Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kolektivni ugovor

Mrsić: Imamo 21,6 mlrd. kuna i iznad toga ne možemo

'15.06.2012., Zadar - Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsic posjetio je Zadarsku zupaniji te je porazgovarao s volonterima nakon cega je dao izjavu za novinare. Photo: Zeljko Mrsic/PIXSELL
Željko Mršić/Pixsell
Autori: Tea Romić, luc
09.07.2012.
u 10:43

Mrsić istaknuo da Zakon o reprezentativnosti nema nikakve veze s pregovorima o izmjenama Temeljnog kolektivnog ugovora za javne službe

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić kazao je da je sindikatima upućen prijedlog temeljnog kolektivnog ugovora u koji je stavljeno sve ono što su dogovorili tijekom pregovora.

– U prijedlogu je onaj dio koji smo predložili oko bolje regulacije troškova prijevoza, također smo krenuli u povlačenje zakonskog prijedloga smanjenju dodatka na staž s 0,5 na 0,3 posto, koji je bio u saborskoj proceduri. Isto tako smo dogovorili da se potpiše jedan dodatak tom temeljnom kolektivnom ugovoru gdje ćemo se obvezati da će se sa strane Vlade ona uredba koja u prosvjeti daje povećani iznos plaće za radni staž, dakle ona od 3, 5, 7 i 9 posto koja je protuzakonita, regulirati i da će se na Vladi ponovno donijeti ta uredba – kaže Mrsić te dodaje kako se nada da će u srijedu imati povoljan odgovor od strane sindikata.

Dodaje da su, kada se govori o djelatnostima za koje pregovaraju, od tri sindikata zdravstvene djelatnosti dva suglasna s ovim prijedlozima izmjena temeljnog ugovora, kao i jedan sindikat socijalne skrbi i sindikat u kulturi. Očekuje da će i sindikati iz djelatnosti odgoja i obrazovanja naći svoj način da podrže ove izmjene Temeljnog ugovora.

–  Vlada je jasno rekla, mi pregovaramo o materijalnim pravima, o onome što je na stolu. Ova Vlada ne pristaje na ucjene, ne pristaje na trgovinu, u ovoj Vladi nema posebnih sastanaka u četiri oka, nema dogovora ispod stola, Zakon o reprezentativnosti je sada u saborskoj proceduri i to je mjesto gdje razgovaramo. Zakon o reprezentativnosti nema nikakve veze s pregovorima o materijalnim pravima Temeljnog kolektivnog ugovora – poručio je ministar Mrsić.

Ministar je večeras i na HRT-u još jednom ponovio kako su proračunom predviđena sredstva od 21,6 miljardu kuna i kako taj iznos ne smije biti probijen.

- Mi bi bili neozbiljna Vlada kad bi obećali nešto što ne možeo ispuniti, kazao je Mrsić. Dodao je i ukoliko se ovi rezovi ne naprave doći će u pitanje i sama isplata plaća.

Sindikati su pak i dalje podijeljeni. Četiri sindikata spremna su potpisati izmjene temeljnog kolektivnog ugovora i naglašavaju kako su im najbitnije plaće koje ne smiju ići dolje, te opstanak kolektivnog ugovora.,

Druga četiri sindikata traže pak da se radnicima oduzeta jednokratna prava vrate nakon što se izađe iz krize.

Komentara 112

ZE
zes87
13:52 09.07.2012.

onu spomenku bi svaki privatnik poželio za sindikalnu povjereniicu, žena radi za sdp očito

Avatar maldex
maldex
11:09 09.07.2012.

Ribić se bori isključivo za svoje osobne interese, veliku ploaću i moć kao sindikalni vodja što nikako ne zeli izgubiti. Nista ndrugo njaga ne zanima, niti rtadnici niti Hrvatska privreda koja umire od sindikalnog zagrljaja.

OB
-obrisani-
13:12 09.07.2012.

Drugovi, sjetite se kako ste se veselili pjesmi: Druže Tito, ljubičice bela, ti si naše tavane pomela... I zašto se sad ljutite kad mi radimo isto?! Naša misija je uzimati siromašnima i davati bogatima, tako nas je učio Broj jedan!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije