Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Trgovački lanci zbog krize kupce privlače nižim cijenama

Na akcijama najprodavaniji brašno, šećer, meso, voće i toaletni papir

kupovina
Željko Lukunić/24sata
22.09.2009.
u 20:52

Akcije pomažu i u dnevnom poslovanju, smatraju u Lidlu, dok u Billi kažu kako one podižu promet, što rezultira povoljnijim uvjetima nabave.

Borba za kupce u trgovačkim lancima ove je godine nemilosrdnija nego ikad prije. Razlozi za to već su svima dobro znani; kriza, sve manja platežna moć građana, rezanje plaća i otkazi.

Kako i gdje što više uštedjeti postala je misija svakoga od nas. Iako možda izgleda da trgovački lanci više odmažu nego pomažu jer teško je reći koji ima najniže cijene. Svakog dana to je neki drugi upravo zbog proizvoda koji su na akciji, a koji se stalno mijenjaju.

– Kupujući na akciji potrošači u Billi dodatno štede, a znatno veći broj kupaca u tom razdoblju generira nam veći promet, što rezultira povoljnijim uvjetima nabave tih roba. To nam daje računicu za isplativost te za kompenzaciju povećane stope PDV-a – objasnio nam je Denis Kurtović iz Bille.

Na štetu vlastite marže

Prema tome, trgovačke akcije imaju i te kakvog smisla, iako je opet potrošač taj koji mora izdvojiti najviše iz svog već poprilično tankog novčanika.

– Unatoč teškim vremenima, naša je misija poslovanja – zadovoljstvo kupca na prvom mjestu – i u skladu s tim kupcima nudimo kvalitetne proizvode po niskim cijenama, nauštrb vlastite marže. Također, naše je mišljenje i da uspjeh nije samo u akcijama, već u općenitom dnevnom poslovanju trgovina – kažu u Lidlu.

Prehrana u prvom planu

Prehrambeni proizvodi na akcijama najbolje se prodaju. Sve ostalo poput proizvoda za čišćenje, potrepština za kućanstvo, a i tekstilnih proizvoda pada u drugi plan, pa čak i na primamljivim akcijama.

– Najpoželjniji su proizvodi koji se najviše troše: osnovne namirnice poput brašna, šećera, ulja, toaletnog papira i higijenskih potrepština, ali kupci pozitivno reagiraju i na akcijske cijene svježih namirnica poput mesa, voća i povrća te mliječnih proizvoda – kažu iz Bille.

Konzum je u rujnu pokrenuo akciju na kojoj je više od tisuću proizvoda sniženo u prosjeku 15 posto, a kako kažu, u suradnji s dobavljačima investirali su u to više od 150 milijuna kuna.

– Najbolji odaziv kupaca tradicionalno bilježe akcijske ponude prehrambenih artikala, iako specijalne cjenovne ponude neprehrambenih artikala također bilježe interes kupaca. U oblik nagrađivanja putem Konzum Plus kartice investirali smo više od 50 milijuna kuna ove godine – kaže Nikola Jurčić iz Konzuma.

Ključne riječi

Komentara 1

OB
-obrisani-
12:40 23.09.2009.

Niske cijene naustrb vlastite marze???? Joooj, sve mi suze idu na rit...ili su cijene od pocetka kolovoza (kad sam bio u HR) drasticno pale pa ne znam kakva je situacija?!? Lidlovci i svi drugi: ne morate roniti krokodilske suze jer niste ni najmanje jeftini sa obzirom na okolinu u kojoj poslujete, OK?! Vase marze su i pored tih akcija dovoljno visoke da vi nikad ne radte sa gubitkom (koliko vas kosta jedan rob na kasi?)...jedino malo manje zaradite na tim akcijskim proizvodima nego inace, nista drugo! Vi i drzava-parazit koja putem PDV-a i ostalih davanja isisava zivotne sokove hrvatskog stanovnistva...bljakk!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije