Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otkriće: Obavještajci strogo kontrolirali fašističkog diktatora

Mussolini bio britanski špijun. Plaću od 7000 € tjedno trošio na žene

mussolini
AFP
14.10.2009.
u 18:32

Tadanašnji je ekvivalent toj plaći 100 funti. Ono što je ostalo nakon žena, neobuzdani Duce uložio je u osnivanje lista, u kojem je bio glavni urednik.

Ono o čemu se dosad stidljivo pisalo, sada ima i službenu potvrdu: talijanski fašistički diktator Benito Mussolini bio je suradnik britanske obavještajne službe MI5. Britanska služba vrbovala ga je za vrijeme Prvoga svjetskog rata, u trenutku kad je Mussolini pokretao svoje novine Popolo d’Italia.

Zanimljiva lovina
Duce je u tom glasilu bio glavni urednik i pisac uvodnika u kojima je vrlo gorljivo zagovarao savezništvo između Italije i Velike Britanije. Mussolini je bio vrlo zanimljiva “lovina” jer je već imao imidž beskompromisnog novinara. Lukavi britanski obavještajci su ga vrbovali u trenutku kad se posvađao s vodstvom Socijalističke stranke kojoj je do tada pripadao. Mussolini je imao 34 godine kad je odlučio krenuti “svojim putem” koji, kako vidimo, ipak nije bio tako samostalan.

Navodno je za špijunažu Duce dobivao oko 100 tadašnjih funti tjedno, što je otprilike današnjih 7000 eura.

Neki Mussolinijevi biografi i prije su pisali o tome kako se na vrlo sumnjiv način domogao novca za pokretanje lista. Sada znamo da je u pozadini svega stajala britanska vlada. Treba reći da su britanski političari, a među njima se u to doba posebno isticao Winston Churchill, vrlo povoljno govorili o Duceu sve dok se talijanski fašisti nisu sasvim slizali s Hitlerom. Neobuzdani Duce bio im je bitan ne samo zato jer se otvoreno zalagao za savezništvo između Italije i Antante nego i zato jer su smatrali da njegov fašistički pokret može spriječiti dolazak crvenih na vlast u Italiji.

Negdje pred kraj Prvog svjetskog rata, kad su u Italiji počele mirovne demonstracije socijalista, Mussolini je angažirao svoje batinaše da ih “uvjere” da ostanu kod kuće. U borbi protiv “crvene aždaje” nije birao sredstva, a u tome je imao i izdašnu podršku Velike Britanije.

Pošteno odradio
Britanski povjesničari ističu da je Mussolini dobivao velik novac, ali da je on to sve pošteno “odradio”. No, čini se da Duce nije sav novac trošio na fašističke ideale. Kao veliki i nezasitni ženskar, trošio je na žene dio “britanskog kolača”. 
Kad je Mussolini kasnije otkrio svog novog idola Hitlera, pukla je ljubav između njega i Britanaca. Nakon početnih uspjeha u Drugom svjetskom ratu, Mussolinijeva Italija potpuno je poražena. Talijanski partizani su “britanskog špijuna” objesili 1945. na milanskom trgu.

Ključne riječi

Komentara 11

OR
orisis
20:58 14.10.2009.

Tito je bio ruski shpijun Musolini i Hitler Engleski ali su se svi na kraju oteli ovojci i postali diktatori sami po svojoj zasluzi....

MM
Mladen Miletić
01:02 15.10.2009.

Nekada su zvali tajni špijuni danas je naziv legalna demokratska vlast \"zna se\" ali nepriča se !

LU
lux020
19:30 14.10.2009.

ENGLEZI.......pa ima li išta prljavo u šta oni nisu umješani?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije