Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dečki iz Lučkog

Na proslavi ATJ-a Lučko i braća Mamić, Thompson, Bandić...

atj lucko (1)
Foto: Igor Kralj/Pixsell
1/23
Autor
Ivanka Toma
07.09.2010.
u 15:38

Dužnosnici su na svečanosti veličali ratni put postrojbe koju u miru čeka borba protiv kriminala i korupcije

Prva hrvatska oružana formacija koja je aktivno stala u obranu zemlje, Antiteroristička jedinica Lučko, obilježila je dvadesetu godišnjicu od osnutka.

Na proslavi dvadesetog rođendana elitne postrojbe Specijalne policije MUP-a okupio se državni vrh koji je dva i pol sata na kiši i hladnoći pratio program.

Dok su na jednoj tribini bili visoki dužnosnici, predsjednik države Ivo Josipović, predsjednica Vlade Jadranka Kosor, ministri Tomislav Karamarko, Tomislav Ivić i Ivan Šuker, ratni ministar policije, sada potpredsjednik Sabora i HDZ-a Ivan Jarnjak te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, na tribini za uzvanike kisnulo je vrlo šaroliko skupljeno društvo pozvano na obljetnicu.

Šaroliko društvo na bini

S te su strane prigodne govore, nakon kojih je služena sveta misa predvođena vojnim ordinarijem Jurjem Jezerincem, pratili bivši premijeri Franjo Gregurić i Nikica Valentić, u društvu bivšeg šefa tajne službe Smiljana Reljića, bivši ministar prosvjete Dragan Primorac i poduzetnik Ante Todorić, pjevač Marko Perković Thompson, a nešto dalje stajao je rukometni vratar Vlado Šola te osamljen Tomislav Horvatinčić.

Na istoj strani, u istim plavim jaknama, pojavila su se braća Zdravko i Zoran Mamić. Bivši pripadnik ATJ-a Lučko Mirko Filipović svečanost je pratio među nekadašnjim kolegama. Obljetnica osnutka ATJ-a Lučko, osim po izboru uzvanika i govorima, bila je svojevrsna mješavina ukusa i profila aktualnog rukovodstva MUP-a i vlasti te ratnih veterana. Tako je predsjednik Udruge ATJ Lučko 1990. Mladen Grgić u govoru pozdravio “hrvatske vitezove u Remetincu i Den Haagu koji su tamo nevini zatvoreni”.

Grgić je mislio na generala Mladena Markača i pripadnike ATJ-a Lučko kojima se sudi za ratni zločin nakon Oluje u selu Grubori.

Željko Sačić, koji je po zapovjednoj odgovornosti osumnjičen za isti zločin, ali je pušten iz pritvora, bio je na 20. obljetnici ATJ-a Lučko, ali cijelo vrijeme skriven u zadnjim redovima, daleko od objektiva.

J. Kosor se sjetila Tuđmana

Osim Grgića, koji je pozdravio vitezove u zatvoru, Markača je spomenuo još samo njegov ratni ministar Ivan Jarnjak navodeći da je upravo Markač bio osnivač posebne postrojbe Lučko te zapovjednik svih postrojbi Specijalne policije MUP-a. Istodobno, pokojnog predsjednika Franje Tuđmana prisjetila se jedino premijerka Jadranka Kosor.

Ministar Karamarko održao je govor nadahnut povijesnim značenjem i ulogom ATJ-a Lučko, a jedino je predsjednik Josipović malo iskoračio iz ratne slave i spomenuo da policija danas (pa tako i ATJ Lučko) ima zadaću boriti se protiv organiziranog kriminala i korupcije.

S ponosom se govorilo da je ATJ Lučko dao sedam generala, ali ih nitko nije imenovao. Riječ je o M. Markaču, Mirku Norcu, Miljenku Filipoviću, Anti Rosi, Stanku Sopti te Slavku Butorcu i Željku Sačiću.

Komentara 119

PL
pljuka66
17:04 07.09.2010.

Pojavili se Mamići,ha,ha,ha Čuvaju svojeg bilmeza banderasa jer su pri izdisaju pranja novca.

CA
canon
17:59 07.09.2010.

Od svega mi se naj više dojmila ova inteligencija koja zrači iz Tomsonovog pogleda

AU
aurora08
17:50 07.09.2010.

hapsi sve koji su se borili protiv srba

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije