Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Šokantan nalaz

Na farmi kod Vukovara bageri zagrabili u hrpe ljudskih kostiju

kosti, vukovar (1)
Foto: Branimir Bradarić/VL
1/6
06.07.2010.
u 16:59

Kod Vukovara otkrivena nova masovna grobnica, dvadeset kilometara sjeverno od Ovčare.

Gradeći novu farmu za tov svinja, u ponedjeljak oko 15 sati djelatnici građevinske tvrtke s područja Slavonskoga Broda na više lokacija gradilišta pronašli su razbacane ljudske kosti za koje se sumnja da potječu iz Domovinskoga rata. Kosti su pronađene na razdaljini od nekoliko stotina metara u polju između Pačetina i Bobote, inače sela s većinskim srpskim stanovništvom koja se nalaze nedaleko od Vukovara, a 20 kilometara od Ovčare.

U ponedjeljak su radnici ljudske kosti pronašli na dvjema lokacijama, a jučer na još jednoj, udaljenoj samo desetak metara, što pokazuje da ta lokacija možda krije neku veliku tajnu iz Domovinskoga rata.

– Pronađene kosti, koje su nalik na ljudske, izuzete su i prevezene na Odjel patologije Opće bolnice u Vukovaru, gdje će se utvrditi iz kojeg razdoblja potječu, a o tome će ovisiti daljnji tijek policijskog postupanja.

Selo nastanjeno Srbima

U svakom slučaju, dok se ne dozna razdoblje iz kojeg kosti potječu, na tim lokacijama neće biti daljnjeg kopanja – rekao je Krunoslav Žgela, glasnogovornik Policijske uprave vukovarsko-srijemske.

Iz policije ne žele nagađati o podrijetlu kostiju, ali se neslužbeno može doznati kako se sumnja da vjerojatno potječu iz Domovinskog rata te da ta lokacija možda krije i neku novu masovnu ili pojedinačnu grobnicu s još neutvrđenim brojem tijela.

Sumnje dodatno potkrepljuje i činjenica da se ta lokacija za Domovinskoga rata nalazila na okupiranom dijelu, kao i to da su kosti pronađene na samo dvadesetak centimetara dubine.

To se područje svih ovih godina obrađivalo, ali očito poljoprivredni strojevi nikada nisu dosegnuli dubinu na kojoj su kosti bile i na kojoj su ovoga tjedna pronađene.

Čeka se nalaz patologa

Komentirajući taj najnoviji pronalazak ljudskih kostiju u hrvatskom Podunavlju, Ivan Grujić, pomoćnik ministra branitelja, obitelji i međugeneracijske solidarnosti i pročelnik Uprave za zatočene i nestale, rekao je da će mjerodavne institucije pričekati konačan nalaz patologa koji se očekuje idućeg tjedna.

– Ako odgovor patologa bude pozitivan, odnosno ako se utvrdi da su kosti iz Domovinskoga rata, započet ćemo aktivnosti na terenu i otvoriti iskapanja na ovoj lokaciji. Moguće je i postojanje i pojedinačnih i masovnih grobnica na tom području – rekao je Ivan Grujić, čiji se dolazak u Vukovar također uskoro očekuje kako bi osobno posjetio mjesto na kojem su pronađene ljudske kosti.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije