Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
30.03.2017. u 08:33

Nema te stranke koja bi tolerirala da svaki član predsjedništva nakon što je već poznat zajednički kandidat izravno podržava druge liste.

Pravo na osobno mišljenje i stav je nešto posve drugo, jer nema te stranke na svijetu koja bi tolerirala da svaki član predsjedništva nakon što je već poznat zajednički kandidat predlaže i izravno podržava druge liste. Kad to napravi običan član ili birač, to je nevjera, no u slučaju člana predsjedništva stranke to je – izdaja. Zlatko Hasanbegović torpedirao je sam sebe, krstareći projektil koji je ispalio prema Andreju Plenkoviću još kruži i njuši, ali nije pronašao cilj, a lako je moguće da će ostati bez goriva prije no što se to dogodi. Posve je jasno je da prava meta na njegovom radaru nije Drago Prgomet već premijer osobno, protiv kojega od samog početka tinja nezadovoljstvo u dijelu “desnije” orijentiranog članstva i birača. Tvrdnje da je Prgomet loš kandidat posve su bespredmetne nakon što je HDZ već obavio službeni izbor.

Iz kuta HDZ-a kao stranke tvrdnje da je Bruna Esih bolji kandidat više nemaju nikakvog smisla. O tome se moglo govoriti do Prgometovog izbora. Zašto je Hasanbegović mjesecima spavao, zašto je bio “zamišljen” prilikom glasovanja umjesto da predloži onu za koju vjeruje da je “bolji” kandidat? Jer, jednom kad stranka odabere, svi stranački dužnosnici dužni su podržati zajedničkog kandidata. Pravo na vlastito mišljenje nešto je posve drugo, jer nema te stranke na svijetu koja bi tolerirala da svaki član predsjedništva nakon što je već poznat zajednički kandidat predlaže i izravno podržava druge liste. Kad to napravi običan član ili birač, to je nevjera, no u slučaju člana predsjedništva stranke to je – izdaja.

Upravo oni koji najglasnije tvrde da je Prgomet loš kandidat koji se navodno ne može suprotstaviti Milanu Bandiću su oni koji su najodgovorniji zašto je HDZ tako beznadno kasnio u izboru kandidata te zašto nije bio sposoban iznjedriti nijedno relevantno ime. Naprotiv, sve su bili posložili i sve karte bacili na reprizu dobro poznatog scenarija: ponovnog izbora Milana Bandića, pri čemu će HDZ držati ljestve i dobiti mjesto na čelu zagrebačke gradske skupštine. Izborom Prgometa, bio on dobar ili loš, svi takvi dealovi padaju u vodu. Mnogi još nisu shvatili da Prgomet u suštini uopće nije kandidat za gradonačelnika, već Plenkovićev povjerenik za Zagreb, baš zato što toliko dugo nisu bila u stanju naći nikakvog kandidata – to je tako upravo zbog nevoljkosti zagrebačkog HDZ-a, a to znači i Hasanbegovića, te njihovog dogovora s Bandićem. 
Ovako žestoka reakcija pak stiže zato što neki to sve itekako shvaćaju te grebu rukama i nogama kako bi spriječili promjene koje će neminovno doći. Pravi Prgometov zadatak, ako Plenković doista bude dosljedan obećanju da će on sastavljati liste, jest temeljita reorganizacija zagrebačkog HDZ-a. 
Naravno, Bruna Esih je u pravu kad kaže da bitka za Zagreb ne isključuje ideološka pitanja, ali nije to nipošto ideološko nadmetanje koliko interesno. U njihovim očima, jedini način osiguravanja stečenih pozicija jest rušenje Prgometovog rezultata, za što bi nakon toga okrivili Plenkovića.

Što gore, to bolje?

Podrška kandidaturi Brune Esih pokazuje da ima onih koji neće prezati niti od toga da nanesu izravnu štetu vlastitoj stranci. Što gore, to bolje? 
Jesu li doista spremni rušiti još jednu vladu u manje od godinu dana? Jesu li doista toliko slijepi u uvjerenju da još jednom mogu pobijediti? Zar ne shvaćaju da je desno krilo stranke već pokazalo koji je njihov samostalan doseg, te da nisu oni ti koji su Plenkovića doveli na vlast, nego on taj koji je njih nakon još jednog potopa zadržao na vlasti, te tako spriječio povratak Zorana Milanovića? Naravno, Plenković je bio prisiljen izvući žuti karton, a Hasanbegovićevo obećanje da će ostati izvan kampanje pokazuje da je ozbiljno shvatio da će sljedeći biti crveni. No, pitanje je koliko dugo će izdržati. Sasvim sigurno će nezadovoljstvo eruptirati ako Esih na izborima stvarno dobije više glasova nego Prgomet. Urotnicima će to biti dokaz Plenkovićeve osobne krivice. 
No, pitanje je kako će se obraniti ako uz njihovu pomoć i lista Brune Esih ostvari značajniji uspjeh na račun liste HDZ-a. To bi pak mogao biti dokaz koliku su štetu – materijalnu, moralnu i političku – svojim javnim i tajnim agitiranjem protiv službenog kandidata nanijeli vlastitoj stranci. Sasvim dovoljno za diskvalifikaciju.

Dakle, za njih je to mač s dvije oštrice, na koji bi se mogli i sami lako porezati.
Hasanbegović je sad sam sebe marginalizirao, ovim je dokazao da je Plenković bio u pravu u procjeni da on nije osoba na koju bi se mogao nasloniti u vladi. Sad se našao u poziciji Prgometa kad je šef bio Tomislav Karamarko. Ako ne shvati da u ovom trenu jedino suradnjom s Plenkovićem može ostvariti svoju političku agendu, novu priliku mogao bi, baš kao Prgomet, dočekati tek ako dođe do nove velike promjene na vrhu, bio to povratak Karamarka ili neki drugi deus ex machina. No, kako zasad stvari stoje – mogao bi se i načekati. Bez obzira hoće li uspjeti neutralizirati Hasanbegovića ili ne, Plenković će morati ozbiljno primiti ovu poruku. Gospodarstvo i vanjska politika su mu razumljivi prioriteti, no, on mora shvatiti da je zapustio rad sa strankom na terenu, da Hasanbegović autentično komunicira stavove koji su izuzetno važni velikom dijelu članstva i HDZ-ovih potencijalnih birača, da oni neće dozvoliti da to bude marginalizirano te da će mu to biti dugoročno itekako zamjereno ako se to dogodi. Kao što je HDZ kljast kad njime upravlja samo desno krilo bez racionalnosti desnog centra, tako će mu biti kratak let bez jednog krila ako isključi snagu i uvjerenja svoje desnice.

Na sreću oporbe, HDZ na ovim izborima ima tri kandidata: Prgometa, Esih i Bandića. Jasno je da među njima Esih ima najkompaktniji krug potencijalnih birača, dok Prgomet i Bandić mogu i moraju bacati mnogo širu mrežu. Šanse Prgometa i Esih s ovako kasnim ulaskom u kampanju, kad su svi drugi već učvrstili pozicije realno su ipak minimalne. Ankete ne idu u korist Prgometu koji u utakmicu ulazi na polovici drugog poluvremena, pa čak i ako postigne koji zgoditak, to bi za njega moglo biti prekasno. Percepciju glasača u tako kratkom roku bit će vrlo teško promijeniti, no, dobrom aktivnom kampanjom može napraviti dobar temelj za poslijeizborna preslagivanja.
 Jednako kao što bi se lako moglo dogoditi da dio birača HDZ-a svoj glas da nekom od drugih kandidata koji su im prihvatljivi, a ankete govore da im pritom Sandra Švaljek leži bolje nego Anka Mrak Taritaš, pa samim time ima veće šanse u drugom krugu, moglo bi se dogoditi da ovaj obračun unutar HDZ-a dovede do toga da se dio njih koji inače glasaju za Bandića odluče uključiti. A u tom slučaju Esih bi mogla u prvom krugu uzeti i nešto glasova samom Bandiću te tako konačni izbor učiniti još neizvjesnijim.

>>Prgomet poslao poruku HDZ-ovcima koji ga ne podržavaju u borbi za gradonačelnika Zagreba

>>Zlatko Hasanbegović: Nisam se prepoznao u Plenkovićevoj prijetnji

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije