Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pomno prate situaciju:

Ina: Nadamo se skorašnjem nastavku posla u Siriji

sirija, ina
15.04.2016.
u 15:32

Ina je trebala imati oko 300 milijuna dolara dobiti godišnje pa ove četiri godine znače gubitak čiste zarade od oko 8 milijardi kuna

Ina pomno prati razvoj situacije u Siriji te se nada da će se u doglednoj budućnosti u toj zemlji stvoriti svi uvjeti potrebni za siguran nastavak poslovnih aktivnosti, kazali su nam u Ini kada smo pitali namjeravaju li ponovo pokrenuti poslovanje u toj bliskoistočnoj zemlji sada kada je oslobođeno područje na kojem su Inina naftna polja, kako je Večernji list ekskluzivno objavio.

Sankcije i dalje na snazi

Međutim, Ina se još ne može vratiti u Siriju jer je u tome priječe sankcije Siriji koje je kao članica Europske unije uvela i Hrvatska. Sankcije se odnose na uvoz i izvoz nafte iz Sirije, a uvedene su još 2012. kada se zapadni svijet kladio protiv Bashara al-Assada. U trenutku kada je bivši premijer Zoran Milanović pozvao Inu da se iz Sirije povuče, vlasti u toj bliskoistočnoj zemlji reagirale su burno prozivajući Inu i Hrvatsku da su im okrenule leđa ističući da “više nikada neće pružiti ruku pomirenja”. U Ini su oprezni jer su poslujući u Siriji imali velike gubitke i otpise, što je dovelo do toga da je Ina tri godine zaredom prikazala izuzetno velik gubitak poslovanja. U tri godine naftna je kompanija otpisala 4,5 milijardi kuna zbog umanjenja vrijednosti imovine u Siriji. Iako otpisi nisu utjecali na novčano stanje u kompaniji, bivša Vlada upozoravala je na to da čelni ljudi Ine umanjuju vrijednost tvrtke otpisujući vrijednost imovine te da gubici nisu realna slika poslovanja. Ina nije prikrivala da je u tom razdoblju zapravo zarađivala jer je svake godine isticano da je ostvarena dobit, ali je otpisima bila umanjivana. U tri godine Ina je tako ostvarila oko 1,5 milijardi kuna dobiti, koju su pojeli otpisi.

Od povlačenja 1500 dana

Po nekim je procjenama obustavom proizvodnje u Siriji Ina dnevno gubila oko 13,44 milijuna kuna, a kako je prošlo više od 1500 dana od kada se Ina iz Sirije povukla, gubitak bi se mogao mjeriti u enormnim iznosima koji sežu i do 20 milijardi kuna. Mnogo je realnija računica po kojoj je Ina trebala ostvarivati oko 300 milijuna dolara dobiti godišnje u Siriji, pa bi ove pune četiri godine značile gubitak od oko 8 milijardi kuna čiste dobiti. Teško je izračunati negativan utjecaj jer se proteklih godina znatno mijenjala i cijena goriva kao i njegova dostupna količina na svjetskim tržištima. 

>>Assad pozvao Inu da se vrati na naftna polja

>> Ina zbog "više sile" prekinula sve poslovne aktivnosti u Siriji

Ključne riječi

Komentara 7

JA
jasaniglasan
00:15 16.04.2016.

posaljimo tamo nase pupovce, zadovoljni oni zadovoljni mi, mozda ih nikada vise ne vidimo, zapad nece

JA
jasaniglasan
00:20 16.04.2016.

tamo ima 2 sorte bradatih,( Iranski i arapski) ajmo nase bradate poslati tamo, jer oce veliku s.....

Avatar bosanac1951
bosanac1951
17:26 15.04.2016.

Mislim da je sada još rano, oni bradati mogu još zla počiniti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije