Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uz paški sir

Na Manhattanu se nazdravljalo hrvatskim vinima!

hrvatska vina New York (1)
Foto: Jadranka Jureško Kero
1/14
27.02.2013.
u 07:10

U utorak se u Astor Centru u New Yorku, u jednom od najpoznatijih vinskih prezentacijskih prostora na Manhattanu, nazdravljalo kvalitetnim hrvatskim vinima.

U utorak se u Astor Centru u New Yorku, u jednom od najpoznatijih vinskih prezentacijskih prostora na Manhattanu, nazdravljalo kvalitetnim hrvatskim vinima.

Na uspješnom predstavljanju i kušanju hrvatskih vina koje je organiziralo Ministarstvo poljoprivrede, Udruženje vinara Hrvatske gospodarske komore i Generalni konzulat RH u New Yorku gostovalo je čak 29 hrvatskih vinara, s više od stotinu različitih etiketa. Gotovo tisuću posjetitelja kušalo je hrvatska vina koja su već prisutna ili se tek probijaju na zahtjevno američko tržište.

Veliki odaziv

- Veliki odaziv potvrđuje da je Hrvatska prepoznata kao vinska destinacija što je neobično važno za turističku i gospodarsku promociju naše zemlje. Hrvatska vina mogu se naručiti u brojnim newyorškim restoranima a serviraju se na svim kulturnim i diplomatskim predstavljanjima Hrvatske u Americi. Naši iseljenici su najveći potrošaći i kupovinom hrvatskog vina pomažu i naš izvoz a koliku perspektivu s vinima imamo i na američkom tržištu potvrđuje činjenica da su gastro novinari Mike DeSimone i Jeff Jenssen, poznati kao "The Wine Guys" u New York Times i vinskom časopisu "Win Enthusiast" pohvalno pisali o hrvatskoj vinskoj sceni -izjavila je za Večernji list Ivana Živković-Mikec, konzulica za kulturu, gospodarstvo i iseljeništvo u Generalnom konzulatu naše zemlje u New Yorku.

Novinarima Mike DeSimone i Jeff Jenssenu u stručnoj radionici predstavljanja hrvatskih vina održanoj prije kušanja sudjelovali su i poznati hrvatski enolog Saša Špiranec, predsjednik Odbora za marketing i sajmove Udruženja vinarstva HGK i sommelier Cliff Rames.

- Hrvatska gospodarska komora kontinuirano radi na promociji i brendiranju hrvatskih vina u Europi i svijetu i kvalitetom smo spremni za proboj na američko tržište. Ove su se godine u New Yorku predstavile gotovo sve najbolje hrvatske vinarije: Badel 1862, Baković, Belje, Bibich, Bodren, Bolfan, Boškinac, Damjanić, Franc Arman, Gospoja, Grgić, Iločki Podrumi, Ivan Katunar, Korta Katarina, Kozlović, Krauthaker, Kutjevo, Matošević, Meneghetti, Mokalo, Nada, Pelješki Vinogradar, Roxanich, Šipun, Škegro, St Hills, Trapan, Vinoplod i Zlatan Otok. Vina Hrvatske baštine vjerno interpretiraju povijesno nasljeđe zemlje, prirodna bogatstva, multikulturalnost tradicije i originalnost sorata - naglasio je Saša Špiranec.

Slavna Grgicheva vina iz hrvatske vinarije na Pelješcu predstavio je Ivo Jeremaz. - Na poluotoku Pelješcu vino se uzgaja od pamtivijeka kao i u svim dijelovima Dalmacije i Istre. Jedna od sorta iz ovog kraja, hrvatskog imena crljenak, otisla se preko oceana u Ameriku gdje je postala poznata pod imenom Zinfandel. Ipak, sorta koja obilježava Dalmaciju jest plavac mali. Dubok i snažan plavac mali sa osunčanih padina dalmatinske obale svjetske baštine pod zaštitom UNESC-a - naglasio je Jeramaz gostima newyorškog predstavljanja hrvatskih vina.

Posjetitelji su hvalili sva vina

Posjetitelji su hvalili sva vina ali najviše ih se zadržavalo uz botelje Matoševića, Kozlovića, Krauthakera, Žlahtina Toljanića, vina Iločkog podruma ,Belja i Franc Armana. - Zbog svog specifičnog oblika i dramatičnih klimatskih razlika Hrvatska je podjeljena na četiri velike vinske regije, šesnaest podregija i 66 vinogorja. Svaka je regija razvila svoje zasebne sorte koje najbolje interpretiraju geoklimatske uvjete i životne običaje pojedinog mjesta. Sorte koje vam svojom originalnošću i jedinstvenim stilom omogućuju da okusite mjesto nastanka. Zbog toga kada vas pozivamo da kušate naša vina, poručujemo da će te kušanjem vina zapravo okusiti mjesto nastanka i našu tradiciju, jer se takve okuse nigdje drugdje ne može naći - poručio je vinar Ivica Matošević koji je s vinima Alba 2009. Alba Robinia 2006. Alba Barrique 2009. već osvojio američke ljubitelje dobre kapljice. Matošević je prvi hrvatski vinar koji je prije dvije godine pozvan sudjelovati na večeri u organizaciji vodeće američke kulinarske zaklade "The James Beard Foundation" gdje je predstavio svoja i vina istarskih autohtonih sorti. Uz vina serviran je i originalni paški sir koji iz "Paške sirane" u Ameriku uvozi Michele Buster, suvlasnica tvrtke "Forever Cheese".

>>Bodren priprema gradnju ekskluzivnog vinskog kompleksa

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar gospic
gospic
18:10 27.02.2013.

nadam se ali, ima tu puno stvari koje se trebaju poklopiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije