Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stari i novi rektor

Mutni poslovi: Dujanić lažirao 43 diplome, Matijašić plaćao doktorat

\'pokist - 21.12.09. pula - uz txt m.m.: robert matijasic, rektor pulskog sveucilista juraj dobrila photo: sasa miljevic/PIXSELL\'
Saša Miljević/Pixsell
23.08.2011.
u 11:00

Studenti završili stručni dodiplomski studij, a ovjerene im diplome kao da su završili sveučilišni dodiplomski studij

Bivšeg i sadašnjeg rektora Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, Marčela Dujanića i Roberta Matijašića, te tri profesorice istog sveučilišta policija je u ponedjeljak, nakon kriminalističkog istraživanja provedenog u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom, kazneno prijavila zbog krivotvorenja službenih isprava i zloporabe položaja i ovlasti.

Riječ je o lažiranju diploma, a usto i pogodovanju asistentici iz Pule plaćanjem doktorata za koji nije stekla uvjete jer prethodno nije svojom diplomom zaslužila mjesto znanstvenog novaka.

Stari rektorovi grijesi

Nakon što je proljetos profesora Dujanića, uglednog ekonomista i prvog rektora Pulskog sveučilišta, slovenski profesor Anton Hauc iz Maribora optužio za plagijat njegovih triju knjiga, ovo je drugi skandal vezan uz Dujanića i ustanovu koju je osnovao. Krađu autorskog djela slovenski je profesor tada prijavio Ministarstvu znanosti i Veleučilištu u Rijeci na kojem je Dujanić bio dugogodišnji profesor i koje je objavilo knjigu “Projektni menadžment”. Tvrdio je da je Dujanić u knjizi prepisao 70 posto sadržaja iz njegovih knjiga, čak su 162 stranice doslovno prepisane, objavljene su 53 Haucove fotografije i nekoliko tablica, a on kao autor nije bio naveden, tvrdio je slovenski profesor s Ekonomsko-poslovnog fakulteta u Mariboru.

Prozvani riječki profesor i pulski rektor tada je kazao da se kolegi ispričao i pozvao ga na razgovor, no i da smatra da je pogriješio jedino u tome što ime slovenskog kolege kao autora nije dovoljno puta naveo. Usto, branio se tvrdnjom da je riječ o nacrtu udžbenika, o izdanju koje se koristi samo kao nastavna građa i koja je izdana u samo 100 primjeraka, kao skripta za studente.

Novi slučaj profesora Dujanića, prema prijavi policije, dogodio se prije spora sa slovenskim kolegom. U prosincu 2007. Dujanić je kao rektor svojim potpisom ovjerio 43 diplome Pulskog sveučilišta koje su studentima potvrdile da su završili viši stupanj obrazovanja nego što doista jesu. Studenti su, naime, završili stručni dodiplomski studij, a zahvaljujući svom rektoru mogli su se pohvaliti da su s uspjehom završili program sveučilišnog dodiplomskog studija.

Profesorice iste ustanove, 67-godišnjakinja iz Pule, 61-godišnjakinja s područja Medulina i 54-godišnjakinja iz Rijeke, kao predsjednica i članice Povjerenstva za izbor znanstvenog novaka u suradničkom zvanju asistenta, potkraj 2007. i početkom 2008. godine, iako su znale da to nije tako, načinile su službene potvrde da 31-godišnjakinja iz Pule ispunjava propisane uvjete za prijam. I ona je, naime, završila stručni, a ne sveučilišni dodiplomski studij.

Temeljem potvrda Povjerenstva Dujanić je, iako je znao za nepravilnosti, dao suglasnost za primanje Puljanke za znanstvenog novaka. Ona je, pak, neosnovano ostvarila pravo na povrat troškova doktorata u Zagrebu u iznosu od oko 71 tisuću kuna, što je iznos za koji je oštećeno Sveučilište. Profesorice su prijavljene za kaznena djela krivotvorenja službene isprave i zloporabu položaja i ovlasti, dok se bivši rektor sumnjiči za zloporabu položaja i ovlasti.

Nesavjesni rad

Sadašnji rektor Matijašić zaradio je prijavu zbog nesavjesnog rada u službi. Tereti ga se da, iako je dobro znao što treba učiniti, nije raskinuo ugovor između Sveučilišta u Puli i asistentice na doktoratu, čime je omogućio da se i dalje bez ikakve osnove plaća njeno školovanje u Zagrebu. Jučer se do prijavljenih nije moglo doći, telefoni su i na Sveučilištu i u Dujanićevu stanu zvonili, ali bez odgovora.

Komentara 16

DU
dujerijeka
23:07 27.01.2023.

istarski.hr/node/59979-kako-je-ugledni-rektor-postao-zrtva-pravosudnog-sustava

PR
proxy1969
14:14 23.08.2011.

Usto, branio se tvrdnjom da je riječ o nacrtu udžbenika, o izdanju koje se koristi samo kao nastavna građa i koja je izdana u samo 100 primjeraka, kao skripta za studente. _____________________________ I onda se ta skripta vjerojatno prodavala kaoao profesorovo orginalno djelo svim studentima kao uvjet izlaska na ispit _____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Nije baš uvjet, ali ju je zgodno bilo imati onako nonšalantno nabačenu.....

DU
dujerijeka
23:08 27.01.2023.

istarski.hr/node/59979-kako-je-ugledni-rektor-postao-zrtva-pravosudnog-sustava

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije