Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
suđenje sanaderu

Šefovi Đ. Đakovića dali pola mil. kuna HDZ-u zbog duga HEP-a

suđenje sanaderu (1)
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/4
08.01.2013.
u 08:33

Na suđenju Sanaderu i ostalima svjedočio je bivši šef uprave Đure Đakovića koji kaže kako je s članovima konzorcija prikupio vlastiti novac

Nakon božićnih i novogodišnji blagdana danas je na zagrebačkom Županijskom sudu nastavljeno suđenje za aferu Fimi media svjedočenjem nekolicine poduzetnika koji su iskazivali o načinu na koji se donirao HDZ.

Željko Ševerdija, direktor poduzeća Flex d.o.o., kazao je tako da je jednom prigodom u Carinu M. Barišiću odnio u gotovini 100 tisuća kuna, a do toga da donira HDZ-u došlo je nakon što je u MVP-u razgovarao s Jerkom Vukasom koji mu je kazao da, ako želi, može dati donaciju.

Svjedok je pojasnio da je donaciju dao u svoje osobno ime, a ne u ime forme te da je za to dobio zahvalnicu.

A kako se pak radilo u vrijeme vladavine HDZ-a, ispričao je svjedok Velimir Kučinar koji je 2008. i 2009. bio predsjednik uprave Đure Đakovića. Tvrtka je imala neke sklopljene ugovore s HEP-om, no odrađeni posao nije im bio plaćen. Prema svjedokovim riječima, jedan dan kašnjenja tog projekta tvrtku Đ. Đaković stajalo je 30.000 eura pa nakon klonzultacija što i kako da rade, dobili su savjet da HDZ-u daju donaciju od oko milijun kuna. Svjedok je rekao da je on taj zahtjev predočio konzorciju, nakon čega su on i članovi konzorcija skupili pola od tražene svote koja je potom predana Petru Čubeliću.

Nakon toga potraživanja su od HEP-a naplaćena, što je, kako je kazao svjedok, on doveo u vezu.

Odgovarajući na pitanje Čede Prodanovića, odvjetnika Ive Sanadera, svjedok je kazao da su on i ostali članovi konzorcija skupili svoj osobni novac jer su smatrali da ne bi bilo ispravno dati novac od tvrtke jer bi na taj način tvrtka bila oštećena.

Svjedok je također kazao da je negdje u veljači 2010. godine došao zahtjev da se uplati i ostatak od milijun kuna, međutim on i ostali članovi konzorcija smatrali su da su se promijenile okolnosti i da to nema smisla. Upitan da objasni što znači to da su se promijenile okolnosti, rekao je da je premijer dao ostavku, smijenjen je Ivan Mravak koji je bio šef HEP-a te objasnio da je zahtjev za donacijom proizašao iz određenih snaga i pozicija koje su se tada promijenile pa da i zbog toga daljnje plaćanje nije imalo smisla jer niti je bilo postavljeno kao obaveza ni kao prisila.

>>Prvog dana 2013. probudit će se u ćeliji i tamo dočekati ulazak u EU

Komentara 7

CH
CH2710
09:22 08.01.2013.

. Zbog ovih se danas živi kako se "živi"... i onda još ima takvih koji ih podržavaju i opet bi htjeli da budu na vlasti... jednostavno za ne povjerovati!

PA
padamo13
09:25 08.01.2013.

Ma sve njih treba u pržun.I svjedoke a i one koji su bili tada u vlasti i imali bilo kakve veze sa pljačkom Hrvatske.Poznata je ona stara poslovica:Tko kokoši krade i tko pridržava ljestve jednako je kriv.Neznam zašto se ne spominje mesića.On je obečavao na izborima da če puhati vladi za vrat,pa valda je i on nešto vidio i znao.Imao je nadzor nad MUPOM.

UN
unbekant
12:30 08.01.2013.

halloooo,Karamarko,sta imas sada za reci za ovakvo ponasanje tvoje dicne stranke,zar neces zastiti ove tvoje stranacke kolege- lopove, sto su tolike novce,i ti s njima ukrali od ove jadne i bjedne Hrvatske postene sirotinje,vjerovatno se neces ni oglasiti povodom ovg novog iskaza protiv te izdajnicke stranke zvane HDZ-e.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije