Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Brijuni

Pahor u Hrvatskoj ljetuje po cijeni koju je Mesić odbio

'Slovenia\'s Prime Minister Borut Pahor (R) meets with his Croatian counterpart Jadranka Kosor at the beginning of her visit in Bohinj July 31, 2010.   REUTERS/Bor Slana (SLOVENIA - Tags: POLITICS)'
'STR'
Autori: Nikola Sever Šeni, Vesna Brnabić, Sandra Veljković
03.08.2010.
u 17:20

I dok domaći političari zaobilaze Brijune, to se otočje, izgleda, profiliralo kao odredište za strane državnike.

U špici sezone na Jadranu se odmara milijun gostiju. Navali stranaca uskoro će se pridružiti i “navala” stranih dužnosnika. Prednjače Slovenci – za koji dan na hrvatskoj će obali biti gotovo trećina slovenske vlade.

Slovenci pod šatorima

Na Brijunima se već tri dana odmara slovenski premijer Borut Pahor sa suprugom. Par boravi u jednoj od tri rezidencijalne vile, vili Brijunka. Pahor i njegova supruga su, čini se, vrlo skromni gosti. On ne pije vino nego samo vodu, a hrane se onim što pripremaju brijunski restorani. Danas su se zaželjeli ribe pa im je poslužen brancin na mediteranski način.

Iako je Večernji list dobio potvrdu od neimenovanoga slovenskog dužnosnika da je Pahor stigao u Hrvatsku na poziv premijerke J. Kosor, iz hrvatske Vlade poručuju kako “premijerka Kosor nije pozvala premijera Pahora”.

- Kao i mnoga ljeta ranije, predsjednik Vlade Republike Slovenije Borut Pahor sa svojom obitelji ljetuje u Istri. Sve troškove ljetovanja plaća sam - službeni je odgovor glasnogovornice slovenskog premijera Špele Vovk kojim je neizravno potvrđeno da slovenski premijer ovaj tjedan provodi u Brijunki, jednoj od najreprezentativnijih rezidencija u vlasništvu hrvatske države.

Svi slovenski mediji objavili su, bez zadrške, kako se Pahor odmara u vili Brijunka u “posebnom aranžmanu”.

Podatak o boravku Pahora na Brijunima uzburkao je strasti u krugovima slovenske opozicije. Kako je vijest o Pahorovu odmoru na Brijunima na račun Hrvatske prostrujala slovenskom javnošću, javili su se komentari kako je "to dokaz prodaje", odnosno "kako su Hrvati potkupili Pahora" kako bi pristao na Arbitražni sporazum i pregovore o Ljubljanskoj banci.

Izvor iz hrvatske Vlade pojašnjava pak da “premijerka J. Kosor ne izdaje državne rezidencije, to je posao u ingerenciji Joze Sarača, šefa Središnjega državnog ureda za upravljanje državnom imovinom”. Pahor kao štićena osoba može ljetovati u bilo kojoj hrvatskoj rezidenciji, a svoj boravak u cijelosti plaća sam. Model je to po kojem bi, da nije odbio, u tzv. Bakarićevoj vili na Hvaru ljetovao i Stipe Mesić. Koliko će Pahor platiti svoje ljetovanje, nije poznato, ali sudeći po cijenama po kojima je trebao ljetovati Mesić (250 kuna za apartman i 154 kune za sobu, op.a.), slovenski premijer ljetuje po izuzetno pristupačnim cijenama.

Na svoj odmor trebao bi doći slovački predsjednik Ivan Gašparovič te austrijski kolega Heinz Fischer, oba na poziv predsjednika Ive Josipovića. Na Brijunima je boravila obitelj srbijanskog predsjednika Borisa Tadića, ali on sam, iako se na prvom susretu s predsjednikom Josipovićem ovog proljeća u Opatiji nazvao “prvim srpskim turistom”, ove godine ipak neće u Hrvatsku. Od slovenskih dužnosnika dolaze ministrica za javnu upravu Irma Pavlinič-Krebs, godišnji će odmor provesti u kampu pokraj Novigrada u Istri, dok će ministar za lokalnu samoupravu Henrik Gjerkeš uživati u Šilu na Krku. Ministar školstva Igor Lukšić kao odredište za svoj odmor odabrao je Hvar, dok će ministar za poljoprivredu Dejan Židan u Šibenik. Put Hrvatske će vjerojatno i ministar okoliša Roko Žarnić koji ima kuću u Makarskoj. Od oporbenjaka, bivši ministar Andrej Vizjak ide na Pag, a Milenko Ziherl na Lastovo.

“To je i naše more”

Primjer svog predsjednika slijedit će slovački ministar ekonomije Juraj Miškov. Zaljubljenik u jedrenje, odmor redovito provodi u Hrvatskoj. – To je i naše more – našalio se. Plovi na jahti od 600 tisuća eura. Njegovi češki kolege ove se godine neće nauživati Hrvatske. Premijer Petr Nečas donio je odluku o storniranju odmora. Uhvate li vremena, u Hrvatsku će se sigurno uputiti ministar okoliša Pavel Drobil, industrije i trgovine Martin Kocourek te poljoprivrede Ivan Fuksa.

Komentara 26

WI
wisdom
16:48 04.08.2010.

sta, zar hrvatska nije u stanju stipi mesicu omogucit da ljetuje tamo gdje on to izabere, ako nam je valjo i dva puta ga pirali za prezidente, naravno, vecinom biraca, onda se4 ni ovo ne smije dovodit u pitanje. meske nije zasluzio da se na njemu spara.

DU
Deleted user
18:28 03.08.2010.

Zemljo, otvori se! Država RH iz proračuna plaća i ugošćava na najvišoj razini ucjenjivača naše domovine koji je već zaslužan za to da kasnimo najmanje godinu i pol s pristupnim pregovorima u EU!? Apage, bjeloglava raco!!!

MU
muh
18:26 03.08.2010.

Nemojte to o partnerici dečko je gay

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije