Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OD DANAS NA SNAZI

MUP uveo veliku promjenu za vađenje osobnih iskaznica

Policija pozvala građane da zamijene istekle osobne iskaznice kako bi se izbjegle gužve
Foto: Neva Zganec/PIXSELL
24.07.2023.
u 14:25

Navedeno ukidanje mjesne nadležnosti pri podnošenju zahtjeva za izradom nove osobne iskaznice trajat će do 31. kolovoza 2024. godine

Nakon proglašenja prestanka epidemije bolesti COVID-19 i proteka roka u kojem su građani bili dužni podnijeti zahtjev za zamjenu svojih osobnih iskaznica kojima je rok važenja istekao za vrijeme trajanja epidemije, još uvijek veći broj građana svakodnevno podnosi zahtjeve za zamjenu isteklih osobnih iskaznica, upozoravaju iz MUP-a.

Također, tijekom sezone godišnjih odmora, veliki broj građana koji žive i rade u inozemstvu prilikom dolaska na godišnji odmor nastoje ishoditi nove isprave i obaviti neke od upravnih poslova, što još dodatno stvara gužve na šalterima upravnih poslova u policijskim upravama i postajama.

Iz tog razloga, Ministarstvo unutarnjih poslova obavještava građane kako od danas, 24. srpnja 2023. godine, mogu podnositi zahtjeve za izdavanje osobnih iskaznica u bilo kojoj policijskoj upravi ili policijskoj postaji u Republici Hrvatskoj koja obavlja i upravne poslove, bez obzira na mjesto svojeg prebivališta ili boravišta.

Na taj način će se građanima olakšati ishođenje osobne iskaznice i izbjegavanje gužvi koje nastaju posebno u velikim policijskim upravama, jer će građani s prebivalištem na području većih policijskih uprava moći podnositi zahtjev za izdavanje osobne iskaznice u okolnim policijskim postajama ili u drugim policijskim upravama.

POVEZANI ČLANCI:

Tako će, primjerice, građanin koji ima prebivalište na području Grada Zagreba moći podnijeti zahtjev za izdavanje osobne iskaznice u Policijskoj postaji Sveti Ivan Zelina ili Policijskoj postaji Ivanić Grad. Jednako tako, građanin s prebivalištem na području jedne policijske uprave moći će podnijeti zahtjev u bilo kojoj drugoj policijskoj upravi ili postaji. Izrađene osobne iskaznice građani će preuzeti u policijskoj upravi ili postaji u kojoj su podnijeli zahtjev za izdavanje.

Navedeno ukidanje mjesne nadležnosti pri podnošenju zahtjeva za izradom nove osobne iskaznice trajat će do 31. kolovoza 2024. godine, o čemu će građani pravovremeno biti obaviješteni putem web stranice Ministarstva unutarnjih poslova.

VIDEO Kilometarske kolone pred naplatnom postajom Lučko

Komentara 6

Avatar SamoUProlazu
SamoUProlazu
15:02 24.07.2023.

Zasto iznimno mora biti "olakšano"? Zasto ne bi stalno bilo tako?

ZI
ziva___istina
14:05 25.07.2023.

A, zasto se to ne moze odraditi online preko interneta i samo kad im se javi , da ljudi dodju podignut dokument. Nema guzve i sve ide brzo.

Avatar anlaser
anlaser
07:20 26.07.2023.

Sada su krivi građani koji rade u inozemstvu ? Toliko ih je ? Probajte izvaditi Hrvatske dokumente u Stuttgartu! Danima se nitko ne javlja na telefone i nitko ne odgovara na mejlove .Kakvog šefa imaju čudo je da već i i konzulat nisu prodali i otišli na more .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije