Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PLAN NABAVE

Na što će Ured predsjednika u 2024. trošiti novac? 40.000 eura za solare, 25.700 cvijeće, 5.000 Photoshop...

Predsjedni?ki dvori na Pantov?aku
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/6
20.01.2024.
u 16:57

Svježe rezano cvijeće naručit će se za 25.700 eura, kava i čaj koštat će šest tisuća eura, mlijeko i mliječni proizvodi 4800 eura, bezalkoholna i alkoholna pića 12 tisuća, a voda u galonima 11 tisuća

Pantovčak na solare! Plan je to Ureda predsjednika za 2024., koji će natječaj za projektiranje i izvođenje radova sunčane elektrane raspisati krajem godine, a za čitav projekt izdvojiti 40 tisuća eura. Hoće li struju od sunca, na kraju, prvi i koristiti Zoran Milanović, to još uvijek ne znamo jer upravo u vrijeme kad će se tražiti projektant za solare, Hrvatska će biti u potrazi i za novim predsjednikom. 

Ali, o tom, potom, idemo mi na ono što su u trenutačnom Uredu predsjednika zaključili da se napraviti ili kupiti mora, a krenut ćemo s vilom Prekrižje, za koju će se raditi projektna dokumentacija cjelovite obnove. Koštat će to 21.300 eura, a još dodatnih 160 tisuća dat će se za ugradnju sustava za gašenje požara. Od većih građevinskih radova, tu su još oni na platou Aneks, za koji se planira nabavka dokumentacije za sanaciju hidroizolacije i oštećenja na konstrukciji zgrade te uređenje kolno-pješačke površine. Papiri će se ishoditi i kako bi se mogao sanirati krov, a za 20 tisuća eura rekonstruirat će se sanitarni prostor u tom objektu.

Od "tekućih" stvari, u Uredu predsjednika zaključili su da će im trebati toneri i tinte, struja, gorivo, plin, uredski materijal, pokoje računalo i oprema te internet, a ukupan ceh navedenog nešto je manji od pola milijuna eura. A prije nego pomislite; "toner za printer i kompjuteri za nekadašnjih tri i pol milijuna kuna?", napomenut ćemo da se navedene stavke nabavljaju ne samo na razdoblje od godine dana, već i za period od 24 mjeseca.

VEZANI ČLANCI:

Kao i svake godine, u plan nabave Ureda predsjednika uključene su i stavke bez kojih svakodnevni rad, u koji, naravno, pripadaju i posjeti delegacija te dužnosnika, ne mogu funkcionirati. Svježe rezano cvijeće, zato, naručit će se za 25.700 eura, kava i čaj koštat će šest tisuća eura, mlijeko i mliječni proizvodi 4800 eura, bezalkoholna i alkoholna pića 12 tisuća, a voda u galonima 11 tisuća. Što se hrane tiče, svježe meso od peradi prve kategorije stajat će četiri tisuće eura, 22 tisuće potrošit će se na "meso i mesne prerađevine", stižu i smrznuti proizvodi, "razni prehrambeni", kao i kruh, ali i svježe voće i povrće vrijednosti 25 tisuća eura te svježa riba prve klase za 14 tisuća.

Tri tisuće eura manje potrošit će se na zastave, već traje izrada odlikovanja i kutija za ista, što se plaća 90 tisuća eura, a dio godišnjeg budžeta ići će i na samo održavanje Pantovčaka. Planirani su elektroinstalacijski, stolarski, soboslikarski i ličilački radovi, popravljat će se centralno grijanje, servisirati vrtlarski strojevi i klima uređaji, mehanički će se očistiti kuhinjska ventilacija, tu je i usluga pranja staklenih površina, a nabavit će se i ponešto uredskog namještaja te će se raditi na održavanju dizala.

Pratit će se, logično, i mediji, pa se na dnevni, tjedni i mjesečni tisak planira potrošiti 11 tisuća eura, dodatnih šest tisuća ide na periodične publikacije i online pretplate, dok će se sama usluga praćenja medija, vjerojatno određenoj agenciji ili više njih, platiti 26.500 eura. A da bi predsjednik bez problema mogao čitati portale, produžit će se licenca za antivirusni program, planirano je i održavanje Windows domene, a pet tisuća eura platit će se i licenca za - Photoshop.

Što će se uređivati, ne znamo, ali znamo što zasad neće. Krovište je to vile Kovač na Hvaru, u kojoj Zoran Milanović ljetuje, a kojem, zaključili su u Državnim nekretninama, treba obnova na proljeće. Ulaganje od 80 tisuća eura trebalo je biti najveće u tu državnu rezidenciju u posljednjih nekoliko godina, i to zato jer su na drvenoj krovnoj konstrukciji ustanovljena oštećenja, truljenje i crvotočina, a na gredama veće horizontalne pukotine. Za posao sanacije krovišta, međutim, nije se javio nitko te je natječaj poništen.

VIDEO Milanović iznenadio izjavom: 'Habijan je gej. Nije čovjek u ormaru, živi normalan život'

Komentara 7

KL
Klarica
18:13 20.01.2024.

A koliko će se potrošiti na oboritu ribu?

Avatar Zgubider..
Zgubider..
18:51 20.01.2024.

Znači 108 800.- € samo na hranu i piće?! A znamo da nas svjetski državnici, osim ponekog, zaobilaze u širokom krugu. Bogme fino…

OT
otrovnijezik
18:41 20.01.2024.

Pa to jedan lokalni hadezejovac zbomba za jedan domjenak.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije