Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posljednji pozdrav

Češka i cijeli svijet oprostili se od velikog čovjeka Havela

sprovod, vaclav havel (1)
Reuters/PIXSELL
23.12.2011.
u 12:25

Ispraćaj velikana koji je hrabro i bez kompromisa branio slobodu i ljudska prava

Deseci tisuća Čeha i čak pedeset stranih državnika u petak se u Pragu oprostilo od velikog književnika, disidenta i prvoga češkog predsjednika Vaclava Havela.

Njegovo tijelo preneseno je u prašku katedralu sv. Vida, gdje je održana veličanstvena pogrebna misa. Među stranim državnicima koji su došli na posljednji ispraćaj bili su francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, britanski premijer David Cameron, njemački predsjednik Christian Wolf te američka državna tajnica Hillary Clinton, koja je bila u pratnji svog supruga, bivšeg predsjednika Billa Clintona.

Nije bio vjernik

Bivša državna tajnica Madeleine Albright, i sama rođena u Pragu, održala je govor, a bio je ondje i bivši britanski premijer John Major. Uime Europske komisije pokopu su prisustvovali Jose Manuel Barroso i predsjednik Europskog parlamenta Jerzy Buzek. Hrvatsko izaslanstvo vodio je predsjednik Ivo Josipović.

Havela su došli ispratiti i mnogi prijatelji iz teških disidentskih dana, no neki nisu željeli na sprovod zato što su smatrali da Havel nije bio vjernik i da je raskošna vjerska ceremonija nešto što on, kao iznimno skroman čovjek, nikako ne bi poželio. Neki su komentirali da ovakav vjerski pogreb prvom predsjedniku i nije primjeren zemlji koja slovi kao najmanje kršćanska u Europi.

“Kada se prisjetim kako je hrabro Vaclav Havel branio ljudska prava u vremenima kada su u njegovoj zemlji ona sustavno kršena i gažena, zahvaljujem Bogu za slobodi koju je podario svom narodu”, napisao je papa Benedikt XVI. u pismu koje je pročitao praški nadbiskup Dominik Duka.

Bivša američka državna tajnica Madeleine Albright, bliska prijateljica predsjednika Havela, održala je govor na češkom i kazala da je Havel donio svjetlost ondje gdje je bila najdublja tama.

“On je bio jedan od najcjenjenijih ljudi u svijetu. Ipak, nikada nije bio potpuno zadovoljan onim što je učinio zato što je smatrao da se uvijek može više”, kazala je Madeleine Albright i naglasila da je bio “veći Čeh od svih ostalih Čeha”. I bivši predsjednik Bill Clinton bio je iznimno blizak s Havelom, a danas se u Pragu prisjećao svoga prvog posjeta tome gradu i susreta s Havelom koji ga je vodio u pivnicu u kojoj je on svirao saksofon.

Srbija bojkotirala Havela

Iz naše regije bile su prisutne gotovo sve zemlje, i to na najvišoj razini, osim Srbije i Bosne i Hercegovine. Vlast u Srbiji donijela je odluku da će bojkotirati Havelov sprovod zato što je on otvoreno podupro NATO-ovo bombardiranje Srbije 1999. Mnogi srbijanski mediji pišu kako je riječ o velikoj diplomatskoj sramoti i vrlo jasnom znaku da se ni današnja politika nije puno odmakla od one koju je vodio Slobodan Milošević.

Komentara 57

LI
liburnik
17:15 23.12.2011.

Ovako su i Tuđmani svi došli na pogreb........

SA
saniboj
14:40 23.12.2011.

Aj hev nat seksual rilejsonsip vith det vomen.

OB
-obrisani-
16:13 23.12.2011.

A ne, pa nas Predsjednik Ivo Josipovic je tamo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije