Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Fijasko optužbi!

Na sudu oslobođen i posljednji ‘torbar’ dionicama T-HT-a

sud
27.11.2010.
u 22:48

Sebastijan Popović oslobođen je optužbi, a od progona Zorana Mamića, Barbarića, Šelendića... tužiteljstvo je odustalo

Tri godine nakon podnesenih optužnih prijedloga zbog torbarenja dionicama T-HT-a optužbe su doživjele fijasko, a ovaj mjesec je i posljednji optuženi Sebastijan Popović nepravomoćno oslobođen zbog torbarenja dionicama na zagrebačkome Općinskom kaznenom sudu.

Nema dokaza

Protiv njega je spis bio najdeblji te ga se prvotno teretilo da je prikupio 62 punomoći građana i zaradio 449.190 kuna, no za to, presudila je sutkinja Božica Barlović, nije bilo dokaza. U veljači je oslobođen i Zdravko Mamić, koji je bio optužen da je prikupio 29 punomoći te kupnjom dionica zaradio 210.105 kn na štetu građana i države, no ta presuda još nije pravomoćna. Od progona Zorana Mamića, Tadije Barbarića, Marija Bebeka, Josipa Šelendića... tužiteljstvo je odustalo za trajanja suđenja jer nije bilo dokaza da su pribavili protupravnu imovinsku korist.

Sebastijan Popović branio se da je posudio novac od prodaje tvrtke ortacima - prijateljima i znancima - za kupnju dionica. Ortačkim ugovorima, koje nije ovjerio javni bilježnik, dogovorili su se da će ortaci njegovim novcem kupiti dionice, a usmeno su precizirali dobit koju će dijeliti na ime razlike između kupovne i prodajne cijene.

Dogovoreno je i da bi on snosio rizik, odnosno da bi sve dionice pripale njemu ako bi cijena pala ispod 265 kuna. Na kraju je dionice prodao za 320 kuna i dobit isplatio ortacima u skladu s pojedinačnim dogovorima. Njegovu obranu potvrdili su svi svjedoci tvrdeći da su od njega posudili novac jer su htjeli bez rizika ostvariti zaradu.

Optuženi – dobročinitelji

No, to nije ništa bilo novo jer su svjedoci i u drugim procesima protiv “torbara” zapravo govorili da su optuženi dobročinitelji, koji su im ili posudili novac za kupnju dionica ili kojima su povjerili ušteđevinu jer se sami u dionice nisu razumjeli. Uz takve iskaze i tanke propise suci su neke optužene mogli jedino osloboditi, a od progona drugih tužiteljstvo je odustalo. Takvu kupnju dionica, naveo je sud, bili su prihvatili i HPB i Središnja depozitarna agencija jer nije bilo odredbe koja bi zabranjivala kupnju dionica s više punomoći. A je li Sebastijan Popović povrijedio neku od odredbi Zakona o tržištu vrijednosnih papira, to bi se moglo eventualno utvrđivati, no to bi tada bio prekršaj, a ne kazneno djelo.

Komentara 28

OB
-obrisani-
23:33 27.11.2010.

Ako mi nismo najkorumpiranija drzava na Balkanu...Mi dajemo Balkanu lose ime.

DU
Deleted user
07:55 28.11.2010.

Znači državno odvjetništvo nije imalo nikakvih dokaza, pretpostavljalo da će izgubiti tužbu, a svejedno guralo te predmete i trošilo novac poreznih obveznika.. To se zove život na državnim jaslama, opravdali su svoje plaće...

OB
-obrisani-
22:54 27.11.2010.

. Lakrdija

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije