Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USKRSNA PORUKA

'Nacionalni brod' opasno nagnut kad je brak u pitanju

josip bozanić,portal
Patrik Macek/PIXSELL
27.03.2013.
u 08:46

Premda će mnogi hvaliti Crkvu kada pomaže ljudima u potrebi, tu istu Crkvu će se prozivati kada brani ljudski život, moralne vrijednosti i smisao postojanja

Svoju ovogodišnju uskrsnu poruku nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić posvetio je novoizabranom poglavaru Katoličke crkve papi Franji, u čijim je porukama pronašao i aktualne antropološke teme za našu javnost, a koje se odnose na pitanja života i osobito braka između muškarca i žene.

Točnije, kardinal Bozanić citirao je papu Franju i njegov govor o sv. Josipu, u kojemu je istaknuo njegovu ulogu čuvara i tu krepost stavio pred svakog kršćanina kao poziv na poštivanje svakog Božjeg stvorenja i svijeta u kojem živimo.

– Biti čuvar na josipovski način odnosi se na sva razdoblja ljudskoga života: na začeće, rođenje, življenje, rad i umiranje čovjeka; na brak kao zajednicu jednog muškarca i jedne žene. U svakome od tih područja suvremena zapadna kultura pokazuje ozbiljne pukotine, a i u Hrvatskoj su baš to mjesta opasnoga naginjanja nacionalnog broda. To su pitanja svih ljudi i građana jedne zemlje kojima je stalo do vrijednosti po kojima društvo neće zalutati na stranputice sebičnosti i zanemariti najpotrebnije. Na temelju antropoloških postavki gradi se socijalna osjetljivost, solidarnost, plodonosna komunikacija među društvenim subjektima i konačno ljubav – poručio je kardinal Bozanić.

Ukazujući na posebnu Papinu usmjerenost prema siromašnima, kardinal Bozanić rekao je kako "nije primjereno dijeliti Crkvu i njezino djelovanje u karitativnom i navjestiteljskom smislu".

– Premda će mnogi hvaliti Crkvu kada pomaže ljudima u potrebi, tu istu Crkvu će se prozivati kada brani ljudski život, moralne vrijednosti i smisao postojanja, upozoravajući baš na one pojave koje ljude čine nesretnima, otuđenima, pogaženima. Neka nas ne zbunjuju te proturječnosti, jer naš vjernički poziv je u tome da prema svojim mogućnostima ublažavamo svakovrsnu ljudsku bijedu, ali jednako tako i budimo savjesti, počevši od samih sebe u preispitivanju vlastite vjernosti Bogu. U suprotnome mogli bismo i mi biti dio onih nastojanja koja osiromašuju čovjeka. Kao što znamo iz osobnoga iskustva, kršćanski život nije jednosmjeran, nego traži uzajamnost i višeslojnost – rekao je kardinal Bozanić.

– Ako u svakidašnjem životu odvajamo vjeru od ljubavi ili mislimo da vjera nije potrebna, tada će se najprije slomiti odnos s Bogom, a zatim će rasti sebičnost. Djela koja ne izranjaju iz istinskih vrijednosti, utemeljenih na onome što nadilazi čovjeka, lako postaju puki moralizam – poručio je zagrebački nadbiskup u svojoj ovogodišnjoj poruci za Uskrs.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije