Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uoči svjedočenja

Na tajnom sastanku s J. Kosor Polančec prijetio: Sve ću reći!

\'03.09.2009., Zagreb - Sjednica Vlade u Banskim dvorima. Premijerka Jadranka Kosor, potpredsjednik Damir Polancec.  Photo: Zeljko Lukunic/24sata\'
Željko Lukunić/Pixsell
Autori: Nikola Sever Šeni, Ivanka Toma
14.09.2010.
u 21:06

Sastanak je kratko trajao, kasno navečer nakon što se premijerka vratila sa službenog puta iz Tripolija 1. rujna

Premijerka Jadranka Kosor u najstrožoj je tajnosti primila dojučerašnjega pritvorenika, bivšeg potpredsjednika Vlade i suspendiranog člana Predsjedništva HDZ-a Damira Polančeca. Navodno je Polančec priprijetio da će, bude li osuđen, otkriti sve što zna. J. Kosor se, doznajemo, branila klasičnom frazom o institucijama koje moraju neovisno raditi svoj posao. Sastanak je kratko trajao, kasno navečer nakon što se premijerka vratila sa službenog puta iz Tripolija 1. rujna. I nakon Polančecova svjedočenja pred saborskim Povjerenstvom za privatizaciju Ine, jasno je da nije bio uspješan.

Dosad najteža optužnica

Što je bio konkretan povod da se J. Kosor, s obzirom na svoj položaj, odluči sastati s osobom protiv koje je ispisana dosad najteža optužnica za korupciju u Hrvatskoj, još se ne zna. Znakovito je, međutim, da se podudara s Polančecovim svjedočenjem, a kuloari bruje da je upravo Polančec zatražio sastanak.

Potvrdu iz kabineta J. Kosor nismo dobili: glasnogovornica Martina Banić tek je ustvrdila kako nema informaciju o susretu te da će pitati premijerku o tome, a glasnogovornica HDZ-a Sunčana Glavak, iako je nekim medijima informaciju demantirala, za Večernji list to je odbila učiniti. Polančecov branitelj, odvjetnik Anto Nobilo, u vezi sa sastankom kratko je rekao da nije bio prisutan.

– Kruže glasine o sastanku, no ja se držim optužnice i kaznenog postupka, a u stvari HDZ-a ne miješam se – rekao je Nobilo ne demantiravši da se sastanak održao.

Kosor I Polančec sastali su se u središnjici HDZ-a u Zagrebu, a osim sa šeficom stranke, suspendirani član Predsjedništva popričao je I sa Vladimirom Šeksom, Lukom Bebićem, Ivanom Šukerom. Premijerka je inzistirala da sve ostane u krugu vrha HDZ-a. Časnik za vezu Damira Polančeca navodno je bio Luka Bebić, a nakon što je Večernji list informaciju objavio u vladajućoj je stranci krenula potraga za onim “koji je otkucao informaciju”.

Polančec i Mravak nisu sami donosili odluke

Podsjetimo, Jadranka Kosor je, unatoč aferama koje su otkrivane iz dana u dan, u jesen prošle godine propustila smijeniti Damira Polančeca. Formalno, Polančec je odstupio dragovoljno, a ostavku je sročio u pismu u kojem je žalio što aferama šteti stranci, Vladi i koaliciji. Pročitao ga je novinarima u cijelosti 30. listopada 2009., a predsjednici Vlade predao ga je nekoliko dana prije.

Da se politički odnosi u samom vrhu HDZ-a i Vlade mogu ozbiljno odraziti na kazneni postupak, pokazalo se u svibnju ove godine. Tada se ozbiljno zakotrljala istraga oko afere u HEP-u, TLM-u i povlaštenim cijenama struje. Ispadalo je kako je Polančec za sve odgovoran, a u jednom trenutku progovorila je Polančecova obrana.

– Tko može povjerovati da su Polančec i Ivan Mravak sami odlučivali o tako važnim pitanjima kao što je cijena struje? Sigurno nisu te odluke donosili sami, nego je iza toga morala stajati i Vlada, ili barem uži kabinet – izjavio je Nobilo u svibnju ove godine.

Podrhtavanje vladajuće stranke

Činilo se da je gotova stvar kako će u sklopu istrage biti saslušani bivši premijer Ivo Sanader, njegova tadašnja desna ruka Jadranka Kosor, ministri Božidar Kalmeta i Ivan Šuker te potpredsjednici HDZ-a Andrija Hebrang i Vladimir Šeks. No pošto je Polančecova obrana zagalamila, sve se stišalo. Cijena struje nije se više preispitivala niti je tko ispitivan. Pretpostavlja se je da je u sličnu kontekstu prošao i nedavni sastanak Polančeca i J. Kosor. Slučaj Damira Polančeca značio je prvo ozbiljno podrhtavanje unutar vladajuće stranke pošto je na jahtu Malo vitra pobjegao Ivo Sanader.

Na početku studenoga 2009. dio stranačkog establišmenta, redom stariji, provjereni stranački lisci, zamjerio je vrhu HDZ-a što se “nisu pobrinuli za Polančeca”. Nikada im nije bio drag, smatrali su ga Sanaderovim čovjekom, zamjerali su mu strelovito napredovanje, ali kad je bilo sigurno da ga stranka ostavlja na vjetrometini, odlučili su mu stati u obranu. Dakako, posrijedi nije bila briga za Polančeca nego strah za vlastite pozicije pošto je vodstvo stranke pokazalo kako nema namjeru ugroziti svoje pozicije kako bi bilo koga zaštitilo.

Komentara 152

VO
Vorosmart
23:04 14.09.2010.

Konj je jahačicu Suzanu brzo izbacio iz sedla.Sada lunja lijevo-desno po onoj poslovici:\'tko nema cilj,gdje god stigne dobro je stigao\'. Gdje je žito iz Đakovštine?

DI
dimitrijet
08:19 15.09.2010.

U srcu/uguzici Sta je to Hrvatska imala 1945 da su je komunisti mogli opljackati? Sve sto je stekla i sto su HDZ-ovci opljackali stekla je upravo u periodu 1945-1991. Da nije sta bi to HDZ mogao opljackati?

OB
-obrisani-
23:04 14.09.2010.

Malo je cudno da Jadranka umisana u to pa da Polanceca pritvor malo je glupo to ali sve moze bit..A on sve zna itd ,mislim da on nema drugog izlaza pa sada oce sve njih povaljat mozda su i nestoo znali povrsno pa zato je i uhvacen cim je Sanader se skinija

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije