Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ulazak rh u eu

Nacrt zaključka: Pregovore EU s RH zaključiti do kraja lipnja

eu, zastava, pregovori
Pixsell
VL
Autor
Stojan De Prato
20.06.2011.
u 15:46

Sve se odvija prema planu i zaista do kraja ovoga mjeseca očekujemo i tehnički završetak pregovora, rekao je ministar Jandroković.

Ministri vanjskih poslova EU 27, koji u ponedjeljak zasjedaju u Luxembourgu na Vijeću EU za vanjske odnose (FAC,  a u utorak na Vijeću EU za opće poslove (GAC), raspravljat će i o završetku hrvatskih pristupnih pregovora u preostalim četirima poglavljima. Europska komisija potvrdila je da je Hrvatska ispunila sve uvjete za njihovo zatvaranje i jedino je otvoreno pitanje treba li u sustav motrenja kako hrvatske vlasti provode usvojeno europsko zakonodavstvo u razdoblju od potpisivanja pristupnoga ugovora do ulaska u članstvo EU ugraditi kaznene odredbe. Nizozemci inzistiraju na tome da kazne uključe moguću odgodu članstva do godine dana, dok se Europska komisija i niz država članica tome opiru.

Suglase li se države članice oko kompromisnoga francusko-njemačkoga prijedoga da “Vijeće EU može na EK-ov prijedlog kvalificiranom većinom usvojiti prikladne mjere”, Međuvladina pristupna konferencija (IGC) na ministarskoj razini, na kojoj bi se pregovori zatvorili, mogla bi se održati 27. ovoga mjeseca, kada i IGC na kojemu bi se otvorili pristupni pregovori s Islandom, a kao vjerojatniji se termin spominje 30. lipnja, na samome kraju mađarskoga predsjedanja.

Ministri će u utorak također na stol dobiti tekst nacrta zaključaka koje će Europsko vijeće u petak usvojiti o Hrvatskoj. Šefovi država ili vlada EU 27, kojima će se prvi put pridružiti i hrvatska premijerka Jadranka Kosor, neće, dakle, usvajati posebnu izjavu o Hrvatskoj, kako se do sada najavljivalo, nego će odluka o završetku pregovora biti sastavni dio zaključaka summita.

U nacrtu doslovno piše: “Pristupni pregovori s Hrvatskom stigli su u zaključnu mijenu. Pregled preostalih pregovaračkih poglavlja, koji upravo traje u Vijeću EU, provodi se uz puno poštovanje stroge uvjetovanosti i u skladu s pregovaračkim okvirom. U svjetlu postignutoga napretka i EK-ove pozitivne procjene, Europsko vijeće poziva na zaključenje pristupnih pregovora s Hrvatskom do kraja lipnja 2011., na temelju nacrta zajedničkih polazišta koje je EK nedavno predstavio, s namjerom potpisivanja pristupnoga ugovora prije kraja ove godine”.

Iako se u tekstu izričito ne ističe da će Hrvatska u EU ući 1. srpnja 2013., taj je datum sadržan u pozivu na EK-ov nacrt zajedničkih polazišta, u kojemu se on navodi.

Ministri će, umjesto ranije težnje nekih zemalja da se na prosinačkome summitu napravi “veliki prasak” i poveže zaključenje hrvatskih pristupnih pregovora s kandidatskim položajem za Srbiju, u tekstu koji slijedi ipak napraviti poveznicu k Srbiji: “Ti razvoji donose nov zamah europskoj perspektivi zapadnoga Balkana. Europsko vijeće vratit će se tome pitanju na svojemu sastanku u prosincu 2011. U tome kontekstu, ono pozdravlja uhićenje i izručenje haaškome tribunalu Ratka Mladića, čime je Srbija napravila novi korak k EU”.

Komentara 38

DO
downunder
16:11 20.06.2011.

Smutljivac i pokrovitelj cetnika Carl Bild stao u obranu Hrvatske. To je nesto jako sumnjivo.

SA
Savjest
16:20 20.06.2011.

\"Nizozemci inzistiraju na tome da kazne uključe moguću odgodu članstva do godine dana, dok se Europska komisija i niz država članica tome opiru\". Ovime je rečeno sve: ulazak Hrvatske u EU rezultat je promjene političkih interesa. Dok ti interesi nisuu bili jedinstveni, smišljali su se kojekakve izlike za odgodu prijma Hrvatske (najfamozniji su \"Topnički dnevnici\") da bi sada odjednom sve bilo OK. Nažalost, ako se ne prihvati stajalište Nizozemske, Hrvatska će postati treća balkanska zemlja koja ulazi u EU bez vladavine prava što će imati za posljedicu da će razvoj Hrvatske i unutar EU zaostajati!

OB
-obrisani-
22:50 20.06.2011.

najbolje bi bilo da prvo pustimo SRBE u EU oni su tako i tako za ZLOCINE od EU nagradjeni,ehehhehehehheheheheh

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije