Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Nacionalni dan darivanja i presađivanja organa i tkiva

Nacionalni dan darivanja i presađivanja organa i tkiva
PR
Autor
PR članak
26.05.2011.
u 08:00

Hrvatska je najuspješnija u Eurotransplantu te jedna od vodećih u svijetu

Nacionalni dan darivanja i presađivanja organa i tkiva obilježen je i ove godine s ciljem upoznavanja javnosti s važnošću darivanja organa i dostignućima transplantacijske medicine.

Državni tajnik ministarstva zdravstva i socijalne skrbi dr. med. Ante Zvonimir Golem u prigodnom je obraćanju uputio zahvalu obiteljima darivatelja organa i tkiva te svim zdravstvenim djelatnicima koji sudjeluju u transplantacijskom programu. Posebna priznanja uručio je Kliničkom bolničkom centru "Sestre milosrdnice" i Općoj bolnici Sisak za doprinos na području prikupljanja organa u 2010. godini, Zavodu za tipizaciju tkiva KBC-a Zagreb za unapređenje standarda imunogenetskih testiranja te Klinici za ginekologiju i porodništvo KBC-a Rijeka za prikupljanje krvi iz pupkovine.

Svečanosti obilježavanja Nacionalnog dana nazočili su ugledni gosti iz Sveučilišne bolnice u Beču, najpriznatijeg europskog centra za transplantaciju pluća, te je prigodno potpisan nastavak suradnje u sljedeće dvije godine. Održan je i kratki simpozij na temu transplantacije pluća na kojem su prof. Walter Klepetko iz Beča te prof. Miroslav Samaržija u ime Klinike za plućne bolesti Jordanovac dali prikaz rezultata dvogodišnje suradnje.

Dr. med. Mirela Bušić, nacionalna transplantacijska koordinatorica, istaknula je uspješnu četverogodišnju suradnju i članstvo u Eurotransplantu, iznimne rezultate ostvarene u 2010. godini, a posebno se osvrnula na značaj i ulogu Hrvatske kao regionalnog lidera za jugoistočnu Europu.

Želite prijaviti greške?