Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zašto je zatvoren?

Pukovnik Kakarić pušten iz Vrapča: 'Prijetio je samoubojstvom'

vesna balenović,branko kakarić
Foto: Udruga Zviždač
1/4
Autori: IČ/VLM, ba/VLM, es
24.06.2013.
u 08:30

Sretan sam da sam uz napore i pomoć dragih prijatelja izašao iz bolnice u kojoj se nikako nisam trebao niti smio naći, rekao je Kakarić

Pukovnik Hrvatske vojske Branko Kakarić danas je u 15.45 sati otpušten iz Vrapča, izvijestila je udruga Zviždač.

- Sretan sam da sam uz napore i pomoć dragih prijatelja izašao iz bolnice u kojoj se nikako nisam trebao niti smio naći. Zatvoren i sam u sobi Psihijatrijske bolnice pomislio sam da sam zaboravljen i ostavljen na milost i nemilost moćnika, koje sam prije deset godina prijavio Policiji i DORH-u za kriminalne radnje koje su se dešavale pri organizaciji humanitarnog razminiranja Hrvatske. Na sreću našli su se dragi prijatelji koji su pomogli mojem izbavljenju – rekao je pukovnik Kakarić.

– Mog su oca strpali na psihijatriju iako mu nikada nisu bile dijagnosticirane nikakve psihičke bolesti ili teškoće. Iz bolnice je izašao bez ikakvih papira, vidjet ćemo što će pisati u otpusnom pismu kada ga dobije – rekla je njegova kći Iva Kakarić.

Kako javlja predsjednica udruge Zviždač Vesna Balenović, do otpuštanja je došlo nakon što je udrugu rano ujutro nazvao ministar zdravlja Rajko Ostojić koji se raspitivao za Kakarićevo stanje.

- Ministar Rajko Ostojić s dužnom pažnjom saslušao je našu argumentaciju i obećao da će provjeriti proceduru djelatnika Bolnice, te pomoći u mjeri u kojoj mu zakon dopušta - izvijestila je Vesna Balenović u priopćenju.

Štrajk glađu Branka Kakarića, koji je planirao početi u ponedjeljak ispred sjedišta Europske komisije u Bruxellesu kako bi upozorio europske institucije da pravosuđe u Hrvatskoj godinama štiti organizirani kriminal i korupciju, spriječila je zagrebačka policija koja ga je prisilno odvezla u psihijatrijsku bolnicu Vrapče, kaže Nada Landeka, predsjednica udruge Veronika Vera.

'U bolnicu je strpan kao zdrav čovjek'

– Pismo obavijesti o planiranom štrajku poslao je na mnoge adrese, između ostalih i Vlade, ministarstva pravosuđa i državnog odvjetništva. Upravo ga je Mladen Bajić u četvrtak pozvao na razgovor u DORH. Kada je sastanak završio nazvao me i ushićenim glasom rekao kako mu je Bajić obećao da će pokrenuti stvari s mrtve točke i istražiti slučaj na koji on upućuje godinama – rekla je N. Landeka, koja godinama upozorava na korumpirano hrvatsko pravosuđe. Kakarić već 12 godina upozorava na slučaj zataškavanja kriminalne afere u humanitarnom razminiranju, u kojoj su prema njegovim navodima bili upleteni i bivši ministar Šime Lučin te trenutačni ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

– Ubrzo nakon sastanka s Bajićem po njega je došla policija s nalogom iz Vlade da ga prisilno odvedu. Njegova supruga potvrdila mi je da Branko nikada nije imao problema koji bi upućivali da je psihički labilna osoba. U bolnicu je strpan kao zdrav čovjek jer je najavio kako planira obavijestiti Europsku komisiju o kriminalu u Hrvatskoj – završila je Landeka.

Iako je obitelj tijekom vikenda alarmirala javnost tvrdeći da je Kakarić u Vrapče prisilno smješten, i to po nalogu Vlade(!?), mjerodavni to demantiraju.

– Ma koliko se u medijima provlačila teza da u pozadini hospitalizacije Kakarića stoji neka velika politička priča, ističemo da je Kakarić hospitaliziran prema protokolu uobičajenom u slučajevima opetovanog ponavljanja prijetnje samoubojstvom. On se 11. veljače 2013. e-mailom obratio Ministarstvu socijalne politike i mladih sa zamolbom za prijam kod ministrice Opačić, a u vezi s, prema njegovim navodima, prijavom kriminala i korupcije u poslovima humanitarnog razminiravanja. Ministarstvo branitelja 6. lipnja 2013. zaprimilo je Kakarićeve predstavke, koje su proslijeđene iz Ministarstva socijalne politike i mladih. U njima je zaprijetio štrajkom glađu i samoubojstvom. Kada smo zaprimili predstavke, obitelj Kakarić obišli su psihijatar i psiholog. Međutim, unatoč njihovu angažmanu, Kakarić je i dalje ostao pri svojim ranijima najavama da će se ubiti. Revoltiran činjenicom da nije dobio nikakav odgovor, 14. lipnja 2013. ponovno je uputio e-mail Ministarstvu socijalne politike i mladih i u njemu je opet zaprijetio štrajkom glađu i samoubojstvom. Najavio je da će se to dogoditi 1. srpnja 2013. ispred zgrade Europskog parlamenta. Previše si je hrvatskih branitelja i građana oduzelo život da prijetnje samoubojstvom ne bismo shvaćali ozbiljno i na njih reagirali prema protokolima – iznijeli su kronologiju slučaja u Ministarstvu branitelja.

– Došli smo nakon dojave nadležne službe iz Ministarstva branitelja, a Kakarić je doveden u postaju jer je bio suicidalan te je odlukom liječnika smješten u nadležnu ustanovu – iznijeli su u policiji svoju strane priče.

Balenović posjetila Kakarića

O slučaju se oglasila i udruga Zviždač. Njezina predsjednica Vesna Balenović posjetila je jučer u bolnici Vrapče pukovnika Kakarića.

– S neskrivenim zadovoljstvom primio je vijest o potpori brojnih udruga, građana i zviždača širom Hrvatske. Uvjerila sam se već u prvim trenucima razgovora da je naš Branko potpuno zdrav, lucidan, te da nema govora o bilo kakvim duševnim smetnjama ili problemima. Pukovnik Kakarić rekao mi je da je u petak razgovarao s glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem u njegovu uredu. Bajić mu je dao obećanje da će temeljito istražiti slučaj koji je Kakarić prijavio još prije deset godina te da će protiv odgovornih pokrenuti kazneni progon – ističe Balenović u priopćenju.

Ističe da je nekoliko sati po povratku s razgovora s Bajićem na vrata Kakarićeva doma pokucala policija.

– Odmah je priveden u Policijsku postaju Trnje u Zagrebu. Policijskom inspektoru morao je dati brojne odgovore vezane uz dopis koji je uputio prije dva tjedna na adrese pojedinih Vladinih dužnosnika, a u kojima ih je obavijestio o desetogodišnjoj kalvariji koju doživljava on i njegova obitelj nakon što je Policiji i DORH-u prijavio kriminalne radnje koje se događaju pri organizaciji humanitarnog razminiranja Hrvatske. Umjesto svome domu, po obavljenom razgovoru na policiji Kakarić je bez svoje suglasnosti, sanitetskim vozilom odvezen na Urgentni odjel Psihijatrijske bolnice Vrapče – tvrdi Balenović.

– Nalog za moje protuzakonito, prisilno i bezrazložno upućivanje i zadržavanje na Klinici za psihijatriju Vrapče mogao je dati samo netko iz današnje Vlade, tko se osjetio prozvan i ugrožen sadržajem dopisa koji sam uputio na njihove adrese – rekao je Vesni Balenović zviždač Kakarić.

>> Vranković štrajka glađu ispred njemačkog veleposlanstva

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije