Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predjednik Zimbabvea opstruira rad UN-a

Mugabe spriječio dolazak UN-ova istražitelja

mugabe
Reuters
29.10.2009.
u 12:58

Istražitelj Ujedinjenih naroda imao je zadatak istražiti optužbe protiv predsjednika Zimbabvea, Roberta Mugabea kojeg se tereti za zlostavljanje i mučenje političkih neistomišljenika.

Istražitelj Ujedinjenih naroda imao je zadatak istražiti optužbe protiv predsjednika Zimbabvea, Roberta Mugabea, kojeg se tereti za zlostavljanje i mučenje političkih neistomišljenika. No, istražitelj nije došao daleko. Naime, pri slijetanju aviona u zračnu luku Harare, UN-ova su istražitelja dočekale policijske snage koje mu nisu dozvolile ulazak u zemlju.

Iako je istražitelj, Manfred Nowak, dokazao da dolazi na poziv premijera Morgana Tsvangiraija, redarstvenici nisu popustili. Prema prvim informacijama, međunarodnom izaslaniku nedostajala je dozvola za ulazak u zemlju na što je on zaprepašteno odgovorio - Ovako nešto još nikada nisam doživio.

UN-ov izaslanik ustvrdio je da se radi o vrlo ozbiljnom međunarodnom diplomatskom incidentu. Predsjednik Mugabe i njegova stranka ZANU-PF zahtijevaju da Nowak danas napusti državu. Izaslanik je unatoč prijetnjama i neprikladnom ponašanju policijskih službenika odlučio ponovno zatražiti razgovor s Tsvangiraijem kako bi ustanovio kada su se dogodili napadi i kakve se mjere poduzimaju kako bi se ustanovile činjenice.

Ministar pravosuđa, Patrick Chinamasa je Nowaka još u veljači pozvao u Zimbabve kako bi temeljito istražio optužbe koje Mugabea tereta za mučenje političkih protivnika i neistomišljenika, pogotovo iz premijerove stranke MDC. Iako su istražitelju državni organi južnoafričke države poslale dopis u kojem ga mole za odgodu posjeta, Nowak nije odustao od svoje istrage te je zatražio dopuštenje od Tsvangiraija koji je to i odobrio.

Odnosi između Tsvangiraija i Mugabea koji oboje već desetljećima vladaju u Zimbabveu, u posljednje su vrijeme veoma napeti. Premijer je najavio da neće surađivati s Mugabeom dok se ne odluči na demokratske reforme u zemlji.
Diktatoru koji je odgovoran za glad, slom gospodarstva te tisuće političkih ubojstava u svojoj Zemlji, zabranjen je ulazak u Europsku uniju te ga Ujedinjeni narodi često kritiziraju.

Ključne riječi

Komentara 1

ĐK
đoko_krstaš
21:42 29.10.2009.

bravo Mugabe, tako treba sa špijama hehehe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije