Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SARKOZY GUBI PODRŠKU

Na francuskim lokalnim izborima vode socijalisti

martine
Reuters
15.03.2010.
u 13:37

Savez za narodni pokret (UMP) predsjednika Nicolasa Sarkozyja dobio je samo 26,2 posto glasova dok su socijalisti osvojili 29,5. Koalicija zelenih osvojila je 12,5 posto, a Nacionalni front čak 11,7 posto.

Oporbeni francuski socijalisti odnijeli su pobjedu u prvom krugu lokalnih izbora koji su održani u nedjelju. Savez za narodni pokret (UMP) predsjednika Nicolasa Sarkozyja dobio je samo 26,2 posto glasova dok su socijalisti osvojili čak 29,5 posto. Koalicija zelenih pod imenom Europe Ecologie osvojila je 12,5 posto, a stranka krajnje desnice Nacionalni front čak 11,7 posto, bitno više nego što su joj predviđale predizborne ankete. Ta stranka plasirala se u drugi krug izbora u čak 12 francuskih pokrajina (na Azurnoj obali osvojila je čak 20,3 posto).

Nijedna stranka nije odnijela natpolovičnu većinu niti u jednoj od francuskih regija, koja bi im omogućila pobjedu u prvom krugu. Predviđa se da će u sljedećem krugu izbora socijalisti i njihovi saveznici pobijediti u 21 regiji, dok će UMP-u ostati samo Alzas. Za razliku od prošlih lokalnih izbora, UMP gubi i Korziku. Kao slaba utjeha, vladajuća stranka vodi na širem području Pariza.

S obzirom na izborne rezultate, očekuju se pregovori o sklapanju koalicija i prije drugog kruga glasanja koji se odvija 21. ožujka. Očekuje se da će se koalicija zelenih udružiti sa socijalistima. Sarkozyjev UMP, s druge strane, odbija bilo kakvu koaliciju s desničarom Jean-Marieom Le Penom. Jedine nade polažu u mogući veći odziv. Prvom krugu izbora odazvalo se, naime, samo 46 posto građana.

Ovim izborima birala su se pokrajinska vijeća u čijoj su nadležnosti pitanja lokalnog prijevoza i infrastrukture, školstva i zdravstva.

Socijalisti predvođeni s Martine Aubry ovakve rezultate ocijenili su kao "tešku sankciju" politike predsjednika Nicolasa Sarkozyja. On, pak, upadljivo odbija bilo kakvu vezu ovih izbora s vlastima na nacionalnoj razini, tumačeći kako je riječ o lokalnoj perspektivi.

Lokalni izbori održani su u vrijeme rekordno niske popularnosti predsjednika Sarkozyja, na što je prije svega utjecao veliki porast nezaposlenosti u zemlji i dobar su vjetar u leđa čelnici socijalista Martine Aubry, rođenoj Delors. Martine je kći bivšeg francuskog ministra i bivšeg predsjednika Europske komisije Jacquesa Delorsa. Trenutačno je na dužnosti gradonačelnice Lillea, a stranku je preuzela u studenom 2008. godine.

Ovi su izbori posljednja provjera raspoloženja birača prije predsjedničkih izbora 2012. godine. Agencija Bloomberg ipak podsjeća kako su na lokalnim izborima 2004. socijalisti odnijeli pobjedu u 20 od 22 regije, što nije spriječilo pobjedu Nicolasa Sarkozyja 2007. godine.

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar trunchbull
trunchbull
14:26 15.03.2010.

Samo se sve vrti u krug, pa i kad su u pitanju lokalni izbori u Francuskoj.

OB
-obrisani-
14:56 15.03.2010.

to u stvarnosti odgovara Sarkoziyu,...sada ako stanu opet paliti po gradovima, sa Sarkoziya se skida odgovornost !!

OB
-obrisani-
15:04 15.03.2010.

hahaha... to su malo jači \"socijalisti\"... nešto slično kao naš SDP...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije