Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
šovinizam

Na pravoslavni Badnjak pozivali na klanje Hrvata

\'cetniks_nnn_unu_190111\'
20.01.2011.
u 13:10

"Mađarice, pripremi salate, bit će mesa, klat ćemo Hrvate", orilo se subotičkim ulicama

Božić bi trebao biti blagdan mira, radosti, veselja, praštanja i zbližavanja, bez obzira na to po kojem se kalendaru slavio i gdje. Do danas je, međutim, ostalo prešućeno kakva je bila proslava Božića po julijanskom kalendaru u Subotici. Na Badnjak se, naime, gradom iz grla lokalnih Srba orilo "Mađarice, pripremi salate, bit će mesa, klat ćemo Hrvate"! I nikom ništa. Sve bi na tome i ostalo da nakon višednevne šutnje svoj glas nisu dignuli Hrvatsko nacionalno vijeće i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, koji su uputili pismo subotičkom gradonačelniku u kojemu ističu svoju zabrinutost zbog izostanka reakcija na te šovinističke izgrede prema Hrvatima.

Bez osude

U pismu piše: "Očekivali smo, naime, da ćete Vi ili netko od Vaših suradnika javno osuditi događaje u kojima su ne samo vrijeđani građani hrvatske nacionalnosti nego im se i otvoreno prijetilo. Vjerovali smo da je vrijeme u kojemu se na ulicama nekažnjeno pjeva 'Mađarice, pripremi salate, bit će mesa, klat ćemo Hrvate' iza nas, no očito je da smo se u tomu prevarili".

Hrvatsko nacionalno vijeće i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata naglašavaju kako se radilo o otvorenom izazivanju nacionalne mržnje i kršenju članka 49. Ustava Republike Srbije te drže da je bilo za očekivati kako će gradonačelnik, u suradnji s pripadnicima Ministarstva unutarnjih poslova, raditi na otkrivanju počinitelja te njihova procesuiranju. I nastavljaju u pismu: "Nadamo se da ste obaviješteni da je i ispred Generalnog konzulata Republike Hrvatske u gradu čiji ste gradonačelnik bilo nedoličnog ponašanja i uvredljivih riječi. Vjerujemo da ste svjesni da takvi događaji ne pridonose uznapredovaloj normalizaciji odnosa između dviju država. Na kraju, ono što nas posebno brine jest i medijsko prešućivanje ovih nemilih događaja u gradu – niti jedan relevantni subotički medij nije objavio da se pozivalo na 'klanje Hrvata' – što dodatno izaziva nesigurnost kod građana hrvatske nacionalnosti".

Čekaju se sankcije

Pismo su potpisali predsjednik HNV-a dr. Slaven Bačić i ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata prof. Tomislav Žigman. U njemu na kraju zaključuju kako se nadaju da će se ipak nešto poduzeti u sankcioniranju takvog otvorenog šovinističkog napada i izljeva mržnje prema Hrvatima. O incidentu u Subotici u Srbiji su pisale jedino e-novine, nezavisni beogradski portal, pod naslovom "Klerofašističko božićno orgijanje". Incident je osudila i Građanska Vojvodina, koja okuplja veći broj nevladinih organizacija.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije