Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Počast odalo čitav niz generala

Na posljednji počinak ispraćen "najveći general među lovcima i lovac među generalima" Đuro Dečak

Foto: Screenshot
1/4
04.04.2022.
u 18:54

Zelenilo se groblje u Virovitici od uniformi i odijela vojnika i lovaca, a ispraćaj je zaključen pucnjevima počasnog plotuna

Najveći general među lovcima i lovac među generalima. Tako je Đuru Dečaka opisao njegov kolega, general Slavko Barić na sprovodu koji je danas okupio nekoliko tisuća ljudi. Nepregledna kolona vodila je lijes prema pokojnikovom posljednjem počivalištu na gradskom groblju u Virovitici, a trebalo je 15-ak minuta od prvog do posljednjeg u povorci.

Stigao je na posljednji ispraćaj velik dio državnog vrha, bio je tamo i predsjednik Zoran Milanović, potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved, ministar obrane Mario Banožić, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, doajen hrvatske politike Vladimir Šeks, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin... No nisu se željeli posebno isticati govorima, već su to prepustili onima koji su s Dečakom svakodnevno radili, ratovali, družili se ili odlazili u lov.

Tako je upravo general Barić govorio ispred generalskog zbora, Miroslav Buneta kao predstavnik Hrvatskog lovačkog saveza, dok su se iz Hrvatskog pjevačkog društva Rodoljub prisjetili Dečaka kao njihovog člana. Dečaku je počast odalo i čitav niz generala – Mladen Markač, Marinko Krešić, Pavao Miljevac, Ljubo Ćesić Rojs, Mile Ćuk, Marijan Mareković te general-pukovnik Drago Matanović...

"Đuka je uvijek bio naš Đuka", govorili su svi koji su stali za mikrofon, naglasivši time da je Dečak uvijek do kraja ostao prizeman, čovjek terena, uvijek raspoložen za druženje, za kojeg nije bio problem, kad je društvo i bliska atmosfera u pitanju, ostati s njima i do jutra.

Zelenilo se groblje u Virovitici od uniformi i odijela vojnika i lovaca, a ispraćaj je zaključen pucnjevima počasnog plotuna. Obred je vodio vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan. 

Komentara 1

Avatar Behemot
Behemot
19:54 06.04.2022.

Svi komentari su obrisani pa se može pretpostaviti kakvo je mišljenje bilo o dotičnom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije