Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Egipatska revolucija

Mubarak se povukao s mjesta predsjednika i napustio Kairo

\'Opposition supporters scream in their stronghold of Tahrir Square, in Cairo February 10, 2011. Egyptian President Hosni Mubarak is on the verge of capitulating to protester demands to give up power
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
Autori: sd, jjk
11.02.2011.
u 15:04

Mohamed ElBaradei, jedan od opozicijskih vođa, rekao je: - Ovo je jedan od najboljih dana u mom životu. Zemlja je oslobođena!

Hosni Mubarak povukao se s položaja predsjednika Egipta, objavio je maloprije egipatski potpredsjednik Omar Suleiman na egipatskoj televiziji. Izjava je bila vrlo kratka: Hosni Mubarak napustio je ured predsjednika te uputio vojsku da preuzme vođenje zemlje.

Prije je već objavljeno da je Mubarak danas napustio Kairo. Nije navodno napustio zemlju, već se sklonio u Sharm el-Sheik, odakle mu je i lakši pobjeći iz zemlje ako tako odluči. Stotine tisuća ljudi na Trgu Tahrir vijest o povlačenju Mubaraka dočekale su uz erupciju sreće i radosnih poklika. Brojni su pali u nesvijest od uzbuđenja.

Mohamed ElBaradei, jedan od opozicijskih vođa, rekao je:

- Ovo je jedan od najboljih dana u mom životu. Zemlja je oslobođena!

Prosvjednici su danas tijekom dana blokirali sve federalne institucije i zgradu državne televizije. Vojska je ranije tijekom dana bila najavila ukidanje izvanrednog stanja. Demonstranti, bijesni zbog jučerašnjeg odbijanja Hosnija Mubaraka da podnese ostavku, obećali su masovne prosvjede kako bi ga otjerali, a vojska nije sprečavala okupljanje demonstranata pred predsjedničkom palačom.

Obama poručio Egipćanima iz Bijele kuće; Amerika je uz vas!

Američki predsjednik Barack Obama iz Bijele kuće se u petak poslijepodne nakon što je službeno iz Kaira potvrđeno da je predsjednik Hosni Mubarak podnio ostavku obratio Egipćanima ali poslao i poruku Amerikancima i cijelom svijetu. “Egipćani su tražili promjene, ovo nije kraj nego početak tranzicije prema demokraciji. Narod Egipta je pokazao glad za promjenama a zadovoljni smo da je to Mubarak prepoznao”- rekao je Obama.

Američki predsjednik je naglasio kako je svjestan da su pred Egipćanima teški dani ali je uvjeren da će narod koji je cijelom svijetu pokazao snagu i zajedništvo pronaći odgovore na sva preostala pitanja i to miroljubivo i u duhu jedinstva koji su “obilježili i protekla dva tjedna prosvjeda”.

Obama je poručio da su Egipćani inspirirali i druge koristeći se mirnim prosvjedima, nenasiljem te okrenuli luk povijesti prema pravdi i demokraciji. Egipatsku vojsku je pozvao na mirnu i zakonsku tranziciju u kojoj treba štititi prava građana, ukinuti zakon o izvarednom stanju, promijeniti ustav i stvoriti potpune uvijete za slobodne i poštene demokratske izbore u Egiptu.

- Tranzicija koja je pred Egiptom mora poštivati želje svih građana. Sjedinjene Američke Države nastaviti će biti prijatelj i partner Egiptu te smo spremni pružiti svaku pomoć koju tražite pa i u provođenju tranzicije koja vodi prema demokraciji -poručio je Obama.

Ključne riječi

Komentara 407

MA
master
18:15 11.02.2011.

E sad ce islamisti preuzeti vlast i tako zadati jos jedan udarac zapadnoj civilizaciji.

OB
-obrisani-
19:31 11.02.2011.

kad ce hrvatska dozivjeti kao egipcani da ode josipovic yugonostalogicar

OB
-obrisani-
21:03 11.02.2011.

kaj se povlekel?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije