Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'bogovska dužnost'

Na plaću iz Sabora dobivaju još 1200 eura iz Bruxellesa

vesna pusić
Foto: AFP/PIXSELL
1/3
28.01.2012.
u 08:00

SDP (6), HNS (1), HDZ (3), HDSSB (1), Laburisti (1). Samo u HDZ-u ne znaju koga će izabrati

Sada, kad je referendum o ulasku u EU prošao, sve stranke osim HDZ-a znaju koje će zastupnike iz Sabora poslati kao promatrače u Europski parlament. Poznato je i koliko će oni zarađivati i tko će ih plaćati. Suprotno nekim nagađanjima, ti “europromatrači iz Sabora” neće primati punu plaću iz EU proračuna kakvu primaju eurozastupnici.

300 eura po danu

Prema službenom odgovoru koji smo dobili iz Sabora, oni će nastaviti primati saborsku plaću, a Europski parlament plaćat će im dnevnice i putne troškove za odlazak na zasjedanja u Strasbourg i Bruxelles.

Prema pravilima Europarlamenta, putni troškovi refundiraju se u stvarnom iznosu, dok se za hotel i dnevnicu isplaćuje paušalan iznos od 300 eura po danu pojavljivanja na sjednici. Zastupnici ne moraju pokazivati račune i pravdati na što su točno potrošili taj iznos; trebaju se samo upisati kad dođu na sjednicu i koliko dana budu upisani, toliko će puta dobiti po 300 eura. Budu li naši promatrači iz Sabora redoviti na sjednicama Europarlamenta, dodatno će, povrh svoje saborske plaće, zarađivati oko 1200 eura mjesečno. Europarlamentarci imaju plaće od oko 6200 eura i na njih primaju paušale od 300 eura po danu zasjedanja.

Hrvatska ima 12 mjesta u Europskom parlamentu, a Hrvati će svoje eurozastupnike prvi put moći birati na izborima uoči 1. srpnja 2013., kada ulazimo u EU. Do tada, Hrvatska će u Europarlamentu imati “promatrače” koji se biraju iz redova stranaka koje su ušle u Sabor. SDP ima pravo na šest, HNS na jednog, HDZ na tri, HDSSB na jednog i Laburisti na jednog promatrača.

Kome se smiješi “bingo”

Kako neslužbeno doznajemo od više različitih izvora u Saboru, SDP je s 99-postotnom sigurnošću odlučio nominirati Daniela Mondekara, Tonina Piculu, Ingrid Antičević-Marinović, Gvozdena Flegu i Tanju Vrbat, dok oko šestog imena još nije postignut unutarstranački dogovor. HNS predlaže Jozu Radoša. Laburisti predlažu Nikolu Vuljanića. HDSSB predlaže Boru Grubišića, što će biti vjerojatno prvi slučaj da u Europarlamentu sjedi predstavnik stranke čiji je utemeljitelj pravomoćno osuđen za ratne zločine. Ali to je demokratski rezultat izbora u Hrvatskoj i, iako bi prisutnost HDSSB-ovca u Europarlamentu mogla izazvati kontroverze, nitko im ne kani uskratiti to mjesto.

HDZ-ovci, koji su zauzeti pripremama za unutarstranačke izbore, još nisu između sebe postigli dogovor o tome kojih će troje njihovih zastupnika otići u Europarlament. Ali barem je petero ozbiljnih kandidata: Gordan Jandroković, Andrej Plenković, Martina Dalić, Davor Stier i Frano Matušić.

Komentara 147

OB
-obrisani-
10:10 28.01.2012.

slavek... . ajmo....tutanj......crta.....u.....bosnu....tam ti nije na vlast......KPJ..i KPH.....aha ha ha ha ha

Avatar slavko stečajko
slavko stečajko
11:11 28.01.2012.

@rambo ajde bar si pošten nelažeš da si ono što nisi

AL
alenkop1978
10:01 28.01.2012.

Kad vidim Vesnicu kako se oblači .... Isuse Bože kao da je došla iz ....nemam pojma tamo neke Foče ili Palanke..... užaaaas

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije