Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Demjanjuk ipak mora pred sud

Nacistički zločinac ipak će biti izveden pred lice pravde

john demjanjuk
21.10.2009.
u 13:06

Nacistički zločinac John Demjanjuk (89) nije uspio izboriti prijevremenu slobodu na njemačkom Ustavnom sudu. Sudski postupak u kojem će se Demjanjuku suditi zbog sudioništva u zločinu u nekoliko tisuća slučajeva trebao bi početi 30. studenoga.

Nacistički zločinac John Demjanjuk (89) nije uspio izboriti prijevremenu slobodu na njemačkom Ustavnom sudu. 
 

Ustavni je sud svoju odluku obrazložio zakonskom odredbom po kojoj nije moguće zatražiti prekid postupka ako se postupak vodi na državnoj razini. 
 

Sudski postupak u kojem će se Demjanjuku suditi zbog sudioništva u zločinu u nekoliko tisuća slučajeva trebao bi početi 30. studenoga. Tužiteljstvo Demjanjuka tereti da je od 1943. godine u poljskom koncentracijskom logoru Sobiboru sudjelovao u ubojstvu najmanje 27.900 osoba. 
 

Zločinac kojeg je u svibnju ove godine izručio SAD trenutačno je u istražnom zatvoru u Münchenu. Nakon što se pokušao domoći prijevremene slobode, naređeno je liječničko vještačenje kojim je zaključeno da bi bio sposoban za sudski postupak ako dnevno ne bi morao provoditi više od tri sata u sudnici. 
 

Demjanjukov odvjetnik bio je inicijator ustavne tužbe i tvrdi da je njegov klijent odslužio svoju kaznu u Izraelu, gdje je iza rešetaka proveo sedam godina.  
 

Demjanjuk je tada bio osuđen za ubojstva u koncentracijskom logoru Treblinka, no poslije se ustanovilo da za ta ubojstva nije bio odgovoran, nakon čega se vratio u Sjedinjene Države gdje je boravio sve do izručenja.

Ključne riječi

Komentara 40

TN
terra_nuova
13:50 21.10.2009.

\"DALIBOR.HREN\"... A kaj je sa Gotovino,Cermakom i slicnima u RH.oj i RS-i? Kad buju oni nekome odgovaraliza za svoje zrtve?

DR
dranve
14:54 21.10.2009.

Jedni ih uhićuju, drugi im se spremaju podići spomenik. Pogodite koji su u Europi...

ZI
Zir
13:20 21.10.2009.

A sto ceka nase pravosudje, kada ce vec te partizanske zlocince privesti pred lice pravde, ti koji su godinama ubijali nako zavrsetka II. svj. rata, a naravno i tokom istoga???!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije