Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Centar za obnovu kulture

Na konferenciji u Zagrebu idućeg tjedna govore Janša i Čileanac Kast

Stjepo Bartulica
Patrik Macek/PIXSELL
08.07.2023.
u 07:58

Udruga Stjepe Bartulice okupila je poznata imena domaće i međunarodne konzervativne scene

Centar za obnovu kulture (COK) organizira konferenciju na kojoj će sljedećeg tjedna, od 11. do 14. srpnja, gostovati poznata imena međunarodnog konzervativnog pokreta – bivši slovenski premijer Janez Janša te lider čileanske desnice José Antonio Kast koji je u Hrvatskoj najpoznatiji po tomu što je na predsjedničkim izborima 2021. tijesno izgubio od Gabriela Borica koji ima hrvatsko podrijetlo.

Na konferenciji će različiti gosti govoriti o pitanjima morala, tržišnog gospodarstva, zločinima komunizma, nacionalnom identitetu te demografskoj krizi. Kast će u utorak poslijepodne i u srijedu ujutro opisati čileanski politički i ekonomski ustroj, a Janša će u četvrtak poslijepodne govoriti o globalnoj strategiji. Osim još niza stranih govornika, na konferenciji sudjeluju i dobro poznata domaća imena: Miro Kovač, Boris Havel, Višnja Starešina, Nikica Barić, Mario Jareb... Šef COK-a Stjepo Bartulica, inače saborski zastupnik Domovinskog pokreta, govori nam da njegova organizacija ovom konferencijom želi sudjelovati u obrani temeljnih postavki zapadne civilizacije.

VEZANI ČLANCI: 

– Danas se suočavamo s novim ideologijama koje žele potkopavati ove temelje. Primjerice, globalistička agenda koja nameće politike koje ne prepoznaju posebnosti nacionalnih država. Isto tako vidimo nove pokušaje da se redefinira ljudska narav, prije svega nametanje rodne ideologije kroz javne ustanove. Korporacije su postale "woke" (ili pretjerano politički korektne op. a.) i nisu više neutralne oko spornih društvenih pitanja – govori nam Bartulica koji smatra da bi Hrvatska trebala implementirati niz konzervativnih politika.

– Svakako trebamo smanjiti prostor za zloupotrebu političke moći. Nosimo teško nasljeđe komunizma tako da su se naši ljudi navikli na te pojave, ali to nije dobro. Ne smijemo imati nikakve komplekse u Bruxellesu, nego ustrajno braniti svoje vitalne interese. Na primjer, smatram da isplata ratne odštete žrtvama iz Domovinskog rata koju bi trebala provesti Srbija mora biti preduvjet za normalizaciju odnosa. Zalažemo se da Hrvatska bude meritokracija gdje će uspjeh ovisiti o osobnom trudu i spremnosti na rizik i žrtvu, te na kraju odgovornom ponašanju. Previše toga određuje politika – smatra Bartulica. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije