Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Surađuje s Uskokom

Mravak otkrio da mu je naređeno da kupi stan Barišićevu zetu

'07.05.2010.Zagreb, Hrvatska - Miramarska 38, Ivan Mravak - bivsi predsjednik uprave Hep-a, policija je nakon pretresa auta i stana uhitila Ivana Mravka..Photo: Marko Prpic/PIXSELL'
'Marko Prpic/PIXSELL'
12.10.2010.
u 22:45

Ante Despot uštedio je oko 600 tisuća kuna pri kupnji nekretnine na koju kao samac nije imao pravo

Pod kojim je uvjetima Ante Despot, bivši član uprave HEP-a, inače zet pritvorenog bivšeg šefa Carinske uprave i rizničara HDZ-a Mladena Barišića, postao vlasnik luksuznog stana površine 108 kvadrata, čija je vrijednost procijenjena na 1,6 milijuna kuna, kako neslužbeno doznajemo, jučer je u USKOK-u govorio Ivan Mravak, bivši šef HEP-a uhićen u svibnju zbog afere s preprodajom struje šibenskom TLM-u mostarskom Aluminiju. Negdašnji čelnik HEP-a svoje je informacije, u statusu svjedoka, otkrio istražiteljima.

Despotu povlastice

Mravak, od ljeta redoviti "gost" u USKOK-u, odlučio je progovoriti i o nekretnini zbog koje se dignulo poprilično prašine u času Barišićeva uhićenja jer je za premetačine stana u kojem stanuju Barišićev zet i kći, točno u zgradi pokraj njegove, pronađeno u sefu više od dva milijuna kuna te dokumentacija podrijetlom navodno iz HEP-a. Nije tajna da je Despot uživao povlastice dok je sjedio u HEP-ovoj fotelji, a Mravak je u svome iskazu, neslužbeno doznajemo, objasnio zašto je i na čiji zahtjev HEP, morao kupiti taj stan po tržišnim cijenama te ga kasnije prodao Despotu po povlaštenim uvjetima. Platio ga milijun kuna, i to u gotovini, te dobio i popust od 40 posto jer ima status branitelja. Na taj je način Barišićev zet zapravo uštedio oko 600 tisuća kuna, a uz stan mu je pripalo i garažno mjesto. Jedan od supotpisnika na kupoprodajnom ugovoru Despotova stana bio je i Mravak, a poslije se ustanovilo da mu je zapravo omogućio da dođe do komfornog stana mimo Pravilnika o rješavanju stambenih potreba zaposlenika.

U njemu se navodi da samac ima pravo na stan površine 35 kvadrata, a u vrijeme otkupa Despot nije bio oženjen. U vrijeme Barišićeva uhićenja, naime, bilo je prilično nejasno zbog čega je policija pretraživala i Despotov stan s obzirom na to da, koliko je poznato, nije službeno pod istragom USKOK-a.

Uskoro na slobodi

Od izvora bliskih istrazi doznajemo da je ta radnja poduzeta zbog pretpostavke da je Barišić mogao u Despotov stan "spremiti" neke od dokaza, ali i zato što je u to vrijeme bilo već dovoljno argumenata da se procesuira i Barišićev zet, navodno jedna od ključnih osoba uključena u izvlačenje novca iz HEP-a preko Fimi medije, marketinške tvrtke Nevenke Jurak.

S obzirom na to da će se Mravak uskoro naći na slobodi, moglo bi se dogoditi da svoje mjesto u Remetincu prepusti Barišićevu zetu. Odvjetnik bivšeg šefa HEP-a Branko Šerić uvjeren je da bi njegov klijent sljedeći tjedan trebao izaći iz zatvora, no dogodi li se suprotno, tvrdi, USKOK će poslati lošu poruku svim osumnjičenicima koji se odluče "braniti istinom".

A Mravak je doista puno toga kazao istražiteljima, među ostalim, i da je morao raditi prema zahtjevima odbjeglog premijera Ive Sanadera, o čemu navodno postoji i dokumentacija s njihovih sastanaka u četiri oka.

Komentara 28

VO
Vorosmart
23:05 12.10.2010.

Sve ljepše od ljepšega,domoljub do domoljuba.

BO
boki2105
23:05 12.10.2010.

ja ne znam šta se više čeka s tim smradanerom...

FR
friz
23:20 12.10.2010.

nadamo se da će uskoro \"glavna žaba iz bare\" postati stanovnik Remetinca!!!nNazvat ćemo ga:Đivo od Remetinca !!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije