Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
“FRIDAYS FOR FUTURE”

Na klimatskom prosvjedu u Beču 37 privedenih aktivista: Blokirali promet, sjedili na cestama

Aktivisti "Posljednje generacije" blokirali promet u Be?u
Foto: EXPA/ Max Slovencik
1/5
16.09.2023.
u 16:24

Kako je danas izvijestila austrijska policija na bečkom klimatskom prosvjedu, na kojem organizatori tvrde da je sudjelovalo 20.000 ljudi, uhićeno je 37 prosvjednika

U sklopu globalnih klimatskih prosvjeda za hitno djelovanje protiv klimatskih promjena, koji se ovog vikenda od petka do nedjelje održavaju u europskim gradovima, jučer je takav prosvjed ekoloških aktivista i njihovih pristaša održan i u Beču, te ostalim austrijskim gradovima. Njih, ukupno 12.

. Isti izvor navodi kako su svi privedeni klimatski aktivisti još istog dana pušteni na slobodu.Razlog privođenja u 36 od 37 slučajeva bila je blokada gradskog prometa, sjedenjem aktivista na prometnicama. U jednom slučaju radilo se je o nasilnom probijanju policijske blokade i napadu na policajce.

Kako izvještavaju mediji, klimatski štrajk u Austriji počeo je u petak prijepodne u Bregenzu, glavnom gradu austrijske pokrajine Vorarlberg, a potom je oko podneva odnosno poslijepodneva nastavljen u Beču i ostalim austrijskim gradovima.
U sklopu globalnog klimatskog pokreta “Fridays for Future”, koji je počeo prije pet godina  u režiji mlade Šveđanke Grete Thunberg, prosvjedi ekoloških aktivista ovoga vikenda su 14. po redu. Glavni je apel bio ukidanje fosilnih goriva kao najvećeg zagađivača i prijetnje okolišu i klimi.

POVEZANI ČLANCI:

Ono što je u petak bila središnja poruka austrijskih klimatskih aktivista na bečkom prosvjedu, koji su nosili transparente “Budućnost za sve - djeluj sada!” bio je zahtjev upućen austrijskom saveznom kancelaru iz Narodne stranke (ÖVP) Karlu Nehammeru da hitno  organizira “nacionalni summit o klimatskim katastrofama”. Vjerojatno po uzoru na onaj koji će se održati 20. rujna u New Yorku, a čiji će domaćin biti glavni tajnik UN-a Antonio Guterres.

Ono što mediji također navode je kako neke od aktivističkih skupina kao primjerice “Posljednja generacija”  zaštiti klime i ekološkom pokretu čine suprotno od onoga što bi trebale i što žele postići. A to je da blokadama prometnica lijepljenjem za asfalt ili stajanjem i sjedenjem na prometnicama produbljuje jaz i netrpeljivost u društvu umjesto da na drugi, primjereniji način povećavaju svijest građana za borbu protiv klimatskih promjena.

Podrška “radikaliziranim” aktivistima u austrijskom društvu sve je manja, tvrde neki od medija. Uz opasku, kako je to vidljivo i iz sve češćih napada bijesnih građana, većinom vozača automobila, na klimatske aktiviste, koji uzrokuju česte prometne zastoje. Ne vodeći pritom računa, ni o hitnoj pomoći.  Stoga su i u Austriji postali sve glasnijii zahtjevi za strože kažnjavanje klimatskih aktivista.

>> VIDEO Upsić: Pobjeglo 70-ak krokodila s farme, potraga u tijeku

Ključne riječi

Komentara 3

IK
Ikarus
19:40 16.09.2023.

Ti ljudi nemaju vezu sa stvarnošću jer da nešto znaju znali bi da su prevareni dovoljno je poslužiti se Google

PL
plotto
18:44 16.09.2023.

"Ne postoji klimatska hitna situacija": dva dobitnika Nobelove nagrade predvode izjavu protiv ekološkog senzacionalizma John F. Clauser i Ivan Giaver potpisali su deklaraciju pozivajući na politiku koja je više usmjerena na znanost i stvarnost nego na obmanu i lažna uvjerenja. "Ne postoji klimatska izvanredna situacija", potvrđuje deklaracija koju je potpisalo 1609 članova svjetske znanstvene zajednice, uključujući dva nobelovca, koji se protive vladinoj politici i globalnoj klimatskoj agendi. Deklaracija, koju podržava Global Climate Intelligence Group (CLINTEL), ne umanjuje štetne učinke zagađujućih emisija, ali govori o politički motiviranom pretjerivanju koje iskorištava nesigurnost. "Znanost o klimi trebala bi biti manje politična, dok bi klimatske politike trebale biti više znanstvene", glasi uvod u ovu inicijativu koju vode John F. Clauser i Ivar Giaver, obojica dobitnici Nobelove nagrade za fiziku. Deklaracija brani svoju neovisnost i osigurava da se javna rasprava o klimatskim promjenama temelji na pogrešnim predodžbama.

PL
plotto
18:40 16.09.2023.

To su plaćenici globalne oligarhije !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije