Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kava sa sanaderom

Pavošević: Prijetili ste mi otkazom jer idete u kino sa Sanaderom

ivo sanader,ivan mravak (1)
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/4
10.10.2012.
u 08:09

Svjedočio bivši poslovni tajnik Crosca Mladen Bradač koji je bio obiteljski prijatelj Ive Sanadera. Kaže da Sanader nikad niej intervenirao kod njega niti za jednu firmu

Na Županijskom sudu u Zagrebu nastavljeno je suđenje bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu, HDZ-u i ostalima u aferi Fimi media. Prvi je svjedočio Bojan Milković,  a nakon pauze na klupu za svjedoke sjeo je Mladen Bradač iz Crosca.

>>Sanader strahuje od Karamarka jer ne zna koliko on zna o njemu

Bivši direktor Ine i predsjednik uprave Crosca radio je s Fimi medijom na prijedlog Mladena Bradača koji mu je bio poslovni tajnik u Croscu. Fimi medija radila je na poboljšanju imidža kompanije, a u šest godina suradnje vrijednost posla popela se na 4,3 milijuna kuna.

Milković kaže kako je u restoranu Baltazar upoznao M. Barišića koji je bio zadovoljan zbog suradnje Crosca s Fimi medijom. Milković kaže kako je Barišić prema njemu uvijek bio ljubazan i vrlo fer, a rekao mu je i da mu se uvijek može obratiti za pomoć.
Milković je to i učinio pa je posvjedočio kako mu je Barišić sredio naplatu potraživanja od Konstruktora te izgradnju jednog skladišta.

Izbjegavao je odgovoriti je li Barišića molio za pomoć zbog suradnje i povezanosti s Fimi medijom. Nije se, s druge strane, suzdržavao napomenuti gdje se sve obrazovao i što je sve pozitivno učinio za Crosco koji njegovim dolaskom na čelu uprave 2005. proživljava svoje "zlatno doba".

Navodi da nije član HDZ-a.

Mladen Bradač radio je kao poslovni tajnik u Croscu. Potvrdio je da je poznavao Ivu Sanadera preko svoje supruge, ali i preko tasta kojeg je Sanader posjećivao te da su bili prijateljskim odnosima. Jednom ga je prilikom, kazao je Bradač, nazvao Sanader jer ga je zanimalo kakvo je stanje u Croscu te ga uputio na Jozu Petrovića.

Što se tiče poslova s Fimi medijom, Bradač kaže kako ga je na tu tvrtku i Nevenku Jurak uputio Mladen Barišić. Nakon toga Barišić je Jurak i doveo u Crosco te je u upravi održana prezentacija.

Barišića je upoznao početkom 2000.-tih na kavi sa Sanaderom. Potvrdio je da je Milkovića upoznao s Barišićem i da su bili u restoranu Baltazar.

Što se tiče Branke Pavošević, rekao je da je za nju prvi put čuo kad je u Crosco stigao njezin suprug Zlatko.

-  Pavoševića je imperativno tražio da mu se da posao. Iz njegove priče je ispadalo to da je vrlo utjecajan i vrlo moćan i da o tome treba voditi računa. Rekao je da je bio kazneno gonjen ili da je postupak u trenutku, rekao je da je spreman na sve. Kako primit uslugu, tako i dati uslugu.

Kasnije se B. Pavošević ispričala zbog suprugova ponašanja i objašnjavala da su digli kredite, da je stanje teško no Bradač je rekao da nemaju potrebe za njegovim uslugama, niti "on to želi raditi".

Na pitanje Č. Prodanovića je li Sanader intervenirao za firmu muža Branke Pavošević, Bradač kaže:

- On nikad nije intervenirao ni za tu firmu niti za jednu drugu firmu.

Milković je i sam okrivljenik pred istim sudom u postupku koji se protiv njega i bivšeg djelatnika Crosca Miroslava Pacaka vodi zbog optužbe da su primali mito.

USKOK ih tereti da su od početka 2002. do kraja 2009. uzimali mito kao uvjet za dodjeljivanje poslova drugim trgovačkim društvima. Prema optužnici, mito je iznosilo 5 ili 10 posto od neto vrijednosti izvedenih radova.

>>Švicarac bi videolinkom trebao svjedočiti 26. listopada

9.30 sati

Bojan Milković u razdoblju od 2003. do srpnja 2009. godine radio je u Croscu – kao direktor servisa do 2005., poslije je bio predsjednik Uprave Crosca, a od 2009. do 2011. izvršni direktor Ine.

Predsjednikom uprave Crosca imenovan je 2005. godine. To je bilo turbulentno razdoblje za tvrtku.

– Dugovi su se gomilali, kompanija je išla prema dolje. Dogovorili smo da moramo nešto napraviti, a moj kolega Mladen Bradač uspio je dogovoriti sastanak u Ini s Petrovićem. U Croscu smo dogovorili da ja pokušam doći do mjesta predsjednika uprave, pojasnio je Milković svoj put do čelnog mjesta kompanije.

Nakon toga, kaže, Crosco se uspio oporaviti i niže zlatne godine.

Sutkinja: Mislim da ovaj promidžbeni dio za nas nije bitan.

S Fimi medijom Crosco je radio od 2005. godine, kaže Milković.

– Prvi put čuo sam za Fimi mediju 2005. godine. Mladen Bradač bio je moj poslovni tajnik i istaknuo je da bismo trebali kompaniju koja će nam pomoći. Kompanija koja je bila u lošem stanju trebala je zasjati starim sjajem. Bradač je predložio sastanak s ljudima iz Fimi medije koji nam mogu pomoći da popravimo imidž kompanije. Prezentirali su nam svoje ideje kako provesti change management u vizualnom okviru, pojasnio je Milković.

Suradnja je trajala šest godina, a Milković je 2009. inicirao prekid suradnje, zbog medijskih natpisa o Fimi mediji. Vrijednost posla bila je 4,3 mil. kuna.

9.40 sati

Milković kaže kako poznaje Mladena Barišića kojeg je upoznao na ručku u Baltazaru, na koji ga je pozvala N. Jurak.

Pitao je jesmo li zadovoljni s radom Fimi medije, a ja sam rekao da jesmo, prisjetio se svjedok.

– Barišić je bio pozitivan prema meni, vrlo fer. Zahvalio mi je jer radimo s Fimi medijom. Rekao mi je da mu se javim ako bilo što trebam, nastavio je.
Napravio mu je, kaže, dvije usluge. Pomogao je naplatiti potraživanje od Konstruktora i izgradnju jednog skladišta.

Milkoviću je bilo logično da se za pomoć obrati Barišiću jer je on poznavao mnogo ljudi i bio je šef Carine.

– Dobro se zna da Konstruktor nije plaćao i javila se ideja da pitamo Barišića za pomoć, nastavlja Milković.

Barišića je od 2005. nadalje poznavala cijela Hrvatska. Bradač je isto bio dobar s njim, a Barišić je bio izuzetno ljubazan prema meni i činilo mi se da je osoba koja može apsolutno pomoći.

U životu, ako vam netko ponudi pomoć u nečemu, onda mu se i obratite, objašnjava Milković.

Na inzistiranje sutkinje, Milković kaže da je, između ostalog, bio spreman pomoći jer je Crosco radio s Fimi medijom.

9.48 sati

Supruga g. Bradača radila je na fakultetu sa suprugom Ive Sanadera i bio je dobro pozicioniran u HDZ-u koji je bio na vlasti, kazao je pak Milković objašnjavajući Bradačevu ulogu.

9.55 sati

Milković je bio na sastanku u vladi u travnju 2007.

– Sastanka kao takvog se ne mogu sjetiti, ni koje su bile teme. Čitajući iskaze drugih svjedoka u novinama, vjerojatno smo o izborima pričali. Ja sam u rokovniku provjerio jesam li bio na tom sastanku. Stvarno piše sastanak u vladi u 15 sati, ali nisam napisao koja je tema pa mislim da je taj sastanak bio nevažan, kaže Milković.

10.00 sati

Unakrsno ispitivanje počela je J. Sloković koju je zanimalo je li Crosco bio u sustavu javne nabave. Milković je kazao da nije, te su se poslovi dodjeljivali pozivom na natječaj ili pozivanjem samo Fimi medije.

Crosco je bio zadovoljan poslom s Fimi medijom.

– Sve što smo tražili, oni su isporučili, pojasnio je Milković koji navodi da nije bio član HDZ-a ni ikoje stranke.

Sloković je zanimalo i je li Milković imao kakve kontakte s Brankom Pavošević, na što Milković kaže da ga je ona znala nazvati telefonom ako je trebala nekoj firmi poslati upit da pošalju ponude.

Sloković predočava iskaz B. Pavošević koja je kazala da je Milkovića zvala jer je bila zadužena za prikupljanje članarina kada ih je trebalo platiti. Nakon toga na telefon bi joj dao Bradača koji je bio zadužen za članarine.

– Prvi kontakt s B. Pavošević imao sam preko njenog supruga. Kad sam postao šef uprave, u našu firmu došao je njezin suprug i predlagao poslovnu suradnju. Ja sam ga tada "prebacio" Bradaču da uopće shvati što on hoće. Isto tako, bilo koji kontakt koji je Branka Pavošević imala prema meni, ja sam... Što sam ja imao sa članarinama HDZ-a?

Na inzistiranje sutkinje potvrđuje kako je vjerojatno točno da je telefonski poziv B. Pavošević prebacio na Bradača.

10.10 sati

Na pitanje sutkinje kako to da je supruga B. Pavošević uopće primio na razgovor, Milković je rekao da je smatrao da je to pristojno, no isto tako u Croscu je kružila priča da je jedan od prethodnih direktora bio smijenjen upravo zbog gospodina Pavoševića.

10.25 sati

Suđenje se nastavlja u 12 sati svjedočenjem Mladena Bradača.

12.00 sati

Mladen Bradač strojarski je tehničar, sada u mirovini. U razdoblju od 2003. do srpnja 2009. bio je zaposlen u Crocsu, kao poslovni tajnik uprave. Na to mjesto imenovao ga je predsjednik uprave Bojan Milković.

Tužiteljicu je zanimalo jesu li mu poznate okolnosti imenovanaj Milkovića predsjednikom urpave.

Bradač potvrđuje da je kompanija bila na rubu kolapsa i da joj je prijetilo gašenje.

- Nazvao me premijer Sanader i rekao da se javim g. Petroviću. Njemu sam potanko opisao u kakvom je stanju Crosco. Prije tog razgovora promijenila su se tri predsjednika uprave, a za njihovih mandata situacija u Croscu je bila sve gora. Zaključio sam, ako je itko sposoban preuzeti tu odgovornu funkciju, to je Bojan Milković. U tadašnjim konstelacijama on je slovio kao vrlo sposoban direktor. Osim toga, on ima sve formalne škole za tu dužnost, kazao je Bradač.

Uslijedio je sastanak Milković-Petrović i prihvaćeno je njegovo imenovanje, pojasnio je.

Koju ste funkciju obnašali kad vas je kontaktirao I. Sanader.

- Radio sam na terenu, kao šef održavanja platforme Labin i još jedne vezane za Siriju.

Zašto Vas je onda zvao Sanader?

- Premijer je imao uvid, bilo je logično, ako nekoga poznaš, da se i s te strane dobije informacija kakva je u Croscu, odgovorio je svjedok.

Ako nekoga poznaješ, kaže tužiteljica, jeste li poznavali I. Sanadera?

- Ne samo njega nego kompletnu familiju. Znamo se iz 1993. Tada sam upoznao svoju sadašnju suprugu. Prije toga, za života mog tasta, on je bio u dobrim odnosima sa Sanaderom i u tom periodu je bilo i posjeta Sanadera mom tastu i mojoj familiji, pojašnjava.

Bradač je sudjelovao na sjednicama uprave, ali nije imao pravo glasa.

Poznata mu je tvrtka Fimi medija i poznaje Mladena Barišića.

- 2003. ili 2004. godine na nekakvim susretima na kavi sa Sanaderom je bio i Mladen Barišić. Osim njega, bile su još neke osobe. Sjećam se Bože Biškupića, Dragana Primorca, Luke Bebića, Marija Zubovića...Nabrajanje bi moglo potrajati, kazao je kako je upoznao Barišića.

Na pitanje kada je prvi put čuo za Fimi mediju, kaže kako je Barišić došao u Crosco s Nevenkom Jurak.

- Barišić je rekao ako Crosco ima potrebe za propagandnim materijalom, da je tu N. Jurak koja se time bavi i da joj se može ponuditi posao. A Barišića sam upoznao s B. Milkovićem, potvrđuje ranije rečeno. Dodao je da je to bilo negdje 2005. ili 2006. godine, u restoranu Baltazar gdje je bio i Jozo Petrović.

12.15 sati

Na pitanje kako je došlo do surandnje s Fimi medijom, Bradač je kazao da je tvrtka trebala složiti minimalno tri idejna rješenja za vizuale Crosca prema inozemstvu. Održana je prezentacija koju je vodila Anita Lončar.

- Kao i svaka kompanija i Crosco je imao propisane procedure za takve poslove, ali to nije bio moj dio posla, kaže Bradač.

Vaš prethodnik je rekao da je to bila vaša domena, marketing, kazala je sutkinja Ivana Čalić.

- Iz razgovora sam zaključio da što se tiče tog dijela nije bilo decidirano rečeno koja je procedura. Pričalo se da je to kreativna djelatnost, a Crosco je bio izuzet iz javne nabave, odgovorrio je svjedok.

Čedu Prodanovića zanimalo je kako su tekli susreti s obitelji Sanader.

- Pa kao i svi susreti, kazao je svjedok. Dodaje da Barišić nije bio prisutan na tim susretima.

Rekli ste da vas je nazvao Sanader, je li vas iznenada zvao ili ste ga prije upoznali sa situacijom u Croscu, pitao je Prodanović.

Bradač kaže da nisu razgovarali i poslu.

- Jedanput sam rekao da situacija u Croscu nije dobra, ispravio se.

Na pitanje je li bio član HDZ-a, kaže da nije.

Što se tiče kontakata s Brankom Pavošević, Bradač je kazao da za nju nije ni znao do trenutka kada je u upravu Crosca došao njezin suprug.

- Cilj dolaska gdina. Pavoševića bio je da je imperativno tražio da mu se da posao. Iz njegove priče je ispadalo to da je vrlo utjecajan i vrlo moćan i da o tome treba voditi računa. Rekao je da je bio kazneno gonjen ili da je postupak u trenutku, rekao je da je spreman na sve. Kako primit uslugu, tako i dati uslugu.

Kasnije se B. Pavošević ispričala zbog suprugova ponašanja i objašnjavala da su digli kredite, da je stanje teško no Bradač je rekoa da nemaju potrebe za njegovim uslugama, niti "on to želi raditi".

12.34 sati

Na pitanje Č. Prodanovića je li Sanader intervenirao za firmu muža Branke Pavošević, Bradač kaže:

- On nikad nije intervenirao ni za tu firmu niti za jednu drugu firmu. 

12.40 sati

Svjedoka je ispitivala i Branka Pavošević:  

- Jeste li se vi meni preko Barišiča zaprijetili da mogu ostati bez posla jer sa Sanaderom i njegovom suprugom odlazite u kino? 

- To je provokativno pitanje. Nikad vam se nisam prijetio. A koliko puta smo se sreli, uvijek smo vodili isti razgovor, o tim kreditima. Ako sam ja bio arogantan, to je bilo zato što se nisam time htio baviti. Vi ste meni prvi prilazili, nikad vam nisam prijetio otkazom, kazao je Bradač.

Ante Todorić i Vesna Bakran svjedoče 15. listopada.

 

Komentara 8

Avatar mate112
mate112
13:24 10.10.2012.

i ja ću uskoro na kavicu s Tuđmanom, kolko će me ova vlada u grob stjerat

TM
tesla moj ponos
13:40 10.10.2012.

I ja sam htio upitati što oni ovdje pričaju. To mi je isto kao kad žena prevari muža. Prevarila ona jedanput ili sto puta na isto dođe. Zato me baš briga što ovi divni ljudi pričaju. Valjda ovo iživljavanje nadad mrcinom nekome i odgovara. Da se raja zamori i onda ništa neće upamtiti i lakše će se sve - obrisati ! Blaženo Otomansko carstvo !

ŽI
žico
10:53 10.10.2012.

i šta je ovaj svjedok rekao ??????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije