Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBJAVLJENO U BIOGRAFIJI

Musk otkrio da je potajno sabotirao ukrajinsku operaciju na Krimu. Objasnio i zašto

FILE PHOTO: Tesla CEO and Twitter owner Elon Musk attends the VivaTech conference in Paris
Foto: GONZALO FUENTES/REUTERS
1/3
07.09.2023.
u 22:07

Objavljen je izvadak iz biografije o Elonu Musku u kojoj je, između ostalog, ispričano i kako je milijarder utjecao na rat u Ukrajini

Milijarder Elon Musk prošle je godine potajno naredio svojim inženjerima u SpaceX-u da isključe satelitsku komunikacijsku mrežu iznad Krima kako bi zaustavili napad Ukrajinaca na rusku navalnu flotu, objavljeno je to u izvadcima biografije o trenutno najbogatijem čovjeku na svijetu. Biografija o Elonu Musku koju je napisao Walter Isacsoon i koja će biti objavljena 12. rujna sadrži brojne činjenice iz Muskovog života, a jedna od njih je i njegova pozicija u ratu u Ukrajini zahvaljujući satelitima Starlinka. 

Kako je napisao Isaacson u svojoj biografiji, a prenosi CNN, Ukrajinci su prošle godine isplanirali napad dronom punim eksploziva kod Krima, no on je bio neuspješan nakon što su dronovi izgubili vezu sa satelitima Starlinka.

Musk je, stoji u knjizi, ovaj potez napravio jer je navodno bio u strahu da će Rusija odgovoriti nuklearnim oružjem na ukrajinski napad na Krim, a o tom potezu raspravljao je i sa savjetnikom američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost Jakeom Sullivanom, generalom Markom Milleyjem i ruskim veleposlanikom u SAD-u. Na isključivanje satelitske komunikacije ubrzo su reagirali i Ukrajinci, a potpredsjednik ukrajinske vlade Mihajlo Fedorov navodno je u tom navratu Muska i preko SMS-a molio da vrati satelitsku mrežu, govoreći mu o njihovim mogućnostima u ratu. 

POVEZANI ČLANCI:

- Samo želim da vi, osoba koja mijenja svijet kroz tehnologiju, to znate - napisao mu je tada Fedorov, na što mu je Musk tada odgovorio kako je ''impresioniran dizajnom podmorskih dronova'', no da to neće učiniti jer je Ukrajina ''otišla predaleko i priziva strateški poraz''. 

Inače, nakon što je Rusija prošle godine netom prije početka invazije uništila ukrajinske komunikacijske sustave, Musk je pristao osigurati Ukrajini mrežu preko Starlinka i time postao ključni igrač ukrajinskih vojnih operacija. 

- Što sam ja u ovom ratu? Starlink nije trebao sudjelovati u ratovima. To sam napravio da ljudi mogu gledati Netflix i odmarati se, a ne da napadaju dronovima - ispričao je Musk Isaacsonu, piše u knjizi.  

>> UZNEMIRUJUĆI VIDEO U napadu na ukrajinski grad 16 poginulih, među njima dijete: Moramo zaustaviti rusko zlo

Komentara 13

CH
chemica
01:16 08.09.2023.

Digli ga Rusi na foru, a on popaso ko zadnja ovca.

DU
Deleted user
20:11 08.09.2023.

G..no jedno smrdljivo, gl.up si koliko si dug i širok. Lik uništi sve čega se dotakne i miješa se tamo gdje mu nije mjesto, a ne kuži ni k..ca o životu, a o politici još manje.

DU
Deleted user
06:03 08.09.2023.

povjerovao Putinu 🤣🤣 koji š

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije