Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Milinović dobio spor

Na Srebrnjaku liječili bolesti za koje nemaju ni opremu ni prostor

nogalo
Arhiva VL
VL
Autor
Diana Glavina
29.10.2010.
u 08:20

Unatoč tome što je većina djelatnika potpisala peticiju protiv, iz Komore ne odustaju od svojih zahtjeva.

Prekršajni sud u Zagrebu nepravomoćno je presudio da su Dječja bolnica Srebrnjak kao pravna osoba i ravnatelj bolnice dr. Boro Nogalo kao odgovorna osoba krivi jer su prekršili Zakon o zdravstvenoj zaštiti.

Prema presudi, krivi su “što su 10. lipnja 2010. godine u Dječjoj bolnici Srebrnjak započeli i obavljali djelatnost kardiologije, djelatnost reumatologije, djelatnost sportske medicine, liječenje boli i liječenje poremećaja spavanja, za koje rješenjem ministra nadležnog za zdravstvo nije utvrđeno da su ispunjeni uvjeti s obzirom na prostor, radnike i medicinsko-tehničku opremu”.

Prema nepravomoćnoj presudi, za ovaj prekršaj Bolnica treba platiti 11.000 kuna, a drugookrivljeni, ravnatelj Nogalo, šest tisuća kuna kazne.

Nogalo: Reketarski odnos

Bolnicu Srebrnjak i njezina prvog čovjeka tužilo je Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, poslije inspekcijskog nadzora zakonitosti rada u lipnju ove godine.

Inspekcija je tada predložila ministru zdravstva da zabrani obavljanje djelatnosti za koje bolnica nije registrirana te da podigne optužni prijedlog protiv zdravstvene ustanove i odgovorne osobe.

Prva je reakcija dr. Nogala da je riječ o “tendencioznom, reketarskom i ucjenjivačkom” odnosu prema ovoj dječjoj bolnici, a to što nije bilo ročišta komentira vjerojatnom spregom između suda i države.


No u obrazloženju presude sutkinja je napisala, među ostalim, kako je ocijenila da je činjenično stanje dovoljno utvrđeno i bez ispitivanja okrivljenih i bez provođenja glavne rasprave, jer je optužni prijedlog bio utemeljen na neposrednu opažanju ovlaštene osobe tužitelja, o čemu postoji i zapisnik.

– Jasno da ću se žaliti! Pa mi smo jedina ustanova u Hrvatskoj koja se bavi poremećajima disanja djece za spavanja, a u pozadini su najčešće respiratorni problemi. Na listi je za tu dijagnostiku je šezdesetero djece iz cijele Hrvatske.

Također, sustavno se bavimo dijagnostikom prirođenih srčanih mana u nerođene djece i ginekolozi nama šalju sumnjive slučajeve. Zatim, već deset godina kolege iz Slovenije održavaju jednom u godini edukaciju u našoj bolnici iz fetalne dijagnostike, odnosno dječje kardiologije. Za to imamo odobrenje bivšeg ministra zdravstva Nevena Ljubičića – tvrdi dr. Nogalo.

Zašto ne reumatologija?

I ne vidi razlog zbog kojega zdravstvena ustanova ne bi imala reumatološku ambulantu kada je bolnica referentni centar RH za imunologiju i kliničku imunologiju.

Na pitanje zbog čega nije tražio rješenje Ministarstva zdravstva za kardiologiju, reumatologiju i druge medicinske djelatnosti, zbog čega je i tužen, odgovara da Srebrnjak ima rješenje da je pedijatrijska ustanova, pa je po toj logici, tumači Nogalo, normalno da se liječnici bave svim djelatnostima koje spadaju u pedijatriju.

– Osim toga, imamo i ugovor s HZZO-om o obavljanju ovih djelatnosti već deset godina, a fakture nam nisu vraćali – tvrdi Nogalo.

Komentara 26

DU
duda40
09:19 29.10.2010.

Sve najbolje o dr Nogalu..ali svejedno me interesira tko bi to kod njega radio invazivnu kardiologiju,ako nema kardiologa,kardiokirurga?Isto tako,ak mora biti registrirana djelatnost,zbog čega ju nije registrirao? A što se tiče da je pomogao mnogim malim pacijentima,i to je istina,ali i baba Jaga pomaže,ali nije registrirana..valjda zato što nema uvjete?Sigurna sam jedino da njegova galama nije bez osnove,naravno,financijske...

TO
tomokaro
08:43 29.10.2010.

Dr Nogalo je još u Klaičevoj bio najbolji pedijatar, od ove bolnice je napravio Sheraton u odnosu na ono što je bila ranije, stalno se trudio da digne nivo bolnice u stručnom i drugom vidu. I pazi !!! 1987. godinee za moje dijete su drugi pedijatri rekli da neće prohodati slali me na Goljak na vježbe, a Dr.Nogalo je rekao \" zaboravite sve to dijete je najnormalnije\" Danas je to dijete vrhunski sportaš, završava kineziološki fakultet sa odličnim uspjehom a i gimnaziju je završio sa odličnim uspjehom. Dr Nogalo bi trebao biti zbog svojih sposobnosti Ministar zdravstva a ne da se zajeb**** sa stručnim i sposobnim liječnikom.

DU
Deleted user
08:32 29.10.2010.

Tipična hrvatska priča. kad želiš skrenuti pažnju sa bitnih problema u državi onda napadni liječnike,\"bogatu\"manjinu,\"bogove\" i tko još zna kakvim ih imenima nisu do sada krstili. Ne sjećam se kad je zadnji put napisano nešto lijepo o toj profesiji iako svakodnevno spašavaju živote!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije