Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stravični prizori povezani s globalnim zagrijavanjem?

Na Novom Zelandu uginulo 125 kitova

kit
AFP
28.12.2009.
u 14:00

Iako stručnjaci još nisu objavili razlog stradavanja kitova, članovi mjesne organizacije za zaštitu okoliša pretpostavljaju kako je dio kitova bio bolestan ili da su kitovi izgubili orijentaciju.

Ukupno 168 kitova zalutalo je u plitke vode na zapadu i sjeveru Novog Zelanda. Unatoč tome što su brzo uočeni, borci za zaštitu i prava životinja koji su stigli na zapadnu obalu otoka nisu ih uspjeli spasiti. Nakon što su veterinari stigli, odlučili su kako će se i životinje koje su žive eutanazirati jer su procijenili da ne bi preživjele povratak u ocean.



Na sjeveru otoka, na drugom nalazištu kitova, koji svi pripadaju podvrsti oceanskih dupina globicephalima, spašene su 43 životinje zahvaljujući brzoj intervenciji stanovništva koje je mokrim plahtama pokrivalo kitove kako bi održali temperaturu te izdržali do dolaska veterinara i drugih volontera koji su potom i spasili životinje.

No nažalost za 20 je kitova pomoć stigla prekasno te se broj uginulih životinja popeo na ukupno 125.

Iako stručnjaci još nisu objavili razlog njihova stradavanja, članovi mjesne organizacije za zaštitu okoliša pretpostavljaju kako je dio kitova bio bolestan ili da je cijelo jato izgubilo orijentaciju te zbog toga zalutalo u plitke vode.

Komentara 1

UK
Ugo Kajvez
00:18 29.12.2009.

Mornarice eksperimentiraju sa podvodnim sonarom koje natjera morske sisavce na ovo .....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije