Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kandidat socijalista za šefa EK

Nacisti mu ubili djeda pa odbija surađivati s krajnjom desnicom

Election congress of the Party of European Socialists (PES), in Rome
Foto: REMO CASILLI/REUTERS
1/6
05.03.2024.
u 21:55

Razgovor o EU kao o mirovnom projektu nije rezonirao među mlađima. Ali, s ruskom invazijom na Ukrajinu to se promijenilo, kazao je Nicolas Schmit

Njegov djed s očeve strane stradao je 10. svibnja 1940., prvog dana invazije nacističke Njemačke na Luksemburg. Sjedio je u kuhinji obiteljske kuće kad ga je pogodio metak u unakrsnoj pucnjavi između Nijemaca i Francuza, koji su se pokušali oduprijeti toj invaziji na Luksemburg. Sin tog čovjeka, otac Nicolasa Schmita, koji je to prepričao na kongresu europskih socijalista ovoga vikenda u Rimu, bio je u kuhinji u vrijeme smrti svog oca.

– Ono što se dogodilo mom ocu i mom djedu događa se svakoga dana u Ukrajini, svakoga dana u Gazi, i mi moramo izraziti svoju solidarnost. Donedavno razgovor o Europskoj uniji kao o mirovnom projektu nije rezonirao među mlađim generacijama. Ali, s ruskom invazijom na Ukrajinu to se promijenilo. Nije riječ o Ukrajini, nego o opstanku naše demokracije. Mi, socijaldemokrati iz svih dijelova Europe, nećemo nikad iznevjeriti Ukrajince u hrabroj borbi protiv agresora. Ali, u tom pomaganju moramo učiniti više, pod hitno – poručio je Nicolas Schmit, spitzenkandidat socijalista na europskim izborima, u govoru na kongresu u Rimu.

Povjerenik za rad

Na temu Gaze rekao je najprije da svi jasno osuđuju Hamasov teroristički napad na Izrael, da 7. listopada neće nikad biti zaboravljen te da se Izrael ima pravo braniti. Ali, međunarodno pravo i međunarodno humanitarno pravo moraju se uvijek poštovati i kolektivno kažnjavanje nikad ne može biti prihvatljivo.

VEZANI ČLANCI:

– Ja sam prijatelj Izraela, ali nikad neću zaboraviti da je ova izraelska vlada ekstremno desničarska vlada. Naša je dužnost omogućiti prekid vatre u Gazi, ali ne zaboravljamo taoce – poručio je.

Nicolas Schmit (70) trenutačno je europski povjerenik za rad i socijalna pitanja u Komisiji pod vodstvom predsjednice Ursule von der Leyen. Ona želi ostati na čelu Europske komisije u još jednom, drugom mandatu, a u tome ima podršku Europske pučke stranke, koja po svim anketama očekuje da će ostati najsnažnija politička grupacija i u novom sazivu Europskog parlamenta, nakon lipanjskih izbora. Europski socijalisti, koji su s pučanima i liberalima činili tročlanu vladajuću koaliciju u sadašnjem sazivu EP-a (premda posljednjih mjeseci ta koalicija baš i ne funkcionira uvijek jer su odnosi prilično zategnuti), nadaju se da će i u novom sazivu Europskog parlamenta biti od ključne pomoći za okupljanje proeuropske vladajuće koalicije. Iako sada imaju Schmita kao svoga kandidata za predsjednika Komisije, spremni su teoretski prihvatiti i još jedan mandat Ursule von der Leyen ako pučani pristanu na program rada nove Komisije koji uključuje sve važne prioritete socijalista. A to su socijalno pravedna zelena tranzicija Europe prema klimatski neutralnom kontinentu, odbijanje suradnje s krajnjom desnicom, koja narušava europske vrijednosti, borba za socijalna prava i sigurnost radnih mjesta…

- Nećemo dopustiti da Europa krene putem štednje i socijalne represije kao što je učinila tijekom financijske krize. To je glavni argument, zato želimo pobijediti na ovim izborima, zajedno, u svih 27 država članica - rekao je Schmit publici u La Nuvoli na periferiji Rima.

Bude li Ursula von der Leyen u poziciji da sastavlja novu Komisiju, a ne bude li u programu rada uzela u obzir najvažnije prioritete socijalista, Schmit predviđa da zastupnici lijevog centra u novom sazivu EP-a neće podržati Ursulu von der Leyen. Njihova podrška nije zajamčena, nego ovisi o sadržaju.

VEZANI ČLANCI:

Što kaže onim kritičarima koji tvrde da je kandidat koji to zapravo nije? Da nema šanse zaista postati predsjednik Europske komisije?

– Vidjet ćemo, kampanja tek počinje, puštam svima da sami ocijene. Poštujem Ursulu von der Leyen, ali sad ulazimo u utrku, otvara se rasprava i svi će birači moći stvoriti mišljenje o našim idejama, projektima i kapacitetu za dužnost predsjednika Komisije – odgovara Schmit.

Moguće koalicije

Istraživanja javnog mnijenja i prognoze budućeg saziva Europskog parlamenta govore da bi se prvi put moglo dogoditi da vladajuću većinu u EP-u imaju pučani (demokršćani, stranke desnog centra) i konzervativci (desnije od desnog centra). Hoće li europski pučani biti u iskušenju da koaliraju s desničarima, umjesto sa socijaldemokratima i liberalima (kao dosad) te još možda i zelenima (čija će potpora zatrebati jer tročlana koalicija možda neće biti dovoljna)? Pučanima to neće biti lako izvesti, ali mami ih pomisao da se i talijanska premijerka Giorgia Meloni, desničarka od čijeg su dolaska na vlast mnogi strahovali, zapravo pokazuje kao pragmatična, proeuropska državnica. Schmita su u Rimu novinari pitali misli li da je Meloni zapravo vučica u janjećoj koži.

– Ako ne osuđuje najmračnija poglavlja u talijanskoj i europskoj povijesti, ako ne osuđuje ljude koji uz fašistički pozdrav hodaju ulicama Rima, onda je to očita dvosmislenost. To je onda između vučice i janjeta – odgovorio je.

Komentara 1

BO
bombaatomska
23:22 05.03.2024.

Ljevičari mu ubili djeda a on ljevičar .Djed bi te se stidio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije