevita Gaja d.o.o. preko kojeg je poslovala istoimena Tiskara, a koja je završila u stečaju i protiv koje su podnesene kaznene prijave. Šanjug danas ima vlastitu tiskaru.

Za Osijek, Otočac, Požegu, Slavonski Brod ili Pulu ne vežu se afere, samozatajni su i u Vukovaru, Varaždinu i Zadru, a najuzornijima neki drže Viroviticu i Šibenik. Sisak vodi profesionalac Boris Mesarić, smijenjeni direktor kutinske Petrokemije, dok Splitskom komorom godinama vlada Jadranka Radovanić u čijem uredu radi i njezin sin Goran kao savjetnik Jadransko-jonske inicijative.

>> Nadan Vidošević - Čovjek koji ništa nije znao

>> Vidoševićevu ostavku svi traže, a samo se šačica to usudi javno reći

>> Kako su građeni Nadanovi dvori

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije