Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obraćanje naciji

Mubarak namagarčio Egipćane i cijeli svijet ostavši na vlasti

hosni mubarak
Foto: AFP/PIXSELL
1/7
10.02.2011.
u 16:19

U svome obraćanju naciji Mubarak je istaknuo da će dio predsjedničkih ovlasti prenijeti na potpredsjednika.

Teško je riječima opisati očaj i bijes gotovo 3 milijuna Egipćana koji su se jučer kasno navečer spontano okupili na kairskom Tahrir trgu kada im je postalo jasno da Mubarak nema namjeru dati neopozivu ostavku i otići sa vlasti. Iako su najave tijekom dana govorile kako je Mubarak u potpunosti spreman predati vlast, iako je to američkom kongresu najavio i  sam direktor CIA-e Leon Panetta, egipatski diktator pokušao je iščekivanim javnim obraćanjem  pokušao je kupiti vrijeme, ali svoju zemlju je doveo pred rub katastrofe i krvoprolića neviđenih razmjera.
-U skladu sa svojim ovlastima najavljujem ustavnu reformu, i prenosim dio ovlasti na svoga potpredsjednika Sulejmana, te obećavam da se neću ponovo kandidirati na izborima u rujnu. Oformit ćemo istražna povjerenstva i kazniti ćemo krivce za sve poginule u protekla dva tjedna, izjavio je Mubarak oko 22 sata po hrvatskom vremenu na egipatskoj državnoj televiziji, neizravno dajući do znanja da poziciju predsjednika namjerava zadržati još sedam mjeseci. Masi na Tahrir trgu trebalo je samo nekoliko minuta da iz stanja šoka pređu u čisti, agresivni bijes. Demonstranti su počeli skidati cipele mašući sa njima po zraku i pljuvati na velike ekrane na kojima se javno vrtio program državne televizije sa Mubarakovom slikom, dok su žene glasno plakale.
-Više nas ne mogu okupljati kao stoku na Tahrir trgu, ne sada kada je broj demonstranata prerastao milijune, ne sada kada je bijes naroda prešao svaku mjeru, dojavio je iz Kaira Egipćanin Miuz koji je u trenutku pisanja ovog teksta zajedno sa ostalim demonstrantima razmatrao dali da krenu na predsjedničku palaču ili da organiziraju velike demonstracije tijekom današnjeg dana, petka, svetog dana za Muslimane. I dok se egipatskom narodu samo petnaestak minuta nakon Mubaraka obratio potpredsjednik Sulejman zahvaljujući Mubaraku na povjerenju i povjeravanju dijela svojih dužnosti, dio demonstranata krenuo je prema zgradi državne televizije s očitom namjerom da ju pokušaju zauzeti. Vijesti iz Kaira bile su u trenutku pisanja ovog teksta konfuzne, nije bilo jasno počinju li sukobi ili ne. Pronosile su se glasine kako Mubarak i nije u Kairu već da se vojnim avionom sklonio na područje Sinaja, dok je cijeli govor u stvari snimljen tijekom posljepodneva i emitiran sa zadrškom od oko 6 sati. Ipak, svi su na trgu bili jednoglasni, od sada u Egiptu više ništa nije isto, a sukobi koji su plamtjeli Kairom i Aleksandrijom dječija su igra prema onome što zemlju očekuje u sljedećih nekoliko dana.
-Sutra nitko ne očekuje manje od krvave kupelji, ali na nju smo spremni, kaže sa Tahrir trga dvedesetogodišnja Egipćanka Nadia. Istovremeno, oko zgrade državne televizije okupilo se oko 4.000 demonstranata, dok su prizemlje zdanja ispunili naoružani vojnici spremni suprotstaviti se gomili. Što će se događati sljedećih dana ili sati nitko ne može predvidjeti, nejasna je i pozicija vojske, ali jedno je sigurno, revolucija u Egiptu sa jučerašnjim je danom i Mubarakovim govorom i službeno je počela.

Teško je riječima opisati očaj i bijes gotovo 3 milijuna Egipćana koji su se jučer kasno navečer spontano okupili na kairskom Tahrir trgu kada im je postalo jasno da Mubarak nema namjeru dati neopozivu ostavku i otići sa vlasti. Iako su najave tijekom dana govorile kako je Mubarak u potpunosti spreman predati vlast, iako je to američkom kongresu najavio i  sam direktor CIA-e Leon Panetta, egipatski diktator pokušao je iščekivanim javnim obraćanjem  pokušao je kupiti vrijeme, ali svoju zemlju je doveo pred rub katastrofe i krvoprolića neviđenih razmjera.

-U skladu sa svojim ovlastima najavljujem ustavnu reformu, i prenosim dio ovlasti na svoga potpredsjednika Sulejmana, te obećavam da se neću ponovo kandidirati na izborima u rujnu. Oformit ćemo istražna povjerenstva i kazniti ćemo krivce za sve poginule u protekla dva tjedna, izjavio je Mubarak oko 22 sata po hrvatskom vremenu na egipatskoj državnoj televiziji, neizravno dajući do znanja da poziciju predsjednika namjerava zadržati još sedam mjeseci. Masi na Tahrir trgu trebalo je samo nekoliko minuta da iz stanja šoka pređu u čisti, agresivni bijes. Demonstranti su počeli skidati cipele mašući sa njima po zraku i pljuvati na velike ekrane na kojima se javno vrtio program državne televizije sa Mubarakovom slikom, dok su žene glasno plakale

.-Više nas ne mogu okupljati kao stoku na Tahrir trgu, ne sada kada je broj demonstranata prerastao milijune, ne sada kada je bijes naroda prešao svaku mjeru, dojavio je iz Kaira Egipćanin Miuz koji je u trenutku pisanja ovog teksta zajedno sa ostalim demonstrantima razmatrao dali da krenu na predsjedničku palaču ili da organiziraju velike demonstracije tijekom današnjeg dana, petka, svetog dana za Muslimane. I dok se egipatskom narodu samo petnaestak minuta nakon Mubaraka obratio potpredsjednik Sulejman zahvaljujući Mubaraku na povjerenju i povjeravanju dijela svojih dužnosti, dio demonstranata krenuo je prema zgradi državne televizije s očitom namjerom da ju pokušaju zauzeti.

Vijesti iz Kaira bile su u trenutku pisanja ovog teksta konfuzne, nije bilo jasno počinju li sukobi ili ne. Pronosile su se glasine kako Mubarak i nije u Kairu već da se vojnim avionom sklonio na područje Sinaja, dok je cijeli govor u stvari snimljen tijekom posljepodneva i emitiran sa zadrškom od oko 6 sati. Ipak, svi su na trgu bili jednoglasni, od sada u Egiptu više ništa nije isto, a sukobi koji su plamtjeli Kairom i Aleksandrijom dječija su igra prema onome što zemlju očekuje u sljedećih nekoliko dana.-Sutra nitko ne očekuje manje od krvave kupelji, ali na nju smo spremni, kaže sa Tahrir trga dvedesetogodišnja Egipćanka Nadia. Istovremeno, oko zgrade državne televizije okupilo se oko 4.000 demonstranata, dok su prizemlje zdanja ispunili naoružani vojnici spremni suprotstaviti se gomili. Što će se događati sljedećih dana ili sati nitko ne može predvidjeti, nejasna je i pozicija vojske, ali jedno je sigurno, revolucija u Egiptu sa jučerašnjim je danom i Mubarakovim govorom i službeno je počela.

Ključne riječi

Komentara 487

OB
-obrisani-
22:55 10.02.2011.

Wir kommen wieder!

OB
-obrisani-
23:50 10.02.2011.

ima li psihijatra na forumu ? Kod Nordpola se stanje rapidno i radikalno pogoršava

OB
-obrisani-
22:56 10.02.2011.

aMERI!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije