Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Crkva iza don Vinka

Na računu don Vinka Sanadera je 2,7 milijuna crkvenih kuna

vinko sanader (1)
Vanja Zubčić/Vecernji list
28.01.2011.
u 12:28

Nadbiskupija provjerila tzv. blagajničke dnevnike don Vinka Sanadera i tvrdi da su čisti

Nakon što je provjerila tzv. blagajničke dnevnike u solinskoj župi don Vinka Sanadera, brata bivšeg premijera, Splitsko-makarska nadbiskupija odlučila je i službeno stati iza svoga svećenika. Iz splitskog ordinarijata tvrde da gotovo tri milijuna kuna, o kojima su pisali mediji pozivajući se na izvore iz USKOK-a, nisu don Vinkovi, nego – nadbiskupijski.

– Nakon provjere župnoga blagajničkog dnevnika posljednjih deset godina i bankovnih ispisa ulaganja, podizanja i oročavanja novca s naznačenih računa, utvrđeno je da župa Gospe od Otoka posjeduje 2.708.303 kuna. Taj je iznos sadašnji župnik dijelom naslijedio od bivšeg župnika, a godišnje ga je povećavao u skladu s milodarima vjernika koji nisu potrošeni u tekućoj godini – poručili su iz splitskog ordinarijata dodajući da je "župnik don Vinko sve župne prihode i rashode veoma savjesno bilježio u blagajnički dnevnik i preslik dostavljao nakon završene godine u Nadbiskupski ordinarijat" te da je "uvijek pod posebnom stavkom i uz supotpis članova župnoga ekonomskog vijeća naznačio iznose koji se odnose na oročeni župni novac".

Međutim, u ordinarijatu Splitsko-makarske nadbiskupije priznaju da se novac nalazi na privatnim računima don Vinka Sanadera.

– Istina je da se računi vode na ime župnika. Razlog tomu je što ni jedna župa nije bila priznata kao pravna osoba sve do 1998. pa su banke preferirale suradnju s računima na ime župnika, a ne župe. Mnogi župnici takvu su uknjižbu ostavili i do danas. No, don Vinkova godišnja izvješća Nadbiskupiji jasno potvrđuju da se u ovom slučaju stvarno radi o prihodima i o vlasništvu župe, kojima po svojoj savjesti i odobrenju nadležnih raspolaže župnik – tvrde u nadbiskupiji i dodaju da je "župnik don Vinko doista savjesno upravljao prihodima župe, ne trošeći ih čak ni u nužnu obnovu kuće".

– Nakon svih podmirenih troškova župnik je svake godine za buduće potrebe župe pretičak polagao na navedene račune. Sve je oročeno i, prema propisima, na vrijeme prijavljeno u Nadbiskupiju. Na temelju svega viđenog Nadbiskupija može samo zahvaliti don Vinku za savjesno upravljanje župnim materijalnim dobrima, a još više za marljivi i odani pastoralni rad – kažu u Nadbiskupiji i koriste ovu prigodu da pozovu "sve župnike, koji to još nisu učinili, da župni novac koji nije bio knjižen na župni račun prebace na naslov župe".

Komentara 328

VA
vanzemaljac
14:19 28.01.2011.

28.01.2011. u 14:10h hrvatin je napisao/la: Ovo je vec kriticno,na ovom forumu zavladala ekavica.A \"hrvatski\"izdajnci im pomazu u blacenju crkve i svecenika.I onda se cudite zasto je kriza u zemlji.Slava Bogu! ............. Nije kriticno ne sekir se. Vi ste Srbibi ali katolicke vere. I sebe ste prozvali Hrvatima :-)))

AF
anti.F.
17:39 28.01.2011.

Ee-Ivo,Ivo,Braco tije puno lukaviji.Sto nisi bio malo bolji sa Biskupima sad bi mogao da uzivas u miru a ti se sad mrzni u celiji.

BK
B Kosa
21:09 28.01.2011.

Dole pise nneki van zemaljac nas istocni brat srbin zgrozi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije