Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Okoliš

Na izvorima nafte raste Masdar, grad kojemu nafta ne treba

Masdar (1)
Foto: Mubadala/Foster Associates
1/19
20.04.2010.
u 15:25

U gradu znanosti najveća zgrada bit će sjedište IRENA, Međunarodne agencije za obnovljive izvore energije. Proizvodit će više struje nego što će je trošiti.

Silicijska dolina Arapskog poluotoka polako dobiva obrise. Emirat Abu Dhabi, koji se obogatio nakon otkrića nafte 1958. godine, priprema se da se po njenom iscrpljivanju ne vrati u siromaštvo. Mnogi su bili suzdržani kada je lani emir Khalifa bin Zayed Al Nahyan objavio planove da se novac od nafte ulaže u projekt Masdar (izvor), ali radovi sa 60 tisuća graditelja napreduju vrlo brzo.

Na kvadratu od šest četvornih kilometara u pustinji, 17 kilometara od prijestolnice emirata Abu Dhabi i u susjedstvu glavne zračne luke, podiže se pomno planirani grad za 50 tisuća stanovnika i 1500 tvrtki. Sve je utemeljeno na biznisu, a u njega ulaže i nekoliko velikih, poput Credit Suisse i Siemens Venture Capital. Vrijedi samo jedno pravilo: industrija mora proizvoditi ekološki prihvatljive proizvode. Razlog tome je što je i sam grad projektiran da sam sebi bude energetski dovoljan iz obnovljivih izvora, ima besplatan prijevoz, a istodobno bude i udoban.

Norman Foster koji ga je projektirao već je za njega dobio svjetske nagrade. U gradu se 4/5 vode reciklira, a ne proizvodi se kruti otpad. Dvije najvažnije zgrade su MIST, institut znanosti i tehnologije u koji država polaže velike nade da će utjecati na budućnost blagostanja stanovništva, te sjedište Međunarodne agencije za obnovljivu eneregiju IRENA. Zanimljivost je da ta zgrada sama proizvodi više energije nego što je je potroši.
Spektakularan izgled Masdara može se vidjeti u našoj obilnoj galeriji.

Komentara 1

UK
Ugo Kajvez
01:06 21.04.2010.

Da ih zaj*b*mo i pošaljemo im Bandića? ...... hehe ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije