Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sandra Švaljek

Na Bandićevoj listi, a posve različito misle o gospodarstvu

sandra švaljek
Sanjin Strukić/PIXSELL
03.05.2013.
u 23:00

Bandića sa svojom idejom socijalnog populizma i Švaljek s neoliberalnim stavovima bit će zanimljivo gledati u mogućoj suradnji

Na Ekonomskom institutu na kojem je Sandra Švaljek do sredine ožujka ove godine dva mandata bila ravnateljica tvrdili su sve do ovog tjedna da se doktorica ekonomskih znanosti povukla s tog mjesta jer se željela posvetiti znanstvenom radu. Menadžerski posao ravnateljice uzimao joj je puno vremena i odvraćao je od znanosti.

Pokazalo se da savjetnica bivše premijerke Jadranke Kosor ipak ima drukčije ambicije jer si je povlačenjem otvorila prostor za aktivan ulazak u politiku. Pobijedi li Milan Bandić na izborima, Sandra Švaljek bila bi mu zamjenica zadužena za gospodarstvo, što znači da bi u svoje ruke preuzela vrući krumpir nego što ga je svojedobno u rukama imala Jadranka Kosor.

Proračun Grada Zagreba istopio se tijekom krize sa osam na 6,2 milijarde kuna, gradski holding sa 12 tisuća zaposlenih postao je vreća bez dna, s golemim dugovima i problemima koje buduća vlast mora rješavati. Premda je kao ravnateljica Ekonomskog instituta dobro plivala u političkim vodama i surađivala sa svakom vlašću, za S. Švaljek ipak se ne može reći da je zagovornica ekonomskog populizma. Da je slušala njezine savjete, Jadranka Kosor skresala bi javni sektor, smanjila proračunsku potrošnju, a samim time plaće i broj zaposlenih, smanjila broj lokalnih jedinica i otvorila veći prostor poduzetnicima. Jedna je od rijetkih na ekonomskoj sceni podržala Linićev porez na nekretnine pa čudi njezin angažman za Milana Bandića, koji je kao gradonačelnik, radio sve suprotno.

Pobijedi li ta opcija na izborima, bit će zanimljivo vidjeti tko će popustiti u vođenju Zagreba – Bandić s idejom socijalnog populizma ili Švaljek sa svojim neoliberalnim stavovima. Bude li kao dogradonačelnica radila što je kao ekonomistica savjetovala političarima, zagrebačka Gradska uprava trebala bi zatvarati gubitaše, redefinirati kolektivne ugovore, smanjiti broj zaposlenih, sve u svemu suprotno od onog što govori Milan Bandić.

>> Švaljek: U gospodarskim mjerama ima zena, dio je stigao iz Japana

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije