Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Provokacija

Na spomeniku hrvatske pobjede u Kninu osvanuli četnički simboli

Knin (1)
Foto: Udruga Hrvatskih branitelja - Tvrđava Knin
1/3
06.09.2011.
u 14:37

Nova provokacija godinu dana otkako su otkrivena trojica punoljetnih Srba koji su kidali i palili hrvatske zastave

U noći s nedjelje na ponedjeljak na središnjem gradskom trgu u Kninu, na kojem je nedavno otkriven spomenik hrvatske pobjede "Oluja 95", osvanuli su četnički simboli. Nova provokacija dogodila se u Kninu godinu dana nakon što su otkrivena trojica punoljetnih Srba koji su kidali i palili hrvatske zastave.

– Pokret, organizaciju ili skupinu četnički nastrojenih Srba kao i pojedince svakako ne bi trebalo tolerirati kada su poruke s četničkim simbolima u pitanju, a naročito ne u Kninu gdje živi velik broj hrvatskih građana srpske nacionalnosti koji su, nadamo se, prihvatili Hrvatsku kao svoju matičnu državu u kojoj su im zajamčena sva građanska prava jednako kao i svim drugim građanima Hrvatske – poručuju kninski branitelji.

Osim što su na kninskom trgu osvanuli četnički simboli, o kojima su građani Knina dojavili udruzi hrvatskih branitelja Tvrđava Knin, koja je odmah izvijestila MUP, primijećeno je da je nanesena i velika materijalna šteta na rasvjeti i svjetiljkama koje simboliziraju svijeće za poginule hrvatske branitelje u Domovinskom ratu. Jedna je svijeća razbijena, a druga je s cijevi koja je visine oko pet metara iščupana i slomljena te bačena na trg.

Također je primijećeno da su vandali trgali ukrasne ručke na klupama koje su postavljene duž cijelog trga, što je dokaz da je postojala velika volja i želja da se nanese što više štete i naškodi izgledu spomenika "Oluja 95".

Udruga hrvatskih branitelja Tvrđava Knin i braniteljski portal koji su i idejni začetnici i inicijatori gradnje pozvali su sve mjerodavne hrvatske institucije da osude ovaj vandalski čin, a MUP RH da poduzme sve istražne radnje da se počinitelji što prije otkriju i privedu te odgovaraju za ovo kazneno djelo uništavanja hrvatskog nacionalnog simbola hrvatske pobjede u akciji Oluja 95.

Vandalski čin osudilo je i Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. 

- Smatramo nedopustivim takvo oskrnavljenje spomen-obilježja, koji predstavlja spomen na pobjedu hrvatskih branitelja u operaciji Oluja, kao i pijetet svim poginulim braniteljima u Domovinskom ratu. Svako narušavanje spomenika iz Domovinskog rata ujedno je grubo vrijeđanje uloge i napose žrtve hrvatskih branitelja, te tražimo od nadležnih institucija Republike Hrvatske da otkriju i kazne počinitelje, priopćili su.

 Informacija šibensko-kninske policije da su „nepoznati počinitelji“ u noći s nedjelje na ponedjeljak oštetili novi spomenik hrvatske pobjede Oluja 95, koji je otkriven 4. kolovoza uoči obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluje, i ne samo spomenik i njegove dijelove koji simboliziraju svijeće za poginule branitelje u Domovinskom ratu već i ukrasne ručke na klupama postavljenim duž trga u Kninu, šokirala je Zajednicu povratnika Hrvatske.

- U ovim teškim kriznim vremenima kada Hrvatska Vlada čini nadljudske napore da omogući povratak svim izbjeglim Srbima u Hrvatsku, kada je uložila i ulaže milijarde proračunskih kuna – novca poreznih obveznika koji i sami jedva preživljavaju, u izgradnju stotina potpuno novih kuća i stanova, kada je stotinama građana uglavnom srpske nacionalnosti, omogućen i realiziran povrat bivših stanarskih prava, ti isti „povratnici“ ponovno, kao i 1990/91. ne ustručavaju se iskazati svoju mržnju prema svemu Hrvatskom. Pri tome ovom prigodom želimo upozoriti hrvatsku javnost ali i mjerodavne institucije hrvatske države na drske i nezapamćene manipulacije i obmane srpske nacionalne manjine i njihovih političkih predstavnika, prozivajući i pred međunarodnim institucijama nedovoljnU angažiranost hrvatske Vlade na omogućavanju povratka Srba iz izbjeglištva, jer je činjenica da ogroman broj novosagrađenih kuća od Slavonije do Banije, Korduna i Like, zjape prazne, obrasle u korov do prozora jer u njima nitko ne živi i na većini tih kuća istaknute su table: PRODAJE SE, ističu u priopćenju.

Ključne riječi

Komentara 44

ZI
zippa1
15:05 06.09.2011.

hitno se rješiti srba i bosanaca

Avatar puky
puky
15:02 06.09.2011.

... locirati, identificirati eliminirati ... strava ...

ST
stranac
15:39 06.09.2011.

pa otkud ih jos ima,e moram ja doci u knin,da ocistim grad,,,od smeca,,,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije