Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Malverzacije

Na putu od HŠ-a do HAC-a šljunak poskupi 4,5 puta!

'20.11.2012., Koprivnica - Tvrtka Nexe grupa eksploatira sljunak na jezeru Jegenis nedaleko Koprivnice.  Photo: Marijan Susenj/PIXSELL'
'Marijan Susenj/PIXSELL'
18.02.2013.
u 10:12

Posrednici: 
Između dvije državne tvrtke čak su dva privatna posrednika

Državna tvrtka Hrvatske šume proda šljunak jednoj privatnoj tvrtki koja taj isti šljunak proda drugoj privatnoj tvrtki, a onda ona taj isti šljunak proda drugoj državnoj tvrtki – Hrvatskim autocestama.

Ugovor iz 2009.godine

Pritom je početna cijena tog šljunka 15 kuna, a završna 66,88 kuna po kubičnom metru. HAC tako, umjesto da direktno kupuje šljunak od HŠ-a za 15 kuna, plaća ga na kraju po četiri i pol puta većoj cijeni.

Spomenuti slučaj odnosi se na gradilište Podravskog ipsilona u koji se ugrađuje šljunak iz eksploatacijskog polja Žljebic pokraj Koprivnice koji je u koncesiji Hrvatskih šuma. Iz Žljebica šljunak kupuje tvrtka Izgradnje Mida i to za 15 kuna po kubiku. HŠ i Izgradnja Mida sklopili su ugovor o kupoprodaji šljunka 31. ožujka 2009. u kojem se navodi da je HAC raspisao natječaj za gradnju Podravskog ipsilona i da Izgradnja Mida ima namjeru samostalno ili u sklopu poslovne udruge sudjelovati u izvođenju radova. Izgradnja Mida osnovana je pak 5. ožujka 2009., dakle svega 26 dana prije potpisivanja ugovora.

Ugovorom se HŠ obvezao Izgradnji Mida prodati najmanje 400.000 kubika šljunka. A ta tvrtka onda, kažu naši sugovornici, šljunak prodaje dalje izvođaču radova na Ipsilonu Hidroelektri niskogradnji koja ga zatim prodaje Hrvatskim autocestama. U HAC-u su nam kazali da u troškovniku radova za Ipsilon postoji stavka nasip materijala. A cijena te stavke, navode, obuhvaća nabavu materijala, utovar, prijevoz, nasipavanje, razastiranje, vlaženje ili sušenje, planiranje i zbijanje, a obračunava se po kubiku ugrađenog i zbijenog nasipa. Cijena je te stavke 66,88 kuna po kubiku plus PDV. U HAC-u isto tako tvrde da je usporedba jedinične cijene materijala s jediničnom cijenom ugovorne stavke tehnički nemoguća.

Vrijedi dvostruko više

U HŠ-u i HAC-u na pitanje zašto direktno kao dvije državne tvrtke ne trguju šljunkom i zašto imaju između sebe dva privatna posrednika odgovaraju da odnose tvrtke s kojom imaju sklopljen ugovor s trećim poslovnim subjektima ne mogu komentirati.

Usto, prema ugovoru o koncesiji koji HŠ ima za Žljebic, šljunak koji oni prodaju za 15 kuna vrijedi gotovo dvostruko više, 29 kuna po kubičnom metru. Iz Hidroelektre nisu se očitovali na naš upit, dok je u Izgradnji Mida nisu odgovorili na naše pozive i poruke.

Komentara 26

IN
intellegens
14:00 18.02.2013.

sada je na redu drzavno odvjetnistvo

DO
doktorica
10:16 18.02.2013.

to se zove "tržišna" ekonomija....

FI
filjo1234
10:50 18.02.2013.

a kaj bi trebal pojeftiniti 8 puta??!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije