Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KBC Osijek

'Muž mi je umro zbog štrajka'. Bolnica: Nije ga ni trebalo operirati

đurđica blešć
Davor Javorović/PIXSELL
09.10.2013.
u 17:12

Zlatko se ozlijedio još za rata, pao je sa "čeke" na bojištu, kao branitelj. Bio je dijabetičar te bolovao od PTSP-a. Utvrđena mu je 30-postotna invalidnost.

– Suprug mi je urlao od bolova, takvo što nisam u životu čula. Kljukali su ga tabletama protiv bolova od kojih nije bilo nikakve koristi. Mjesec dana živio je u agoniji – kroz suze priča Đurđica Blešć iz Osijeka. Sjedi uz upaljenu svijeću. Njezin suprug Zlatko (60) bolovao je od diskus hernije, a u četvrtak navečer preminuo je u Klinici za neurokirurgiju KBC-a Osijek. Obitelj je uvjerena da se tragedija mogla spriječiti da je na vrijeme operiran. A za to je kriv, tvrde oni, štrajk liječnika.

Napisali da odbija terapiju

Prošao je prije tri operacije, posljednju potkraj kolovoza. Ispočetka se osjećao bolje, no bilo je to kratkotrajno.

– Poslali su ga u Bizovac na terapiju, ali bilo mu je sve gore. Mokrio je u bocu od jogurta jer sam nije mogao do toaleta. Bio je praktički nepokretan – nastavlja supruga. Završio je ponovo u bolnici 22. rujna. Đurđica ga svakodnevno posjećuje i tušira.

– Njegov liječnik dr. Ivan Hećimović uputio ga je u ambulantu za bol. Nije to prihvatio jer mu nije ni prije pomagalo. Napisali su da odbija terapiju – ogorčena je. Zlatko je potom tražio drugog liječnika kako bi ga operirao, a navodno mu je to i odobreno.

– Predstojnik klinike dr. Bruno Splavski kazao mi je da će se pobrinuti za njega, ali da ne znaju kada će na operaciju jer su liječnici u štrajku pa ne operiraju "hladne" pacijente. Umro je dan kasnije – tvrdi ona.

Uzrok smrti mogla bi, pretpostavlja se, biti plućna embolija. – Ako su mu se krvne žile začepile, to se ne bi dogodilo da nije mjesec dana bio prikovan za krevet. Omršavio je desetak kilograma – vjeruje obitelj.

Zlatko se ozlijedio još za rata, pao je sa "čeke" na bojištu, kao branitelj. Bio je dijabetičar te bolovao od PTSP-a. Utvrđena mu je 30-postotna invalidnost.

Uvjerena u liječnički propust, obitelj planira angažirati odvjetnika i alarmirati policiju.

U KBC Osijek demantiraju da Zlatko nije operiran zbog štrajka.

Dobio drugog liječnika

– To nije točno. Štrajk nema nikakve veze s time jer pacijente normalno operiramo. No, u ovom slučaju liječnik koji je mjesec dana prije operirao pacijenta procijenio je da novi zahvat nije potreban. Pacijent je primljen u bolnicu kako bi mu se umanjila bol na koju se žalio, napravila nova dijagnostika te se odlučilo što će se dalje poduzeti – odgovara dr. Bruno Splavski, predstojnik Klinike za neurokirurgiju KBC Osijek.

No, na zahtjev obitelji, dr. Splavski pacijenta je dodijelio drugom liječniku. Novi liječnik se nije stigao ni uputiti u slučaj jer je Zlatko iznenada preminuo. Obdukcija je utvrdila da je riječ o masovnoj plućnoj emboliji koja je, ističu, nespojiva s preživljavanjem. – Smrt nije nastupila kao posljedica osnovne bolesti – napomenuo je te dodao da se plućna embolija pojavljuje zbog slabije pokretljivosti osobe. Obitelj je alarmirala i Ministarstvo zdravlja. – Zatražena je cijela dokumentacija od bolnice pa će se vidjeti sljedeći koraci - kaže Tamara Marinković Margetić, glasnogovornica ministarstva.

>> Obišli smo bolnice u kojima se štrajka – evo kakvo je stanje!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije